V Turíne štvorica hlavných z NHL, na čiarach aj Slováci

Ilustračné foto, ŠtartfotoIlustračné foto, Štartfoto

TURÍN 14. februára (SITA) - Dvaja slovenskí čiaroví rozhodcovia Milan Mášik a Miroslav Halecký sa predstavia v mužskom hokejovom turnaji na zimných olympijských hrách v Turíne. Duo Slovákov sa dostalo medzi desiatku čiarových rozhodcov, ktorých pre olympijský turnaj vybrala IIHF. Ďalších štyroch čiarových arbitrov nominovala NHL. Medzi desiatkou hlavných rozhodcov Slovensko nemá zastúpenie, šesticu hlavných arbitrov vybrala IIHF, štyria ďalší budú z NHL.
 
"Toto bude tretia olympiáda, na ktorej hrajú profesionáli z NHL a kde budú aj rozhodcovia z NHL. Myslím si, že naša spolupráca je plodná. Niekedy sa my naučíme niečo od nich, inokedy oni prevezmú niečo od nás," vyjadril sa prezident IIHF Rene Fasel. Medzi supervízormi turnaja bude aj Juraj Okoličány.

Olympijský turnaj v hokeji sa bude hrať ako tradične podľa pravidiel IIHF na klziskách európskych rozmerov.

Rozhodcovia majú nasledovať trend prísnejšieho posudzovania faulov, ktorý zaviedli v zámorskej NHL a následne aj v európskych súťažiach. "Predtým sa jemné hákovanie tolerovalo, no teraz je s tým už koniec. Nechceme, aby z hry vymizol fyzický kontakt, naším cieľom je chrániť technickejších hráčov," povedal športový riaditeľ IIHF Dave Fitzpatrick, ktorý ďalej spomenul, že toto sú posledné hry, na ktorých majú brankári povolené väčšie chrániče. Jedna zo zmien, ktorá sa ujala v NHL, no na ZOH sa ňou rozhodcovia riadiť nebudú, je zóna, v ktorej nesmú brankári rozohrávať puk. "Toto pravidlo zamietli naše členské krajiny," povedal Fitzpatrick.

Zoznam rozhodcov pre ZOH 2006 v Turíne:
Turnaj mužov:
Hlavní rozhodcovia
: Thomas Andersson (Švéd.), Viačeslav Bulanov (Rus.), Paul Devorski (Kan.), Timo Favorin (Fín.), Danny Kurmann (Švajč.), Christer Larking (Švéd.), Dennis LaRue (USA), Don Marouelli (Kan.), Vladimír Šindler (ČR), Don Van Massenhoven (Kan.)
Čiaroví rozhodcovia: Petr Blumel (ČR), Derek Doucette (Kan.), Stefan Fonselius (Fín.), Tomas Gemeinhardt (Nem.), Miroslav Halecký (SR), Antti Hämälainen (Fín.), Joachim Karlsson (Švéd.), Milan Mášik (SR), Steve Miller (Kan.), Thor Nelson (USA), Pierre Racicot (Kan.), Kevin Redding (USA), Tony Sericolo (USA), Sergej Šeľjanin (Rus.)


pp;mj