Varaďa fukol na úvod Chopok, českí majstri potia krv na Liptove (FOTO)

Víťazný scenár sa nemení a v Třinci to dobre vedia. V posledných štyroch sezónach vybojovali Oceláři dva majstrovské tituly, jedno striebro a v predošlej sezóne ich po zisku druhého miesta v základnej časti nezastavili súperi, ale covid. Každý z týchto úspešných ročníkov štartovali letnou „zaberačkou“ v Nízkych Tatrách. Blahodarnosť čerstvého vzduchu na Liptove si užívajú aj v týchto dňoch a tréner Václav Varaďa servíruje svojim zverencom jeden dezert za druhým.

„Hneď prvý deň sme chlapcom „fukli“ Chopok a to bola slušná previerka. Celkovo tu však máme pestré možnosti aktivít,“ rozosmial sa dvojnásobný majster sveta. Bývalý skvelý útočník velí tímu „Drakov“ už piatu sezónu a každú z nich štartoval v okolí Jasnej. „Veľmi si vážime úspechy z posledných sezón a Nízke Tatry nám zakaždým pomohli ku kvalitnej príprave. Chlapci tu môžu ukázať, čo v nich je. Nie je to iba o kondícii a sile, ale aj o vôli, ktorá je tu nevyhnutá. Tatry servírujú náročné podmienky, ktoré teraz  umocňujú vysoké teploty. Pre celý tím je to teda dobrá previerka a dobrý vstup do  novej sezóny.“

To, že v prípade hokejistov Třinca nejde o dovolenku, potvrdzujú aj slová samotných hráčov.

„Je to riadna zaberačka. Z môjho pohľadu sú to asi najťažšie tréningy v histórii mojich letných príprava a človeka to núti posúvať svoje limity. Ja som až do tohto sústredenia v podstate ešte poriadne netrénoval a hneď na prvom tréningu sme sa štverali na Chopok. Ja si už ani nepamätám, ako som to zvládol, ale bolo to náročné,“ utrel si pot z tváre obranca Martin Marinčin. Dvadsaťdeväťročný východniar má k našim horám vrúcny vzťah, no ten teraz naberá trhliny. „Tatry mám rád, ale po tom Chopku na nejaké veľké túry chuť nemám. Počas víkendu ideme s rodinkou do Ždiaru, ale to už bude iba taký wellness a regenerácia po ťažkom týždni.“

Pre bývalého obrancu Edmontonu a Toronta ide každopádne o veľmi užitočné sústredenie. Po nedávnom podpise zmluvy má možnosť spoznať nových spoluhráčov a udomácniť sa v úspešnom tíme českého majstra.

„Chalani sú super, rovnako tak tréneri. Našiel som tu výbornú partiu a cítim sa v nej výborne. Pre mňa je to skvelá šanca spoznať spoluhráčov a som rád, že môžeme byť pohromade už v tejto fáze sezóny. Verím, že táto jednotnosť sa potom ukáže aj v sezóne,“ poznamenal Marinčin.

Tréner Varaďa vníma jeho príchod ako ideálnu náhradu za odchádzajúceho Martina Gernáta, ktorý bol najproduktívnejším obrancom celej súťaže.

„Jasné, že sme si ho chceli udržať. Jeho túžba po zahraničí však bola veľká a ja ju chápem. Využil svoju šancu a ja verím, že sa k nám jedného dňa vráti. Mrzí nás odchod Martina, ale prišiel ďalší kvalitný Martin a veríme, že bude ešte lepší. Naložíme na neho toľko, koľko unesie a snáď to zvládne. Priestor dostane a ak si ho nezaslúži, tak ho stratí. Je to iba na ňom. Ide však o obrancu v najlepšom veku a my samozrejme veríme, že bude posilou,“ vyjadril sa na adresu Marinčina tréner Oceliarov.

Zatiaľ čo účastník jednej olympiády a troch majstrovstiev sveta je v tíme Třinca nováčikom, štvorica jeho krajanov už pozná prostredie pri poľských hraniciach veľmi dobre. Útočník Tomáš Marcinko mal teda o sústredení na Slovensku veľmi jasnú predstavu. „Chodím sem tu už tretí rok a vedel som teda, čo nás tu čaká. Ranný výbeh, raňajky, tréning, obed a potom ďalší tréning. Takto sa to opakuje od pondelka do piatku a je to iba o drine a ničom inom. Dá sa to zvládnuť, ale je to o vôli a zakusnutí. Kompenzuje to krásne prostredie, ktoré si všetci užívame.“

V prípade 21-ročného útočníka Miloša Romana ide o štart letnej prípravy po krátkom oddychu, ktorý mu tréneri umožnili po premiérovom štarte na majstrovstvách sveta v Rige.

„Na to, že to bol prvý tréning mojej letnej prípravy, išlo o riadnu makačku,“ pousmial sa Roman v súvislosti so spomínaným výstupom na Chopok. „Po majstrovstvách sveta ešte pociťujem istú únavu, ale ide to dobre.“

Výrazne skúsenejšieho útočníka Vladimíra Draveckého už po siedmich sezónach v Třinci len tak niečo neprekvapí.

„Väčšina hráčov má individuálne tréningové plány a toto je šanca stretnúť sa a utužiť partiu. Je to náročné, ale od toho tu sme. Chceme sa pripraviť na novú sezónu a ťažké tréningy k tomu patria. Ja som už v Třinci nejaký rôčik a toto prostredie teda poznám. Stále sa však snažím zlepšovať časy a v tomto klube jednoducho flákanie nehrozí,“ zakončil 36-ročný košický odchovanec.


Fotogaléria