V Poprade prvá akcia novej šestnástky, tréner chváli svedomitosť hráčov

POPRAD (SZĽH) – V rozmedzí štrnástich dní sa v novej tréningovej hale v Poprade postupne vystriedajú na krátkych troj- a štvordňových sústredeniach až štyri mužské mládežnícke reprezentácie. Ako prví sa pod Tatrami zišli na konci uplynulého týždňa hráči reprezentácie do šestnásť rokov pod vedením nového hlavného trénera Ivana Králika, ktorý prebral trénerskú taktovku pri šestnástke po Jergušovi Bačovi.

38-ročný kouč na úvodnom zraze v sezóne privítal dohromady 34 hokejistov, na ktorých počas troch dní čakal pomerne bohatý program vyplnený nielen tréningmi, ale aj dvomi modelovanými zápasmi. „Toto letné sústredenie v Poprade ako aj to ďalšie, ktoré nás čaká v júli, slúžia práve na to, aby sme hráčov čo najlepšie spoznali a urobili určitý obraz o ich výkonnosti,“ hovorí Králik v rozhovore pre hockeyslovakia.sk.

Ponuka do šestnástky zadosťučinením

Sezóna 2022/2023 bude pre vás prvou v pozícii hlavného trénera reprezentačného družstva. Kedy vás kontaktovali predstavitelia Slovenského zväzu ľadového hokeja s touto ponukou?
Prvé neformálne rozhovory prebehli už pred časom, ale skôr len v rovine zisťovania, či by som sa nechcel posunúť kariérne niekam vyššie. Konkrétna ponuka na pozíciu hlavného trénera reprezentácie do šestnásť prišla len pred časom. Bolo to pre mňa, samozrejme, prekvapenie, ale aj určité zadosťučinenie za niekoľkoročnú prácu v mládežníckom hokeji. Samozrejme, potešilo ma, že si na mňa predstavitelia spomenuli a ponúkli mi túto pozíciu.

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Dlho ste váhali nad tým, či túto ponuku vziať?
Priznám sa, že ponuku som neprijal okamžite bez akéhokoľvek zvažovania. Dostal som totiž ponuku aj k seniorom Dukly Michalovce ako asistent trénera, kde by som mal na starosti prácu s mladými hráčmi a ich lepšie etablovanie sa v seniorskom hokeji a tréningy zručností na ich hokejový rozvoj. Rozhodoval som sa medzi týmito dvomi alternatívami. Nakoniec zavážilo viacero faktorov. Reprezentovať svoju krajinu je vždy česť a je jedno, či ste hráč alebo tréner. Súčasne som stále ešte pomerne mladý tréner, a tak som sa rozhodol, že bude pre mňa vhodné napredovať na úrovni mládežníckeho hokeja. Tréner na reprezentačnej úrovni nadobudne veľmi cenné skúsenosti, ktoré môže následne zúročiť.

Nebude to pre vás prvá reprezentačná skúsenosť. Posledné dve sezóny ste pôsobili ako asistent Jerguša Baču taktiež pri reprezentácii do šestnásť rokov. Obe tieto sezóny však boli poznačené pandémiou koronavírusu, ktorá zoškrtala medzinárodnú konfrontáciu šestnástky na minimum. Je to pre trénera problém?
V prvom rade som rád, že som pri Jergušovi Bačovi mohol stráviť dve sezóny. Bola to pre mňa veľká škola. Keď sa vrátim na začiatok môjho pôsobenia pri reprezentácii, tak musím povedať, že som bol milo prekvapený tým, že si ma Jerguš Bača vybral ako svojho asistenta. Pokiaľ ide o pandémiu, tie dve sezóny boli pre mňa napriek tomu mimoriadne cenné a poučné. Pravdaže verím, že tento rok tých reprezentačných akcií bude čo najviac. Aj na hráčoch vidno, že ťažká konfrontácia v silnej konkurencii, akú sme mali naposledy v apríli v Hodoníne s Čechmi, Fínmi a Švédmi, ich posúva hore.

Kmeňovým ročníkom v reprezentácii do šestnásť rokov bude ročník 2007. Aký máte prehľad o potenciálnych adeptoch na reprezentačný dres?
Poviem pravdu, s výnimkou Jána Chovana a Michala Svrčka, ktorých sme mali v šestnástke už minulú sezónu, som o tomto ročníku nemal veľký prehľad. Práve preto sme sa na tento výcvikový tábor do Popradu rozhodli vziať až šesť kompletných formácií a štyroch brankárov, aby sme si prehľad vybudovali. Samozrejme, množina hráčov nie je týmto ani zďaleka uzavretá. Registrujeme aj ďalších adeptov na reprezentačný dres, určite aj oni dostanú počas sezóny priestor.

