V prvom z dvojice prípravných zápasov víťazstvo nad Bieloruskom

JAMESTOWN (SZĽH) – Juniorské reprezentačné družstvo má za sebou prvý z dvojice prípravných zápasov v Spojených štátoch amerických pred Majstrovstvami sveta juniorov 2018 IIHF. Výber trénera Ernesta Bokroša si v Jamestowne zmeral sily s výberom Bieloruska, ktorý zdolal po výsledku 4:1. Ďalší prípravný zápas odohrá dvadsiatka v sobotu od 22.00 hod. SEČ v Rochesteri protI Rusku.

Hneď v úvodnom striedaní zápasu šiel na trestnú lavicu kapitán tímu Miloš Roman, no Slováci oslabenie prežili a postupne preberali v zápase iniciatívu. Dobré šance mali postupne Ružička, Solenský a najmä v 19. minúte Vybiral, ktorého nechal za sebou bieloruský bek Jaromenko, avšak bez vo veľkej šanci neuspel.

Kým prvá tretina sa dala nazvať vyrovnanou, v prostrednej časti hry už mali zjavnú hernú prevahu slovenskí hokejisti. Potvrdili to už po necelých tri a pol minútach hry vedúcim gólom Studenič. Dobrú šancu mal v 29. minúte aj Tamáši, no zoči-voči Griščenkovi neuspel. Do kabíny sa však druhýkrát šlo predsa len za stavu 2:0, keď v 32. minúte Zeleňák od modrej čiary prepálil všetko, čo mu stálo v ceste.

Tretiu tretinu otvorili Slováci rýchlym presilovkovým gólom, keď už po 84 sekundách hry bol na konci veľmi peknej presilovkovej kombinácie obranca Slovákov Marek Korenčik. Výstavný gól pridali zverenci trénera Ernesta Bokroša aj o štrnásť minút neskôr, keď prečíslenie troch na jedného zakončil po kombinácii na jeden dotyk Jaško. Slováci však nulu v kolónke inkasovaných gólov do konca zápasu napokon neudržali. Presne dve minúty pred záverečnou sirénou totiž pečatil na konečných 4:1 z pohľadu Slovenska Šarangovič.

Po dohode trénerov si ešte oba tímy zahrali päťminútové predĺženie pri formáte tri na tri, v ktorom oba tímy pridali po góle, najprv kapitán Bielorusov Suško, krátko nato aj Samuel Buček. Následne ešte nasledovalo päť sérií samostatných nájazdov, v ktorých boli úspešnejší Slováci.

Hlas po zápase

Ernest Bokroš (hlavný tréner SR „20“): „Na začiatok musím povedať, že pre Bielorusov to bol dvojzápas. Včera hrali prípravné stretnutie so Spojenými štátmi, kým my sme boli oddýchnutí. Čakal som, že budeme ešte trochu silnejší na puku, ale celkove sme hru ovládli. Chlapci dali pekné góly, začali si veriť, po celý zápas sme boli, myslím si, lepším mužstvom, ale musíme niektoré veci ešte vylepšiť, pretože súper nekládol taký odpor, aký som čakal.“

Bielorusko „20“ – Slovensko „20“ 1:4 (0:0, 0:2, 1:2)
Góly:
58. Drozdov (Martynuk, Suško) – 24. Studenič (Liška, Leško), 32. Zeleňák (Kmec, Liška), 42. Korenčik (Tamáši, Vybiral), 56. Jaško (Studenič, Marcinek).
Vylúčenia: 3:4 na 2 min, presilovky 1:1, oslabenia 0:0.

Bielorusko: Griščenko – Sokolovskij, Burovcev, Martynuk, Gostev, Jaromenko, Gavrus, Savrickij – Rydačenko, Litvinov, Bovbel – Suško, Šarangovič, Drozdov – Lukaševič, Anisimov, Martynov – Michaľčuk, Grinkevič, Astaševič – Ivanovskij.
Slovensko: Durný – Hedera, Korenčik, Matejovič, Fereta, Kmec, A. Leško, M. Ivan, Zeleňák – V. Čacho ml., Tamáši, Krivošík – Solenský, Miloš Roman, Vybiral – A. Liška, N. Jaško, P. Marcinek – Buček, A. Ružička, Studenič.