Viliam Čacho pred MS do 18 rokov: Verím, že šampionát zvládneme

ČEĽABINSK (SZĽH) – Zajtrajším zápasom medzi Slovenskom a Fínskom odštartujú jubilejné dvadsiate majstrovstvá sveta hráčov do osemnásť rokov v histórii. Naši reprezentanti pod trénerskou taktovkou Viliama Čacha budú chcieť nadviazať na posledné dve vystúpenia, v ktorých skončili Slováci na šampionáte na veľmi peknom piatom, respektíve šiestom mieste. O tom, aké má slovenská „osemnástka“ vyhliadky pred svojím vrcholom sezóny sme sa rozprávali práve so 40-ročným trénerom, pre ktorého pôjde o premiéru na tomto poste na svetovom šampionáte.

Vie, kde ich tlačí topánka

Čakajú vás prvé majstrovstvá sveta v pozícii trénera. Cítite s blížiacim sa časom stres alebo nervozitu?
Od prelomu septembra a októbra, keď došlo k zmene na pozícii reprezentačného trénera „osemnástky“, sú tlak a všetky ďalšie okolnosti úplne iné ako, keď chodíte na „bežné“ turnaje so „šestnástkou“ či „sedemnástkou“. S blížiacim sa šampionátom je stres a tlak určite o niečo väčší, ale verím, že vhodením úvodného buly či prípravou na zápas všetko opadne, tak ako to opadlo, keď som hrával aktívne hokej a blížil sa dôležitý zápas.

Viliam Čacho na striedačke reprezentácie do 18 rokovViliam Čacho na striedačke reprezentácie do 18 rokov

Minuloročná „osemnástka“ rozpútala vlani počas majstrovstiev sveta v Poprade a Spišskej Novej Vsi hokejový ošiaľ. Zo súčasného kádra nikto neabsolvoval lanský svetový šampionát, napriek tomu neobávate sa, že očakávania verejnosti budú vzhľadom na minuloročný šampionát budú prehnané?
Neviem, aké sú očakávania ľudí. Vieme o našej situácii, vieme, aký máme k dispozícii ročník, no súčasne treba povedať, že napríklad predminulý ročník skončil na majstrovstvách sveta dokonca lepšie ako „deväťdesiatdeviatky“ vlani. Skôr to vnímam tak, že ľudia boli pobláznení hlavne preto, že šampionát sa konal na Slovensku. Pokiaľ ide o nás, tak ja verím, že sme naň dôkladne pripravení a zvládneme ho.

Ak hovoríte, že viete aký máte ročník, tak ako by ste ho charakterizovali?
Sme spolu tri roky a je pravda, že toto mužstvo za tento čas nevyhrávalo turnaje. Raz sme skončili na ťažkom turnaji, kde hrali Spojené štáty a Rusko, na druhom mieste. To bolo pre nás najlepšie umiestnenie, dokonca sme na tom turnaji dokázali zdolať Rusko. Dobrých výsledkov nie je veľa. Vieme, kde nás tlačí topánka, snažíme sa na tom pracovať. Z ročníka 2000 sme vyskúšali azda všetkých hráčov, ktorí nastúpili v dorasteneckej alebo juniorskej extralige. Žiaľ, tých hráčov nie je veľa, z čoho potom vyplýva, že aj tých nadpriemerných hráčov je pomenej. Vyberali sme z toho, čo máme, ja verím, že sme poskladali silné mužstvo a verím, že verejnosť svojimi výkonmi na majstrovstvách sveta nesklameme.

So siedmimi mladšími hráčmi

O čom hovorí aj skutočnosť, že v kádri máte až sedem hráčov, ktorí môžu hrať na svetovom šampionáte do osemnásť rokov aj o rok?
Všetko sa to začalo lámať v reprezentácii do šestnásť rokov, keď sme prvýkrát vzali hráčov ročníka 2001 medzi „dvetisícky“. V „sedemnástke“ sme už týchto hráčov začali viac obmieňať, pretože sme chceli vidieť, ktorí z nich sú na tom kvalitatívne najlepšie. Navyše sme tým chceli trochu pomôcť aj celému slovenskému hokeju. Riadili sme sa totiž heslom, že ak sú dvaja hráči na približne rovnakej úrovni, tak sme sa snažili vybrať toho mladšieho, aby sme tým pomohli do ďalšej sezóne reprezentácii do osemnásť rokov. Hľadali sme vhodné typy chalanov, v ktorých vidieť potenciál a tým im trochu pomôcť a potiahnuť ich. Mužstvo sme sa snažili vyskladať držiac sa týchto zásad a verím, že turnaj jednak zvládneme a súčasne mladších chlapcov potiahneme výkonnostne nahor tak, aby to potom o rok títo chlapci oplatili tým, že budú na svetový šampionát pripravení.

