V súčasnosti viac poznajú sedadlo v autobuse ako vlastnú posteľ

Hokejisti Bratislavy Capitals a Bolzana sa v týchto dňoch poriadne nacestujú. V autobuse strávia v priebehu deviatich dní minimálne 48 hodín a nacestujú viac ako 4000 kilometrov. Počas štvrťfinále play-off Ice Hockey League poznajú prakticky len autobus, zimný štadión a na chvíľu aj domácu posteľ.

Aj keď Bolzano zdolalo Bratislavu Capitals vo všetkých vzájomných dueloch v základnej časti, málokto čakal, že si víťaz dlhodobej sezóny na štvrťfinále vyberie práve tím zo slovenského hlavného mesta. Taliani si zvolili najvzdialenejšiu destináciu, ktorú mohli. Po diaľnici sa najrýchlejšie z jedného mesta do druhého dostanú autobusom za osem hodín, počas ktorých prejdú minimálne 677 km.

Keďže play-off Ice Hockey League sa hrá systémom, že tímy nastupujú v domácom prostredí v každom druhom súboji, pre hráčov je cestovanie takmer dennou záležitosťou. Večer odohrajú zápas, v noci sa presunú do druhého mesta, zregenerujú, ďalší deň ich čaká ďalší duel a následne sa všetko opakuje. Viac teda poznajú sedačky v autobuse ako vlastné postele doma.

„Je to poriadne náročné. Snažíme sa čo najlepšie regenerovať, využívame viacero vecí. Pomáha studená voda či lymfodrenážne nohavice. Sme neustále na cestách, čo oberá o sily,“ priznáva útočník Capitals Adam Bezák.

V autobuse trpia predovšetkým starší hokejisti, ktorých telá sú oveľa viac opotrebované. „V tejto fáze sezóny sa už na únavu nemôžeme sťažovať. Bohužiaľ, tak to séria vyšla. Musíme sa prispôsobiť,“ hovorí ostrieľaný harcovník Michel Miklík, ktorý má skúsenosti aj s náročnými presunmi z KHL.

Capitals s Bolzanom majú za sebou už štyri zápasy štvrťfinálovej série. Bratislavčania favoritovi nič nedarujú, aj keď momentálne prehrávajú 1:3 a ich súper má semifinálový mečbal. Najmä v Taliansku dosahujú kvalitné výsledky, v prvom stretnutí série vyhrali, v treťom padli až v predĺžení. Doma však robia zbytočné chyby.

Inak to nebolo ani vo štvrtom zápase štvrťfinále. Mali ho dobre rozohraný, viedli 2:1, v 46. min však inkasovali dvakrát počas 16 sekúnd a skúsený súper si už výsledok postrážil. Napokon duel vyhral 4:3. Bratislavčania sa počas 60 minút nevyhli hluchším pasážam a súperovi prakticky prihrali na dva góly. „Neviem, čo sa v tej tretine tretine stalo. Je to o detailoch, dostali sme dva rýchle góly aj s prispením našich chýb. S Bolzanom nemôžeme hrať otvorenú partiu, keďže má vynikajúci tím. Dlhšie sa nám darilo plniť pokyny trénera, občas sa však objavili skraty. Nič sa nedá robiť, musíme ďalej bojovať a vyvarovať sa skratových momentov v stretnutí číslo päť,“ hovoril Adam Bezák, ktorý v zápase upravoval v druhej dvadsaťminútovke na 2:1.

Po štyroch stretnutiach vládne v šatni Capitals sklamanie. Vo všetkých dueloch série totiž mohli hráči slovenského tímu pomýšľať na víťazstvo. Ich chyby skúsený súper tvrdo trestá. Napriek tomu sú výsledky i výkony mužstva proti favoritovi príjemným prekvapením. V nedeľu musia v talianskej časti Tyrolska vyhrať, ak nechcú, aby sa im skončila sezóna.  „Nemáme už čo stratiť. Hráme za značku klubu. Piaty zápas nám môže ukončiť sezónu, aj preto musíme dať doň všetko a ukázať, na čo máme. Bolzano je síce favorit ligy a vybralo si nás, ale play-off je hlavne o bojovnosti, detailoch a momentálnej forme. Ak sa dokážu hráči obetovať viac pre tím, nemusia sa naplniť papierové predpoklady,“ vyslovil sa pred piatym pokračovaním štvrťfinálovej série Adam Bezák.