V Zlíne nemajú radi najlepšieho hráča v najhoršom tíme, dozvedel sa Tomáš Mikúš

ZLÍN (SZĽH) – Tomáš Mikúš sa rozhodol pred sezónou pre zmenu pôsobiska a po troch sezónach v Karlových Varoch sa presunul na opačný koniec republiky. V Zlíne, ktorý je vzdialený iba 50 kilometrov od slovenských hraníc rozbalil naplno svoj ofenzívny potenciál. V dvadsiatich stretnutiach zaknihoval Mikúš solídnych 17 bodov (3+14). Následne však bodovú rozprávku vystriedala absurdná groteska.

Ani skvelá forma Tomáša Mikúša nedokázala zabrániť tomu, že PSG Berani Zlín je aktuálne s jedinou trojbodovou výhrou beznádejne posledným tímom českej extraligy. Uprostred týždňa sa rozhodol slovenský útočník požiadať o predčasný koniec. To, akým spôsobom tréner Jenáček prezentoval Mikúšov koniec v médiách, ho nenechalo chladným. Pre klubový web 49-ročný kouč uviedol, že v tíme nepotrebujú hráča, ktorý nechce bojovať za klub a mesto. „Osobne by som sa nikdy k dôvodom mojej výmeny alebo skončenia v tíme nevyjadroval. Tieto veci zostávajú vždy interné,“ začal 28-ročný útočník. V tomto prípade však chcel dať veci na pravú mieru. „Vzhľadom na to, že Zlín zo mňa urobil bezcharakterného hráča, poviem v krátkosti moje stanovisko. Mrzí ma, ako sa Zlín vyjadril do médií, že nechcem bojovať za tím a mesto. Určite to tak nebolo. Po nástupe nového realizačného tímu mi bolo povedané určitou osobou, že nemajú radi najlepšieho hráča v najhoršom tíme a bolo mi to zopakované,“ odokryl absurdne a nelogicky vyzerajúci dôvod svojho začínajúceho konca v klube.

Čudné okolnosti

Nový realizačný tím to dal svojmu najproduktívnejšiemu hráčovi pocítiť i na ľade. „Následne mi začal klesať aj priestor na ľade v rozhodujúcich momentoch a tým sa mi iba potvrdilo, že nemám takú dôveru od nového realizačného tímu. Preto som požiadal agenta, že ak mužstvo potrebuje typologicky iných hráčov a pomôže im to k záchrane, tak by bolo pre obe strany najlepšie, aby ma vymenili a mohli pritom využiť to, že mám skoro bod na zápas, takže by o mňa mohol byť záujem,“ pokračoval rodák zo Skalice.

Mrzí ma, ako sa Zlín vyjadril do médií, že nechcem bojovať za tím a mesto. Určite to tak nebolo. Po nástupe nového realizačného tímu mi bolo povedané určitou osobou, že nemajú radi najlepšieho hráča v najhoršom tíme a bolo mi to zopakované.

O pár hodín neskôr sa dozvedel správu, že ho klub vymenil do známeho prostredia. Opäť bude obliekať dres Karlových Varov. Spôsob ,akým musel opustiť tím „beranov“, sa však odchodu najlepšieho hráča nepodobá. „Myslel som si, že si budú napríklad chcieť pohovoriť, vyjasniť si veci. Miesto toho som si nemohol ísť ani zbaliť veci a rozlúčiť sa s hráčmi. Keď tak o tom premýšľam, tak sa im asi aj hodilo, že to prišlo z mojej strany a mohli sa vyjadriť tak, ako sa vyjadrili. Majú prísť noví hráči počas reprezentačnej pauzy, takže trejd by možno prišiel tak či onak, len by nemuseli vysvetľovať prečo odchádzam,“ rozobral spätne do detailu celú situáciu.

Známe prostredie

Na zisk sedemnástich bodov potreboval v minulom ročníku v Karlových Varoch celú sezónu. Azda najlepší štart v seniorskej kariére ho dnes predurčuje k tomu, aby sa aj na severe Čiech zaradil medzi ofenzívnych lídrov. „Rád by som v mojich výkonoch pokračoval aj v novom pôsobisku a pomohol tým mužstvu k čo najlepším výsledkom, a snáď k nejakému tímovému úspechu. Idem do známeho prostredia, kde poznám väčšinu mužstva. Mám tam veľa kamarátov, strávil som tam tri roky, takže z tohto pohľadu je to fajn,“ teší sa na staronové prostredie útočný univerzál. Práve jeho všestrannosť chce využiť tréner Martin Pešout, ktorý sa vyjadril, že s Mikúšom ráta na post stredného útočníka. „Ja sa cítim komfortne aj na krídle, aj na centri, takže dokážem zahrať na obidvoch postoch,“ nevidí problém v zmene postu.

Tréning a sťahovanie

Karlove Vary sa nachádzajú vo svojich „štandardných vodách“ na 11. mieste. Slovenský útočník verí, že klub môže stúpať. „Určite je cieľom posun v tabuľke nahor, ale na druhú stranu, v prvom rade je treba vybojovať postup do play-off z akéhokoľvek miesta a tam sa môže stať hocičo,“ pripomenul Mikúš vyrovnanosť českej extraligy, ktorá sa naplno ukázala v minulom ročníku. Veď napríklad dvanásty OIomouc vyradil v sérii piatu Plzeň bez straty jediného zápasu.

Hektické chvíle aspoň mierne pribrzdí nasledujúca reprezentačná prestávka. „Musím sa presunúť do Karlových Varov, poriadne potrénovať. Ak by sme dostali pár dní voľno, tak presťahovať sa tam aj s rodinou,“ opísal svoj najbližší program. Ak sa podarí Mikúšovi nadviazať na predošlé výkony, je možné že pri najbližšej prestávke už bude vo výbere Craiga Ramsayho. Dovedna odohral za seniorskú reprezentáciu iba dve stretnutia. Motivácia je teda jasná. „Samozrejme, rád by som pridal ďalšie reprezentačné štarty. Reprezentácia je tá najväčšia pocta pre každého hokejistu,“ uzavrel rozhovor pre HockeySlovakia.