Vek mu problém nerobí. Zatiaľ som spokojný, hovorí najlepší strelec dorasteneckej extraligy

BRATISLAVA (SZĽH) – Na rozdiel od viacerých svojich rovesníkov a bývalých spoluhráčov z Trenčína na čele s Lukom Radivojevičom, synom bývalého slovenského reprezentanta, sa aspoň nateraz rozhodol vydať slovenskou hokejovou cestou. Ako hráč spadajúci ešte len do kategórie štarších žiakov dostal príležitosť v Extralige dorastu, v ktorej je v tejto sezóne s dátumom narodenia 18. december 2007 doposiaľ spomedzi všetkých družstiev najmladším hráčom. Napriek tomu Tobias Tomík ani zďaleka nie je v trenčianskom doraste len do počtu.

S dvomi hetrikmi

Stále len 13-ročnému rodákovi z Dubnice sa značný vekový deficit zatiaľ darí úspešne mazať. Zrejme najlepšie to ilustrujú gólové štatistiky, v ktorých je s dvanástimi gólmi najlepším strelcom nielen svojho družstva – dorastu Dukly Trenčín – ale spolu s Trnavčanom Samuelom Šoltésom a Benjamínom Pšenkom zo Slovana aj celej Kaufland Extraligy dorastu. „Zatiaľ som spokojný,“ povedal Tomík k svojmu doterajšiemu pôsobeniu medzi dorastencami. „Padlo mi v zápasoch niekoľko gólov, čo ma, samozrejme, teší a som rád, že som tým mohol pomôcť svojmu tímu,“ pokračoval.

V doterajšom priebehu najvyššej dorasteneckej súťaže sa Tomík gólovo presadil „len“ v šiestich zápasoch, avšak hneď dvakrát sa mu však do súperovej bránky podarilo zaknihovať hetrik. Celkovo jeho ligový vstup medzi dorastencov bol strelecky mimoriadne vydarený. Až natoľko, že to ani samotný hráč nečakal.

Tobias Tomík. Foto: Jakub Homoľa

Tobias Tomík. Foto: Jakub Homoľa

S priezviskom majstra sveta

Priezvisko Tomík a adresa pobytu v Dubnici celkom prirodzene vytvára asociáciu s majstrom sveta z Göteborgu Róbetom Tomíkom. V súčasnosti 44-ročný bývalý slovenský reprezentant totiž taktiež pochádza z Dubnice nad Váhom, kde aj začal svoju hokejovú kariéru. Napriek tomu však medzi Róbertom a Tobiasom Tomíkom nie je žiadna rodinná väzba. „Nie, nie je to žiadna naša rodina, ide iba o zhodu mien,“ hovorí s úsmevom 13-ročný útočník.

„Aj ma to trochu prekvapilo,“ priznáva. „Hneď v prvom ligovom zápase za dorast sa mi podarilo dať dva góly, ďalší víkend proti Trnave zas hetrik. Bol som prekvapený. Určite som nepočítal, že by sa mi podarilo dať hetrik takto rýchlo. Milé bolo, že mi chalani aj odložili puk z toho zápasu.“

Práve sa v zakončení sa javí byť zrejme najväčšia Tomíkova prednosť. Napokon aj gólové štatistiky sú celkom v kontraste voči jeho asistenciám. K dvanástim streleným gólom ich totiž v doterajšom priebehu pridal „len“ tri, pričom na prvú čakal až do svojho jedenásteho zápasu. „Keby som sa mal opísať, tak by som povedal, že som skôr strelec než nahrávač,“ priznáva samotný Tomík. „Ale nechcem príliš sám seba hodnotiť, predsa len to nie je moja úloha.“

Sezónu začal u kadetov

Zaujímavosťou je, že Tomíkovi k priebežnému delenému prvému miestu medzi extraligovými strelcami stačilo len trinásť stretnutí. A to pritom trenčianska Dukla má spomedzi štrnásťčlenného pelotónu družstiev Kaufland Extraligy dorastu odohraných najviac stretnutí (21). Nižší počet odohraných zápasov u Tomíka súvisí predovšetkým s tým, že prebiehajúcu sezónu nezačal medzi dorastencami. 

