Veľa hokeja, málo spánku. Pred 20 rokmi NHL naplno vtrhla do života Slovákov

Z dnešného pohľadu sa to môže zdať neuveriteľné, ale je to len 20 rokov, odkedy môžu slovenskí diváci v televízii pravidelne sledovať nočné priame prenosy NHL. Vzrušujúce zámorské súboje mohol divák predtým vnímať len cez televízne a rozhlasové spravodajstvo, prípadne cez týždenné televízne magazíny NHL Power Week (STV) a Power-Play (TV Nova). Živé prenosy sa však v 90. rokoch obmedzovali výhradne na finálovú sériu o Stanleyho pohár, ktorú vysielala Slovenská televízia a TV Nova, prípadne na ojedinelé skrátené záznamy na vybraných programoch vtedajšej platenej televízie, ku ktorým však mal prístup len veľmi malý počet televíznych divákov.

Zlom nastal v sezóne 1999/2000, kedy sa na českej regionálnej televízii Galaxie vysielajúcej z Hradca Králové objavili prvé pravidelné priame prenosy z najlepšej hokejovej ligy sveta. Oproti dnešku šlo o veľmi obmedzený počet priamych prenosov, ktorý pozostával z 55 zápasov základnej časti a 15 play-off zápasov. Aj spomenutých 70 prenosov za sezónu sa v tom čase rovnalo malej revolúcii. Diváci mohli sledovať v základnej časti sledovať zápasy s českou a slovenskou stopou – v NHL vtedy pôsobilo viac ako 60 hokejistov s českým či slovenským pasom.

Play-off malo z dôvodu nízkeho počtu prenosov veľmi obmedzené pokrytie. Ani jednu sériu nevideli diváci celú – dramaturgia vyberala jednotlivé zápasy z rôznych sérií s cieľom ponúknuť divákom čo najširšie spektrum zápasov. Play-off súboje bolo možné sledovať len po finále oboch konferencií. Samotné finále Stanley Cupu bolo aj naďalej doménou celoplošných programov v oboch krajinách.

Zaujímavé však je, prečo sa najprestížnejšia hokejová súťaž objavila na malej regionálnej televízii, a z akého dôvodu o ňu neprejavili záujem väčšie televízne stanice. Vtedajšie rozdelenie televízneho trhu v Českej republike a na Slovensku zahŕňalo prakticky len tri celoplošné programy. Popri dvoch verejnoprávnych programoch pôsobila na každom trhu len jedna ekonomicky silná celoplošná televízia. V slovenskom prípade to bola TV Markíza, na českom území TV Nova. Obe vtedy svorne odmietali vysielanie nočných prenosov s tým, že ide o veľmi drahú zábavu v neatraktívnom vysielacom čase. Inými slovami, v analógovej televíznej ére bolo oveľa ekonomickejšie vysielať monoskop prípadne vysielače v noci úplne vypnúť. Možné ročné úspory sa vďaka tomu rátali v desiatkach miliónov vtedajších korún.

Malá regionálna televízia Galaxie bola v inej situácii. Už vtedy využívala výrazne lacnejší spôsob digitálneho satelitného vysielania, vďaka čomu mohla vysielať non-stop a virtuálne pokryť prakticky všetky české a slovenské domácnosti, ktoré boli pripojené na káblovú televíziu. Vďaka tomu mohli program TV Galaxie vrátane nočných prenosov NHL sledovať najprv diváci na východe Slovenska, v priebehu spomínanej sezóny 1999/2000 už bolo vysielanie dostupné divákom na celom Slovensku.

Práve toto obdobie možno označiť ako zlatú éru zámorského hokeja v očiach českých a slovenských futbalových fanúšikov. NHL bola vtedy najviditeľnejšou súťažou na televíznych obrazovkách. Toľko priestoru nedostávala ani česká, ani slovenská hokejová extraliga – obe súťaže sa vo verejnoprávnych televíziách vtedy vysielali len jedenkrát za týždeň a výraznejšie ich bolo vidieť len počas súbojov play-off.

Aj vďaka tomu prebehol na prelome milénia obrovský hokejový boom v znamení elitných zámorských družstiev. V hlavných úlohách boli tí najlepší z najlepších, medzi ktorými nechýbali ani najväčšie talenty nášho hokeja. Nielen mladí ľudia vtedy obetovali veľa nočných hodín sledovaniu hokeja na úkor spánku. Zámorská NHL bola v našich končinách natoľko populárna, že sa v nasledujúcej sezóne stala základným programovým produktom novovzniknutej platenej športovej televízie Sport1, ktorá do vysielania NHL investovala stovky tisíc dolárov. Ale to už je iný príbeh...