Višňovský partnerom nového centra, ktoré postavia aj v Petrohrade

BRATISLAVA 26. októbra (SITA) - Aj s podporou niekdajšieho vynikajúceho obrancu Ľubomíra Višňovského či kouča Norberta Javorčíka, známeho z reprezentácie SR do 18 rokov, sa hokejovému diagnosticko-tréningovému centru Miroslava Laža darí prenikať do zahraničia, ich spoločný projekt bude najnovšie aj v ruskom Petrohrade v tréningovom centre miestneho tímu SKA Petrohrad.

“Dnes už význam centra presahuje hranice Slovenska. Čím ďalej, tým viac sa v ňom pripravujú hráči z celého sveta a opäť nehovoríme len o profesionáloch, ale cestu doň si nachádzajú aj mládežníci z rôznych kútov sveta. Dôkazom kvalít tohto projektu je aj to, že o prácu týchto ľudí, metodiku a systém sa zaujímajú také špičkové európske kluby," povedal generálny riaditeľ spoločnosti a niekdajší hokejový útočník Miroslav Lažo.

Projekt v minulosti využívala slovenská osemnástka v príprave na MS, v minulej sezóne sa s ním stretol aj Višňovský a veľmi ho zaujal. “Po ročnej systematickej práci sa chalani z osemnástky dostali na úplne inú úroveň a svojimi výkonmi dokázali poblázniť celý národ. Zanechali dobrý dojem nielen herným prejavom, ale predovšetkým perfektnou fyzickou prípravou a psychickou odolnosťou. Musím priznať, že realizačný tím, ktorý viedol reprezentáciu, odviedol super prácu. V slovenskom hokeji je veľa ľudí, ktorí veľa rozprávajú, ale tu konečne vidím, že niekto aj svoje slová realizuje. Dejú sa tu konkrétne veci a prinášajú výsledky. Toto všetko ma presvedčilo, aby som vstúpil do projektu a stal sa jeho ambasádorom,” povedal Višňovský.

Norbert Javorčík stál pri zrode metodiky, ktorá je nedeliteľnou súčasťou celého projektu. Poznatky a vedomosti využíval aj počas pôsobenia v reprezentácii do 18 rokov. "Počas našej prípravy sme pracovali s modelom individuálnej prípravy hráča. Tento model sa skladá zo siedmich základných oblastí prípravy hráča, ktoré sú navzájom prepojené a každá ovplyvňuje tú ďalšiu. Týmito oblasťami sú všeobecná príprava, špeciálna príprava, zdravotný stav, regenerácia, výživa, pitný režim a v strede všetkého je mentálna príprava,” prezradil Javorčík a vyjadril sa aj k nedávnemu odchodu z tímu SR "18".

"Aj po tom, čo som pri reprezentáciách zažil, mi dosť ťažko padlo, že som sa musel takto rozhodnúť. Ukončenie spolupráce nebolo zo dňa na deň. Od júla a prvého stretnutia s generálnym manažérom Mirom Šatanom sme s nadšením prijali výzvu a stále sme tvorili model prípravy tak, aby sme nahradili zrušený projekt. V auguste už bolo jasné, aký model budú mať slovenské reprezentácie. A tam prišla značná časová kolízia s ďalšími povinnosťami. Preto sme sa rozhodli ukončiť spoluprácu, čo považujeme za zodpovedný krok. Táto spolupráca si vyžaduje plných sto percent, my sme ich tomu nemohli dať. Bol by to hazard s menom slovenského hokeja," povedal Javorčík, ktorý pracuje s mládežou na klubovej úrovni v Banskej Bystrici. Podľa Javorčíka tím SR "18" potreboval aspoň jedného človeka, ktorý by mu mohol venovať všetko svoje úsilie a nerobil túto prácu len popri inej. To však z rôznych príčin nebolo možné.


Fotogaléria