Viliam Čacho a reprezentácia do 18 rokovViliam Čacho

V základnej skupine sa stretnete postupne s Fínmi, Čechmi, Francúzmi a Rusmi. Kľúčový zápas, ktorý rozhodne o tom, či šampionát bude alebo nebude úspešný, bude proti Francúzom, čo je súper, ktorý nebýva často v najvyššej divízii majstrovstiev sveta a súčasne je to súper, s ktorým sa až tak často nestretávate. Zbierali sa preto informácie o nich ťažšie?
My sme s Francúzmi odohrali jeden zápas, nejaké informácie máme, máme aj videá zo zápasov. Vieme teda, čo nás čaká. Nechcem však stavať šampionát do tej polohy, že práve proti Francúzom hráme kľúčový zápas a sústreďujeme sa iba naň. Dva dni sme sa pripravovali na Fínov, takisto sme s nimi hrali zápasy v priebehu sezóny, takisto vieme, čo od nich môžeme čakať a verím, že sme sa dobre pripravili. Potom sa budeme pripravovať na Čechov, nasleduje deň voľna, po ktorom príde možno náš najdôležitejší zápas. Verím, že zápas s Francúzmi zvládneme. Mužstvo sme však pripravovali tak, aby s Francúzmi sme nedosiahli jediné víťazstvo na šampionáte. Dúfam, že v niektorom zápase prekvapíme.

V ktorom z ďalších troch zápasov je najvyšší potenciál prekvapiť?
Ťažko odhadovať, pretože či sú to Fíni, Česi alebo Rusi, všetko sú to silné družstvá. Videli sme niektoré prípravné zápasy, o to viac je to ťažké tipovať. Napokon sám ani nechcem nejako hovoriť o budúcnosti. K zápasom pristupujeme po jednom a postupne. Určite však chceme, aby chlapci vydali v zápasoch zo seba čo najviac, aby po ich skončení, bez ohľadu na ich výsledok, sme si mohli povedať, že sme hrali na maximum.

Snažili sa vyskladať vyvážené mužstvo

Pristavím sa ešte pri Francúzoch. Ako ste spomínali, hrali ste proti nim jeden zápas, vlani v „sedemnástke“ na Európskom olympijskom festivale mládeže v Turecku, kde to bol dosť tesný zápas. Neobávate sa, že by tento zápas mohol chlapcov strašiť?
To si nemyslím. Zápas sme absolvovali a napríklad len v prvej tretine sme na strely vyhrali 21:2. Zápas sme nezvládli po stránke koncovky, herne sme však dominovali. Ja verím, že ak k zápasu pristúpia chlapci tak, ako teraz pristupujú k tréningom a ak podáme náš štandardný výkon, tak tento zápas zvládneme.

Viliam ČachoViliam Čacho

Videli ste Francúzov v prípravnom zápase proti Spojeným štátom, ktorý prehrali vysoko 0:15. Vôbec môže si tréner z takéhoto prípravného zápasu odniesť nejaké poznatky?
Skôr o Amerike (úsmev). Zápas s Amerikou bol naozaj skôr pre fanúšika než pre trénera. Na Američanoch bolo vidno, že sú o dva levely inde. Čo ma najviac upútalo, že to, čo je jeden z najväčších problémov u slovenských hráčov, u nich absentuje, a tak hrali celých šesťdesiat minút rovnako. Či vyhrávali 1:0 alebo 12:0, stále si hrali svoju hru. Aj keď si postupom času v koncovke nahrávali do prázdnej bránky, tak systém a nasadenie, ktoré mali celých šesťdesiat minút, bolo obdivuhodné a aj preto sa zápas skončil 15:0.

