Víkend v znamení reštartu mládežníckych súťaží, Čacho: Hráči sa veľmi tešili

BRATISLAVA (SZĽH) – Minulotýždňové uvoľnenie protipandemických opatrení prinieslo pozitívne správy aj pre slovenský šport. Vďaka nemu sa počas uplynulého víkendu opätovne rozbehli mládežnícke hokejové súťaže, ktoré boli prerušené od záveru novembra.

„Apelovali sme na kluby, aby zabezpečili pre všetkých účastníkov zápasov bezpečné prostredie,“ povedal pre HockeySlovakia manažér Športového oddelenia SZĽH Lukáš Pék, ktorý poukázal na fakt, že súťaže vo vekovej kategórii do 18 rokov fungujú v režime OTP (očkovaní, testovaní, po prekonaní) a medzi hráčmi nad 18 rokov sa uplatňuje režim OP (očkovaní, po prekonaní) v zmysle vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva SR z 11. januára 2022. 

Zmena plánov

„Počas víkendu sa obnovili všetky súťaže riadené zväzom, teda Extraliga juniorov, 1. liga juniorov, Kaufland Extraliga dorastu, K-Classic 1. liga dorastu aj Liga kadetov. V kadetských skupinách Západ a Stredozápad odštartovala nadstavbová časť, v skupinách Stred a Východ sa hrali konfrontačné zápasy o účasť v nadstavbe. V žiackych súťažiach, ktoré riadia regionálne zväzy, sa hrali súťažné duely iba v niektorých regiónoch. Napríklad Stred mal na programe len priateľské stretnutia,“ objasnil Pék.

Neplánovaná prestávka z dôvodu nepriaznivej epidemiologickej situácie v krajine výrazne narušila pôvodný plán súťaží. „Kolá, ktoré zrušil lockdown nariadený v závere novembra, presunieme na neskorší termín. Kluby budeme o dátumoch informovať v blízkej budúcnosti,“ doplnil Lukáš Pék. 

Návrat do augusta

Odborníci ešte pred uvoľnením opatrení upozorňovali, že obdobie bez zápasov môže negatívne ovplyvniť kariérny vývoj mladých hokejistov. Stagnáciu hráčov po takmer dvoch mesiacoch bez súťažného zaťaženia potvrdili aj víkendové súboje. 

„Už v auguste, keď sme začínali prípravu po zrušenej minulej sezóne, bolo na chlapcoch vidieť, že im zápasy chýbali. Do novembra sme robili malé krôčiky vpred, vyzeralo to dobre, hráči sa dostávali do formy a potom prišlo prerušenie. Dvojmesačná pauza nás vrátila späť do augusta,“ uviedol pre HockeySlovakia tréner trenčianskych juniorov Viliam Čacho starší.

Podľa 44-ročného kouča, ktorý pôsobí aj pri A-mužstve Dukly a má skúseností z mládežníckych reprezentácií, hráči nemali problém s kondičnou pripravenosťou. Trápili sa s činnosťami, ktoré tréning nedokáže nasimulovať. „Zápasy pripravia hráčov najlepšie a sú pre nás meradlom toho, či sa jednotlivci zlepšujú. Chlapcom chýbali herné návyky, zručnosťami sa vrátili na začiatok sezóny. Verím, že postupne sa budú opäť zlepšovať a ročník dokončíme v súčasnom režime,“ pokračoval Čacho, ktorý prezradil, že trenčianski mladíci sa nevedeli dočkať prvých zápasov po prestávke.

„Hráčov sme neustále udržiavali v nádeji, že začneme hrať. Každý týždeň sa nás pýtali, či už cez víkend nastúpime. Veľmi sa tešili. Viacerí hokejisti z juniorskej, dorasteneckej aj žiackej kategórie zamierili v období bez zápasov do zahraničia a boli nadšení z toho, že si mohli opäť zahrať za materský klub,“ uzavrel.