V Los Angeles si uctili Višňovského, zaradil sa medzi legendy Kings

LOS ANGELES 5. decembra (SITA) - Utorkovému zápasu NHL Los Angeles - Arizona (1:2) predchádzala milá slávnosť. Jej hlavným protagonistom bol niekdajší skvelý slovenský hokejista Ľubomír Višňovský. Klub Los Angeles Kings sa rozhodol oceniť svojho bývalého obrancu, ktorý v "meste anjelov" odohral v rokoch 2000 - 2007 prvých sedem z dovedna štrnástich sezón v NHL. Višňovský sa vo veku 42 rokov stal legendou LA Kings.

"Spomínam si na svoj prvý zápas, na prvú hymnu a prvé kroky do šatne v tomto tíme. Bol som vtedy rovnako nervózny ako teraz," uviedol dojatý Višňovský vo videu na klubovom webe Kings. "Mal som skvelých spoluhráčov, akými boli Rob Blake či Luc Robitaille. Úžasné spomienky mám na to, ako sme v 1. kole play-off zdolali silný Detroit. Nikdy nezabudnem na vtedajšiu skvelú atmosféru," pripomenul obľúbený ofenzívny obranca za potlesku zaplnenej Staples Center.

Počas akcie s názvom Noc legiend fanúšikovia LA Kings mohli na veľkoplošnej obrazovke zhliadnuť vydarené útržky z kariéry vzrastom neveľkého, ale výkonmi výnimočného rodáka z Topoľčian. Višňovskému osobne prišli zablahoželať niekdajší spoluhráči Luc Robitaille a Anže Kopitar, ktorý je aj v súčasnosti kapitánom tímu. Na slávnosti nechýbala ani Višňovského manželka Katarína a deti Maxim a Liliana. Príchod Robitailla na ľadovú plochu, ktorý je súčasným prezidentom klubu, sprevádzal piskot fanúšikov. Zrejme to bola odozva na súčasné nelichotivé postavenie tímu, ktorý sa s 21 bodmi nachádza na dne Západnej konferencie NHL.

"Višňovský odohral sedem sezón v drese Kings a v troch z nich sa stal najlepším obrancom. V sezóne 2005/2006 nazbieral kariérne maximum 67 bodov a stal sa prvým obrancom v histórii klubu, ktorý ovládol produktivitu. Tiež je jedným z piatich obrancov v klubovej histórii, ktorí si pripísali gólový hetrik. Aj dnes ešte patrí v klubovom rebríčku zadákov do päťky najlepších v získaných bodoch, presilovkových góloch a tiež víťazných zásahoch," vyrátal Višňovského pozitíva počas kariéry v Los Angeles moderátor večera Nick Nickson. "Ak nemilujete Višňovského ako člen LA Kings, zrejme s Vami nie je niečo v poriadku," objavilo sa na twitterovom účte s názvom All the Kings Men.

Višňovský odohral v NHL 14 sezón a v štyroch kluboch (Los Angeles, Anaheim, Edmonton, NY Islanders) odohral dovedna 883 zápasov v základnej časti s bilanciou 128 gólov a 367 asistencií. V play-off pridal v 28 zápasoch 8 asistencií.

Višňovský je držiteľom troch medailí z majstrovstiev sveta (1-1-1) a účastníkom štyroch zimných olympijských hier (1998, 2002, 2006, 2010).

Na ZOH 2010 vo Vancouveri bol členom slovenského tímu, ktorému len tesne ušla bronzová medaila.