V predchádzajúcej odpovedi ste hovorili, že ste sa trápili v koncovke na EYOFe proti Francúzsku, ale to nebol jediný prípad, keď ste mali problém so strieľaním gólov. Najväčšmi to bolo vidno na Turnaji Vlada Dzurillu vo februári, kde ste vo všetkých troch zápasoch súpera výrazne prestrieľali, dostávali ste sa do šancí, no nevyhrali ste ani jeden zápas. Od koho očakávate, že bude na majstrovstvách sveta vaším strelcom?
Tri sezóny sme hrali zápasy, kde dominovali viac-menej tí istí hráči. Ja verím, že aj na majstrovstvách sveta, ktoré sú najdôležitejší turnaj, zoberú zodpovednosť na svoje plecia. Mužstvo sme poskladali tak, aby sme mali hráčov, ktorí obstarajú góly, hráčov, ktorí zvládnu oslabenia, hráčov, ktorí budú plniť všetko v prospech tohto tímu. Chlapci sa v týchto rolách našli, každý vie, čo má hrať a navyše si myslím, že v družstve panuje aj dobrá atmosféra. Verím, že na turnaji tak nájdeme nielen strelcov, ale aj bojovníkov a hráčov, ktorí budú držať družstvo mentálne vysoko.

Strelcom by teoreticky mohol byť Martin Faško-Rudáš, ktorý však hrá v zámorí play-off Western Hockey League a k dispozícii ho na majstrovstvách sveta mať nebudete. Aká veľká je to strata?
Túto sezónu sme ho nemali už ani na jednej akcii. Myslím si, že s jeho absenciou sme sa vyrovnali. Na druhej strane, v „šestnástke“, a ani v „sedemnástke“ sme nemali Maxima Čajkoviča, ktorý zas v „osemnástke“ strieľa góly. Rovnako ako Faško-Rudáš je pravák, nastupuje v rovnakej päťke, nuž verím, že ho zastúpi.

Viliam ČachoViliam Čacho

Chýbajúce skúsenosti sa snažia nahradiť

Už ste spomenuli, že nikto z hráčov neabsolvoval majstrovstvá sveta do osemnásť rokov. Je to na ich hernom prejave vidno? Myslíte si, že absentujúca skúsenosť sa prejavuje?
Ťažko povedať, či to vidno na hernom prejave. Určite by ich však skúsenosť na majstrovstvách sveta posunula ďalej, a to aj po hokejovej stránke. Možno sa to tak neprejaví na hernom prejave, ale prejaví sa to v zlomových momentoch, na správaní v šatni a na tom, že dokáže takýto líder družstva potiahnuť ostatných hráčov, či – ľudovo povedané – buchnúť po stole. V tomto môže byť problém, pretože nikto z týchto chalanov to nezažil. Preto verím, že sme pomohli aj budúcoročnému trénerovi „osemnástky“ tým, že v družstve máme sedem mladších hráčov.

Z tohto pohľadu nie je možno výhoda v tom, že zápas, kde budete musieť potvrdiť rolu favorita, hráte až tretí v poradí?
Neviem ani ja sám, pretože som neabsolvoval ešte žiadne majstrovstvá sveta. Zobrali sme to ako fakt, okolo Vianoc sme boli oboznámení s vyžrebovaním a hneď následne sme začali tomu podriaďovať všetko ostatné. Neviem zhodnotiť, či to bude pre nás výhoda. Chceme sa dobre pripraviť na Fínov, chcem sa dobre pripraviť na Čechov, verím, že tie zápasy zvládneme a pôjdeme sebavedome do zápasu s Francúzmi a následne nás čaká zrejme najťažší súper v skupine Rusi. 

Ako vám, trénerovi, pomáha prítomnosť trénerov „dvadsiatky“ Ernesta Bokroša a Ivana Feneša, ktorí majú za sebou niekoľko šampionátov do osemnásť, dvadsať rokov, ale aj seniorské majstrovstvá?
Viem, že Ernest má za sebou celkovo pätnásť šampionátov. Som veľmi rád, že ho tu máme, a veľmi nám jeho prítomnosť pomáha, pretože si musíme priznať, že nás realizačný tím je z tohto pohľadu neskúsený. V momente, keď ma Miro Šatan oslovil s ponukou viesť „osemnástku“, tak toto bola prvá podmienka, ktorú sme si stanovili, aby s nami cestoval Ernest Bokroš. Jednak sme prebrali celý režim fungovania a prípravy „osemnástky“ po vzore „dvadsiatky“, súčasne Ernest dokáže často situáciu v správny čas odľahčiť, vie však aj vycítiť, kedy treba byť zas pre zmenu tvrdší. Sme radi a celý realizačný tím sa na tom zhodol, že je veľmi dobré, že nám takto vypomáha, za čo sme mu veľmi vďačný.