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Hráčov videli vo všetkých situáciách

Za sebou máte trojdňový výcvikový tábor v Poprade. Čo všetko ste stihli za tieto tri dni absolvovať?
Zraz sme mali v piatok, kde sme 34 nominovaných hráčov rozdelili na dve skupiny po pätnásť hráčov do poľa a dvoch brankárov. Obe skupiny absolvovali po jednom tréningu. Ten bol zameraný skôr na zručnosti, nakoľko nie všetci hráči boli od konca sezóny v kontakte s ľadom. V sobotu sme sa v dopoludňajšom tréningu zamerali na súčinnosť obrany s útokom a večer si obe družstvá medzi sebou zmerali sily. V nedeľu sme sa v prvej časti doobedňajšieho tréningu venovali osobitne obrancom a útočníkom. V druhej časti sme sa zamerali na predbránkový priestor, čo bola trochu aj reakcia na sobotňajší modelovaný zápas. Výcvikový tábor sme uzavreli druhým zápasom. Počas celej akcie sa hráčom venoval aj kondičný tréner, ktorý im ukazovali cvičenia, ktoré môžu hráči využiť aj v prebiehajúcej letnej príprave. Okrem toho sme mali s hráčmi aj pohovory, aby sme vedeli o ich plánoch do budúcna.

Aký účel plnili dva modelované zápasy?
Neviazali sme hráčov taktickými pokynmi. Chceli sme ich vidieť, ako reagujú na rôzne herne situácie v zápase. Hrali sme na tri dvadsaťminútové tretiny a keďže obe družstvá mali tri kompletné päťky, tak hráči mali dostatok priestoru na ľade. Mohli sme ich tak vidieť vo všetkých herných situáciách, dokonca sa nám podarilo zahrať po oboch zápasoch aj päťminútové predĺženie. Pre nás trénerov tak boli tieto zápasy jednoznačne prínosom.

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Prvou medzištátnou akciou augustový turnaj v Salzburgu

Máte už nejaký obraz o výkonnosti hráčov po týchto troch dňoch v Poprade?
Bezpochyby. Hráčov sme videli v tréningovom i zápasovom procese. Musím chlapcov pochváliť za to, ako svedomito pracovali najmä na tréningoch. Hneď prvý deň zrazu sme si s nimi sadli a spolu s celým realizačným tímom priblížili, aké sú naše očakávania od nich. Chlapci si to osvojili a na sobotňajšom i nedeľňajšom tréningu do bodky plnili to, čo sme im prízvukovali. Ja verím, že v tomto trende budú chalani pokračovať, a to nielen v reprezentácii, ale aj na klubovej úrovni, keďže jedine tvrdou a svedomitou prácou sa posunieme vyššie.

Viacero hráčov ročníka 2007 hralo už minulú sezónu v dorasteneckých súťažiach, Žilinčania Svrček s Dubravíkom naskočili dokonca aj do Extraligy juniorov. V tejto chvíli sa javí, že by ročník 2007 mohol mať slušnú individuálnu kvalitu. Dokážete to potvrdiť?
Na niektorých chlapcoch, najmä na tých, ktorí hrali Extraligu dorastu, je vidno, že sú vyhratejší a herne vyspelejší. To je však v tejto kategórii pomerne bežné. Hráči, ktorí dostali príležitosť v staršej a vyššej kategórii, najmä v reprezentácii do 15 rokov a aj na začiatku šestnástky vždy trochu vyčnievajú, netýka sa to teda len tohto ročníka. Tieto rozdiely sa však postupom času mažú tým, ako čoraz viac a viac hráčov hrá v dorasteneckej a neskôr aj v juniorskej kategórii. Verím, že rovnako to bude aj v ročníku 2007, aby sa nám tu vytvorilo konkurenčné prostredie s čo najvyšším počtom hráčov na požadovanej úrovni.

Dokážete už teraz menovať niektoré z možných opôr tohto ročníka?
Nechcem menovať žiadneho hráča. Navyše tých hráčov, ktorí sú už teraz vyhratejší vďaka pôsobeniu vo vyšších vekových kategóriách, je viac a nebolo by jednoduché spomenúť a určiť dve-tri mená. Navyše stále berme do úvahy, že je jún a zatiaľ sme hrali len zápasy medzi sebou. Prvou skutočnou skúškou bude až úvodná medzinárodná konfrontácia, ktorú by sme mali mať v auguste.

