V Turíne ďalšia lahôdka aj s hráčmi z NHL

Lašák čelí kanadskému útoku, Štartfoto - Ján SúkupLašák čelí kanadskému útoku, Štartfoto - Ján Súkup

TURÍN 14. februára (SITA) - Hokejových fanúšikov čaká po štyroch rokoch opäť olympijská lahôdka. Na mužskom turnaji nebudú chýbať ani hráči z NHL, čo súťaženiu dvanástich tímov dodáva väčšiu iskru. Hokej aj s hráčmi z NHL sa na olympijskom ľade bude hrať po tretí raz v rade, v Nagane 1998 sa pri turnaji 20. storočia tešili Česi, o štyri roky neskôr v Salt Lake City vybojovala hokejové zlato po 50 rokoch Kanada.

Z najprestížnejšej hokejovej súťaže na svete - zámorskej NHL sa v Turíne predstaví rekordných 158 hráčov, čo je spôsobené aj zvýšením počtu tímov na olympijskom turnaji na dvanásť. Pri premiére hokejistov NHL na ZOH 1998 v Nagane sa na ľade objavilo 125 hráčov, o štyri roky neskôr v Salt Lake City 2002 to už bolo 145 hokejistov z NHL. Najväčšie zastúpenie z klubov NHL bude mať Colorado Avalanche. Z mužstva "lavín" bude reprezentovať v Taliansku až jedenásť hráčov z ôsmich krajín. Člen kádra Avalanche sa nepredstaví len v dresoch Ruska, Švédska, Nemecka a domáceho Talianska.

Prvýkrát pri účasti hráčov z NHL budú mať všetky tímy na úvod rovnaké šance. V Nagane i Salt Lake City do hlavného turnaja nasadili len šesť tímov, ďalších osem muselo bojovať o postup v kvalifikácii. Teraz sa systém zmenil, na turnaji bude hrať 12 mužstiev, ktoré rozdelili do dvoch šesťčlenných skupín. Najlepší štyria z každej skupiny postúpia do vyraďovacej fázy. Súboje základných skupín sa začínajú v stredu 15. februára, finále je na programe v posledný deň ZOH v nedeľu 26. februára.

Jednoznačného favorita je veľmi ťažké určiť, tímy sú veľmi vyrovnané. Na zlato si brúsia zuby predovšetkým poslední dvaja víťazi Kanada a Česko, bez šancí nie sú ani Rusi a Švédi, uspieť budú chcieť Slováci, Američania i Fíni. Zvyšných päť účastníkov môže len prekvapiť a pre favoritov - azda s výnimkou domáceho Talianska - budú veľmi nepríjemnými súpermi.

Kanaďania stavili na osvedčené mená a skúsenosť. V ich 23-člennej nominácii je desať tridsiatnikov a taký istý počet hráčov, ktorí majú vo svojej zbierke zlato zo ZOH 2002. "Vieme, čo od týchto hráčov môžeme očakávať. V minulosti sa dokázali presadiť na tej najvyššej úrovni," prezentoval svoju filozofiu tréner Pat Quinn. Zrejme najkontroverznejším členom v kanadskej nominácii je útočník Vancouveru Todd Bertuzzi, ktorý sa v marci 2004 smutne preslávil brutálnym útokom na hráča Colorada Steva Moora. "Sme hrdí na to, že ho máme v mužstve. Pre Todda je to veľký krok i významná príležitosť. Myslím si, že dôležitou súčasťou kanadskej mentality je schopnosť odpúšťať. Želáme mu to najlepšie," vyhlásil Kevin Lowe, asistent výkonného riaditeľa kanadskej reprezentácie Wayna Gretzkého. Kapitánom zrejme najväčšieho favorita na celkové prvenstvo na olympijskom turnaji v Taliansku bude po odchode Maria Lemieuxa do hokejového dôchodku center Colorada Joe Sakic, ktorý sa zúčastní už na tretej olympiáde.
Česi
, ktorí majú v nominácii aj jedného zástupcu z domácej súťaže - tretieho brankára Milana Hniličku z Liberca, sa budú spoliehať predovšetkým na štvorčlennú kolóniu z New York Rangers na čele s najväčšou hviezdou Jaromírom Jágrom. Nechýba ani 41-ročný veterán Dominik Hašek, ktorý v tejto sezóne predvádza výborné výkony v drese Ottawa Senators. Do tímu sa na poslednú chvíľu dostal aj Patrik Eliáš, čím sila Hadamczikovho výberu stúpla. Už na svojom štvrtom turnaji pod olympijskými kruhmi bude štartovať dvojica Dominik Hašek a Robert Lang, ktorí odohrali spoločne ostatné dve olympiády (Nagano 1998, Salt Lake City 2002). Lang obliekol navyše reprezentačný dres aj na ZOH 1992 v Albertville a Hašek ešte o štyri roky skôr v Calgary. V českom národnom mužstve je šestnásť majstrov sveta, z toho štrnástka získala zlato v máji 2005 vo Viedni. "Sľúbiť medailu fanúšikom nemôžem. Sme tu preto, aby sme odviedli čo najlepšiu prácu a reprezentovali Česko. Pre každého to znamená veľa. Konkurencia je obrovská," povedal Hašek.