Tobias Tomík (v červenom) strieľa na bránu, za ním útočník Slovana Bratislava Maxim Mamonov. Foto: Jakub Homoľa

Tobias Tomík (v červenom) strieľa na bránu, za ním útočník Slovana Bratislava Maxim Mamonov. Foto: Jakub Homoľa

Úvodný mesiac súťažného ročníka 2021/2022 strávil Tomík ešte v kadetskej kategórii, za ktorú stihol odohrať päť zápasov. Po nich sa na prvé októbrové dvojkolo posunul o kategóriu vyššie, v ktorej zotrval až do súčasnosti. A v kolektíve s hráčmi, ktorí sú nezriedka aj o štyri roky starší, sa usadil veľmi dobre aj po ľudskej stránke. „Chalani ma prijali veľmi dobre. Niektorí síce majú sedemnásť rokov, ale poznáme sa už dlhšie. Rozhodne mi nedávali a ani nedávajú najavo, že som najmladší v tíme.“

Jedným dychom však treba dodať, že pre Tomíka nejde o úplne prvú skúsenosť s kategóriou dorastu. Možno aj práve to mu pomohlo k rýchlej adaptácii na dorastenecký hokej, o ktorom sám Tomík hovorí, že je rýchlejší a výrazne ťažší než zápasy v Lige kadetov. „Letnú prípravu som začal s kadetmi pod vedením trénerov Michala Kobezdu a Radka Dlouhého, no ešte v priebehu letnej prípravy som sa dostal aj do dorasteneckého tímu,“ vysvetľuje Tomík. „Za dorast som tak už odohral nejaké prípravné zápasy pred sezónou. V októbri to teda neboli pre mňa úplne prvé zápasy v doraste.“

Okrem pôsobenia v doraste je v Tomíkovom prípade stále v hre aj návrat a výpomoc kadetskému družstvu Dukly Trenčín. Navyše, keďže na základnej škole na Hodžovej ulici v Trenčíne, známej medzi miestnymi ako „Sedmička“, navštevuje ôsmy ročník, môže Tomík za určitých okolností v tejto sezóne nastúpiť aj ešte v kategórii starších žiakov. Aj keď by to bolo byrokraticky o niečo ťažšie... „Do osmičky teraz ísť hrať nemôžem, keďže mám ostaršenie o dve vekové kategórie,“ vysvetľuje. „Zatiaľ to vyzerá tak, že ostanem v doraste, ale keď budú hrať kadeti dôležité zápasy, tak asi pôjdem hrať aj za nich,“ prezradil smerom k ďalšiemu priebehu súťažného ročníka 2021/2022.

Tobias Tomík. Foto: Jakub Homoľa

Tobias Tomík. Foto: Jakub Homoľa

Nad reprezentáciou zatiaľ neuvažuje

Tomíkove kvalitné výkony v Kaufland Extralige dorastu celkom určite neunikajú pozornosti ani trénerom reprezentácie do šestnásť rokov. V nej sú v tejto sezóne kmeňovými hráčmi hráči ročníka 2006, pričom doposiaľ nikto z o rok mladšieho ročníka príležitosť vo výbere Jerguša Baču nedostal. Aj skúsenosti z minulosti však naznačujú, že ani v reprezentácii do šestnásť rokov nemusí byť ostaršenie hráča výnimočné, hoci, pravda, je určite zriedkavejšie ako vo vyšších vekových kategóriách.

K otázke národného družstva však Tomík pristupuje pragmaticky. „Nad tým som úplne neuvažoval a pravdupovediac s tým zatiaľ ani nerátam. Sezóna je však dlhá, ostáva ešte veľa zápasov,“ prezrádza útočník Dukly Trenčín, ktorý väčšmi v súvislosti s najcennejším dresom vyhliada smerom k budúcej sezóne. „V ďalšej sezónu by som sa do reprezentácie určite chcel dostať. Samozrejme, závisí to od mojich výkonov. Ak zaujmem reprezentačných trénerov a tí mi dajú šancu, tak budem veľmi rád,“ uzavrel.