V úvodnom zápase majstrovstiev sveta podľahla „osemnástka“ Fínsku

ČEĽABINSK (SZĽH) – Slovenská hokejová reprezentácia neuspela vo svojom prvom vystúpení na majstrovstvách sveta do osemnásť rokov v ruskom Čeľabinsku. Zverenci Viliama Čacha v otváracom zápase celého šampionátu síce podali sympatický výkon, po výsledku 2:5 však na body proti Fínsku nedosiahli.

Vstup do zápasu nemali Slováci najlepší, keďže už po 110 sekundách hry inkasovali. Aaltonen ostal pred Hlavajom osamotený, dostal priestor na dve dorážky, z ktorých druhú aj poslal za chrbát slovenského gólmana. Odpoveď Slovenska mohla prísť pri presilovke v šiestej minúte. Kováčik však bol pri brankárovi Fínska Annunenovi zrejme až príliš blízko a aj preto puk cez neho nepretlačil. Ešte väčšiu šancu mal v deviatej minúte Okuliar, ktorý obral o puk kapitána Fínov Utunena, no v nájazde stroskotal na Annunenovi.

V druhej tretine mohol pridať druhý gól Fínov v 26. minúte Kakko, no po Nordgrenovej prihrávke stroskotal na Hlavajovi. Ten tak kapituloval až o päť minút neskôr, keď pri presilovke ponad jeho telo poslal puk Nordgren, čo následne potvrdil aj videorozhodca. Hneď vzápätí sa musel mať Hlavaj na pozore znovu, no Nousiainen pred bránkou namieril len do stredu bránky. Miesto 3:0, tak krátko nato bolo 2:1. Čajkovič bekhendovou prihrávkou našiel za obranou Okuliara, ktorý sa vo svojom druhom nájazde v zápase nemýlil.

To navyše nebolo všetko. V 37. minúte potrestal zbytočný Killinenov útočný faul Čajkovič, ktorý sa zorientoval najlepšie v skrumáži pred Annunenom. Nerozhodný stav však nevydržal do konca tretiny. 52,6 sekundy pred jej koncom využil presilovú hru Fínov Lundell dorážkou svojej vlastnej strely.

Prvú gólovú príležitosť v tretej tretine si vypracovali Fíni, no ich brejk zo 43. minúty až prekombinovali. Pykať za to mohli na prelome 45. a 46. minúty, keď najprv Zekucia naznačil strelu, preniesol hru na opačnú stranu na Čajkoviča, ktorého strelu z prvej ale Annunen vychytal. Hneď vzápätí mal ten istý hráč ďalšiu šancu, no z dobrej pozície pálil nad. To sa napokon z hľadiska slovenských vyhliadok na zisk bodov ukázalo ako kľúčové. Ku koncu tretiny totiž šli Slováci dva razy do štvorice a jednu z presiloviek Fíni aj využili, keď sa v 56. minúte trafil strelou k bližšej žrdi Utunen. Slováci skúšali tri minúty pred koncom riadneho hracieho času aj hru bez brankára, no miesto kontaktného gólu 28,4 sekundy pred koncom zasadil definitívny klinec do rakvy Kotkaniemi.

Hlas po zápase

Viliam Čacho (hlavný tréner SR „18“): „Máme zmiešané pocity. Na jednej strane  pri sile a korčuliarskej kreativite Fínska sme v obrannej fáze hry počínali naozaj veľmi dobre. Čo nás mrzí je to, že sme dostali tri góly v oslabení a najmä to, že sme vôbec mali až sedem vylúčení. Myslím si, že práve tam bol náš kameň úrazu. Keby sme boli mali troch či štyroch vylúčených, tak zo zápasu odchádzame možno s bodíkom.“

Slovensko „18“ – Fínsko „18“ 2:5 (0:1, 2:2, 0:2)

Góly: 33. O. Okuliar (Čajkovič, K. Kováčik), 37. Čajkovič (Kňažko, K. Kováčik) – 2. Aaltonen (Nevasaari, Lundell), 31. Nordgren (Lundell, K. Tanus) 40. Lundell (K. Tanus, Utunen), 56. Utunen (Lundell, K. Tanus), 60. Kotkaniemi (Nordgren).
Vylúčenia 2 min.: 7:5, presilovky 1:3, oslabenia 0:0. Strely na bránu: 21:37 (6:13, 4:16, 11:8). Najlepší hráči zápasu: Oliver Okuliar – Anton Lundell. Rozhodovali: Alarie (Kan.), Mollard (Švajč.) – Chaput (Kan.), Šišlo (Rus.). 1217 divákov.

Slovensko: Hlavaj – Dlugoš, O. Turan, Matej Ilenčík, Kňažko, A. Zekucia, M. Bučko, Česánek, S. Hudec – D. Sojka, Džugan, Michal Mrázik – O. Okuliar, K. Kováčik, Čajkovič – D. Zubek, Ferenyi, D. V. Tkáč – Sarvaš, Paulíny, S. Čederle.
Fínsko: Annunen – Utunen, Thomson, S. Salmela, Nousiainen, Kokkonen, A. Honka – Nordgren, Kotkaniemi, Kakko – Ranta, K. Tanus, Killinen – Nevasaari, Lundell, L. Aaltonen – Hirvonen, Petman, Moilanen.