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Ivan Králik. Foto: Jakub Homoľa

Keď už ste spomenuli prvú medzinárodnú konfrontáciu, aký program bude mať v tejto sezóne reprezentácia do šestnásť rokov?
Na toto hokejové leto v Poprade nadviažeme ďalším výcvikovým táborom, ktorý budeme mať koncom júla. Tento zraz poslúži aj ako príprava na augustový turnaj v Salzburgu, na ktorom sa stretneme s nemeckou a českou reprezentáciou do šestnásť rokov a výberom Salzburgu do sedemnásť rokov. Ďalší program je ešte predmetom rokovania. V novembri zvykla šestnástka chodiť na turnaj do Bieloruska, avšak vieme, aká je momentálna medzinárodná politická situácia. Preto je ťažké v tejto chvíli povedať, aký budeme mať ďalší program. Verím však, že v priebehu sezóny budú mať hráči možnosť absolvovať aj zdokonaľovacie výcvikové tábory zamerané na vývoj zručností pre obrancov a útočníkov tak, ako to bolo plánované v uplynulých sezónach. Súčasne padla požiadavka aj na pravidelnú konfrontáciu s Českom, ktoré je blízko a ich reprezentácia ma vysokú hokejovú kvalitu.

Nechýbal ani hlavný tréner osemnástky

Na výcvikovom tábore v Poprade bol prítomný aj hlavný tréner osemnástky Tibor Tartaľ, ako aj manažér Branislav Varga. Hľadali potenciálnych adeptov pre ich projekt osemnástky?
Prišli si spraviť akýsi prvý prehľad o ročníku 2007, keďže ostatnej akcie pätnástky ešte koncom apríla v Ružomberku sa zúčastniť nemohli. Samozrejme, hľadajú potenciálnych adeptov do projektu, ale pri ročníku 2007 je to skôr s výhľadom do ďalších sezón. Určite je však dobré, že hráčov sledujú už teraz, prípadne s nimi aj nadviažu kontakt a prejavia o nich záujem.

Ako ste spomínali, s ročníkom 2006 už vlani absolvovali medzištátne akcie Ján Chovan a Michal Svrček. Komunikovali ste už teraz s trénerom sedemnástky Rastislavom Paľovom o tom, ako bude vyzerať vzájomná spolupráca medzi šestnástkou a sedemnástkou?
S Rastislavom Paľovom sme komunikovali už pred touto trojdňovou akciou. Dohodli sme sa, že na tieto dve akcie zoberieme do šestnástky a sedemnástky len hráčov kmeňového ročníka. Preto aj v nominácii sedemnástky, ktorá ma výcvikový tábor hneď po nás, sú len hráči ročníka 2006. Je to dobré aj z toho dôvodu, že tak ako my sme si potrebovali spraviť prehľad o ročníku 2007, tak rovnako aj realizačný tím sedemnástky potrebuje spoznať širšie portfólio hráčov ročníka 2006. Pokiaľ však ide o ďalšie zrazy a akcie, tak tam sme sa o pohybe hráčov nateraz nebavili.

Na úvodnom sústredení reprezentačnej šestnástky sa zišlo dohromady 34 hokejistov. Foto: Jakub Homoľa

Na úvodnom sústredení reprezentačnej šestnástky sa zišlo dohromady 34 hokejistov. Foto: Jakub Homoľa

Viacero hráčov ročníka 2007 pôsobí v zahraničí. Môže to byť problém z hľadiska ich dostupnosti pre potreby reprezentácie?
Nemyslím si, že by to bol problém. Viacero z týchto legionárov pôsobí v Česku, ktoré nie je ďaleko, a tak odpadávajú aj možné logistické problémy. Na pohovoroch s hráčmi sme však otvorili aj túto otázku a od všetkých vyšla pozitívna spätná väzba a prejavili záujem o účasť na reprezentačných akciách, aj keď hrajú v zahraničí.

Popri funkcii hlavného trénera šestnástky ostávate aj v pozícii trénera dorastu Michaloviec. Dá sa povedať, že v zápasoch dorasteneckej extraligy budete popri koučovaniu svojho tímu aj skautovať adeptov na reprezentačný dres?
Bude toho trochu viac, ale tak ako spomínate, zápasy, ktoré budeme s Michalovcami hrať, mi poskytnú priestor na to, aby som nielen mohol vidieť v zápasoch viacerých potenciálnych hráčov do našej reprezentácie, ale aby som mal aj bezprostredný kontakt s trénermi jednotlivých klubov. Určite počas sezóny vyskočia niektorí noví hráči, ktorí teraz s nami v Poprade neboli. Z hľadiska konkurenčného prostredia bude výborné, ak týchto hráčov bude čo najviac.