Víťazná rozlúčka s Rovaniemi, dvadsiatka na záver turnaja zdolala Čechov

ROVANIEMI (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia do 20 rokov obsadila konečné tretie miesto na Turnaji štyroch krajín. S fínskym mestom Rovaniemi sa rozlúčila víťazstvom 4:3 po predĺžení nad českými rovesníkmi. Rozhodujúci gól strelil obranca Jakub Chromiak.

Českí reprezentanti mali vynikajúci vstup do zápasu. V 8. minúte viedli o dva góly, keď udreli v presilovkách. Najskôr vylúčenie Michala Laurenčíka potrestal Michal Ramik a následne po faule Lucu Krakovského skóroval Ivo Sedláček. Slováci však postupne vyrovnali hru, z čoho vyplynul obrat z 0:2 na 3:2. V početných výhodách dvakrát presne namieril Ondrej Molnár a tímu Ivana Feneša zabezpečil tesný náskok Tim Danielčák. Česká odpoveď prišla rovnako v presilovke. V 48. minúte vyrovnal Šimon Marha. O víťazovi duelu napokon rozhodlo predĺženie, v ktorom skóroval Jakub Chromiak.  

Hlas po zápase:

Ivan Feneš, tréner SR "20": "Turnaj sme zakončili víťazstvom, čo nás nesmierne teší. Po náročných zápasoch s Fínmi a Švédmi hráči ukázali, že majú charakter a vážia si možnosť reprezentovať. Celý duel poctivo oddreli. Začiatok stretnutia nám herne vyšiel, dostávali sme súpera pod tlak, ale po dvoch vylúčeniach prišli dva inkasované góly. Napriek tomu chlapci ukázali veľkú bojovnosť a predviedli dobrý výkon. Chceli veľmi uspieť, čo sa ukázalo na obrate v skóre. Potom však prišiel ďalší zbytočný faul, vylúčenie na štyri minúty a Česi opäť vyrovnali. V predĺžení hráči ukázali kvalitu a zaslúžene dokráčali za víťazstvom. Ak sa na to pozrieme v globále, máme malú základňu hráčov a tento turnaj nám len potvrdil, že najlepším môžeme sčasti konkurovať iba v najsilnejšom zložení. Ak dostanú priestor hráči z druhého či tretieho výkonnostného sledu, rozdiely medzi nami a špičkou sú veľké. To je momentálne náš najväčší problém."

Turnaj štyroch krajín hráčov do 20 rokov – Rovaniemi (Fín.)

Česko – Slovensko 3:4 po predĺžení (2:0, 0:1, 1:2 – 0:1)
Góly:
6. Ramik (Jasečko, Marha), 8. Sedláček (Pajer, P. Moravec), 48. Marha (Alscher) – 24. Molnár (Bečár, Šotek), 42. Molnár (Ondriš), 43. Danielčák (Molnár, Šotek), 62. J. Chromiak (Šramaty, Danielčák). 
Vylúčení: 6:5 na 2 min, presilovky: 3:3, oslabenia: 0:0, strely na bránku: 21:31, 214 divákov

Zostava SR 20: P. Andrisík – Bečár, Laurenčík, J. Chromiak, Krakovský, Moško, Eperješi, M. Mešár – Sokoli, Šramaty, Danielčák – Molnár, M. Suchý, Šotek – Ožvald, Babeliak, Štefančík – Ondriš, K. Horváth, Tomala. Tréner I. Feneš