V drese zbornej sa predstaví to najlepšie, čo súčasný ruský hokej ponúka. Z bronzového tímu zo ZOH 2002 je na súpiske jedenásť hráčov. Pätica zažila aj "strieborné" Nagano 1998 a rovnako päť hokejistov štartovalo ešte v Albertville v roku 1992, kde Rusko naposledy pod piatimi kruhmi triumfovalo. Tím sa v porovnaní s minuloročným Svetovým pohárom výrazne obmenil. Najmladším hráčom výberu a najväčším prekvapením zoznamu je 19-ročný nádejný útočník Metallurgu Magnitogorsk Jevgenij Malkin, ktorý je v súčasnosti považovaný za najlepšieho hráča ruskej superligy. V tíme nechýba ani ďalší mladík Alexander Ovečkin z Washingtonu. Kazašský gólman Jevgenij Nabokov zažije svoju premiéru v ruskom drese.

Tréner švédskej hokejovej reprezentácie Bengt-Ake Gustafsson nominoval do Turína aj desať hráčov, ktorí nemajú dosiaľ skúsenosť s turnajom najvyššieho rangu, zostávajúca trinástka sa predstavila na zimnej olympiáde už v minulosti. Trojica Jörgen Jönsson, Kenny Jönsson a Peter Forsberg štartovala dokonca na zlatých ZOH v roku 1994 v nórskom Lillehammeri. Iba Jörgen Jönsson z Färjestadu však hral aj na dvoch následných olympijských turnajoch. Rovný tucet hokejistov bojoval o olympijské kovy aj pred štyrmi rokmi v Salt Lake City, kde švédsky “dream team“ prehral šokujúco vo štvrťfinále s Bieloruskom.

V tíme USA je aj 44-ročný obranca Detroitu Chris Chelios. "Že je v tíme obranca, ktorý je len o dva roky mladší odo mňa? To som si vôbec neuvedomil, keď sme štartovali proces nominácie," hovorí s úsmevom generálny manažér hokejovej reprezentácie USA Don Waddell. Američania všeobecne stavili na mladších hráčov, v tíme chýbajú mnohí skúsení hráči, ktorí sú už vekom starší. Do mužstva sa nedostal Jeremy Roenick, ktorému sa v aktuálnej sezóne v drese Los Angeles nedarí, ale ani obranca Bostonu Brian Leetch či John LeClair z Pittsburghu. Na tretiu olympiádu v rade sa chystajú okrem Modana aj jeho spoluhráč z Dallasu Bill Guerin, Doug Weight zo St. Louis a Brian Rolston z Minnesoty. Chelios a Keith Tkachuk zo St. Louis pôjdu už na svoje štvrté ZOH.

Fíni mali s nomináciou do Turína veľké problémy, v ich pôvodnom tíme nastalo až sedem zmien. Lídrami Suomi budú veteráni Jere Lehtinen, Teemu Selänne a Saku Koivu. Základ mužstva tvorí úspešný tím z minuloročného Svetového pohára, ktorý prehral vo finálovom súboji s Kanadou. Zo skúseného tímu doplneného niekoľkými mladými hráčmi hrali až ôsmi na ZOH 1998 v Nagane.

Slovensko bude mať okrem hráčskeho svoje zastúpenie v olympijskom turnaji aj medzi rozhodcami. Vedenie hokejovej federácie vybralo pre ZOH 2006 ešte ďalších šesť hlavných a desať čiarových rozhodcov z Európy. Medzi nimi je aj dvojica čiarových zo Slovenska Miroslav Halecký a Milan Mášik. Zostávajúcu šesticu hlavných arbitrov zo starého kontinentu tvoria Švédi Christer Larkin a Thomas Andersson, Rus Viačeslav Bulanov, Fín Timo Favorin, Švajčiar Danny Kurmann a Čech Vladimír Šindler. Medzi supervízormi turnaja bude aj Juraj Okoličány. Ďalší štyria hlavní a štyria čiaroví rozhodcovia prídu z NHL. Česť zúčastniť sa na Hrách XX. zimnej olympiády dostali Paul Devorski, Dan Marouelli a Don Van Massehoven z Kanady, ako aj Američan Dennis LaRue. Na čiarach budú pôsobiť Kanaďania Steve Miller, Pierre Racicot a duo Thor Nelson, Tony Sericolo z USA. "Toto bude tretia olympiáda, na ktorej budú hrať hráči z NHL a kde budú aj rozhodcovia z NHL. Myslím si, že naša spolupráca je plodná. Niekedy sa my naučíme niečo od nich, inokedy oni prevezmú niečo od nás," vyjadril sa prezident IIHF Rene Fasel.

Olympijský turnaj v hokeji sa bude hrať ako tradične podľa pravidiel IIHF. Hrať sa nebude na zúženom "zámorskom" klzisku, ale na ihrisku s európskymi parametrami. Rozhodcovia budú viesť zápasy podľa pravidiel IIHF, aj keď po vzore zo zámoria budú prísnejšie posudzovať fauly hokejkou. Brankári na rozdiel od zámoria môžu použiť väčší výstroj, čo môže robiť viacerým útočníkom problémy.


pp;mg;ru