V Košiciach vznikol nový klub, úvodným buly ho pokrstil majster sveta

Útulný štadión Crow Aréna bol už od svojej výraznej rekonštrukcie vnímaný ako potencionálne výborné zázemie pre vznik hokejového klubu, ktorý by nemal ambíciu konkurovať slávnej značke HC Košice, ale ponúkal by priestor pre hráčov bez možnosti aktuálneho uplatnenia v najvyšších súťažiach. Zásluhou iniciatívy predstaviteľov nového klubu HK Košice je teraz načrtnuté želanie realitou.

„Vznikli sme už pred koronakrízou, ale tá nám to zastavila. Cítili sme potrebu ponúknuť priestor množstvu mladých košických odchovancov, pre ktorých niet priestoru vo vyšších súťažiach a potom musia zbytočne končiť s hokejom,“ hovorí riaditeľ novučičkého klubu Peter Buchla.

V pôvodnom scenári však nefigurovala Crow Aréna a domovským stánkom druholigistu mal byť štadión v Čani.

„To je pravda a ako člen SZĽH sme prihlásení pod hlavičkou Čane. Chceme však hrať hokej pre divákov a v Čani je iba tréningová hala bez hľadiska. Prišli sme preto do Košíc a postupne by sme si tu radi vybudovali fanúšikovskú základňu. Väčšina hráčov nášho kádra je priamo z Košíc a tu sme teda doma,“ pokračuje Buchla.

Prvé dve stretnutia druholigovej sezóny odohrali Košičania na klziskách súperov, veľkú domácu premiéru absolvovali proti Rimavskej Sobote. Slávnostný moment podčiarkol hráčsky nástup sprevádzaný pyrotechnikou a úvodné buly vhodil majster sveta Ladislav Nagy.

Zverencom trénera Juraja Rudyho však samotný duel proti skúsenejšiemu súperovi nevyšiel a domáca premiéra dopadla prehrou 2:8.

„Domácu premiéru sme si predstavovali inak. Bohužiaľ nám chýbal pohyb, nekorčuľovali sme a neukázali sme zápal pre hru. Hodnotí sa mi to preto ťažko. Verím, že sa zlepšíme a výsledky prídu,“ vyslovil sa kapitán HK Patrick Hogel.

Káder nováčika druholigovej súťaže tvoria mladí hráči, ktorí  nateraz nenašli uplatnenie v HC Košice a disponujú minimom skúseností so seniorským hokejom.

„Je to tak, máme veľa mladých hráčov bez skúseností so seniorským hokejom. Musíme pridať v tréningu, spojiť mužstvo a verím, že to bude lepšie. Chce to čas. Toto je úplne nový projekt a v úvode sezóny sme navyše natrafili na najťažších súperov. Určite to bude lepšie,“ prisľúbil odhodlaný Hogel, ktorý sa popri pôsobení v druhej lige venuje aj špedičnému biznisu. Vo veku 24 rokov ešte neodpísal ani možnosť návratu do niektorej z vyšších súťaží. Zaujímavých skúseností má totiž dostatok, veď väčšinu zo svojej doterajšej hokejovej kariéry strávil vo Švajčiarsku. „Odsťahovali sme sa tam s rodičmi v čase, keď som bol ešte malý chlapec. Potom som začal chodiť do kempov k Mariánovi Gáboríkovi do Trenčína a v Dukle som aj hrával počas juniorského obdobia. Mužský hokej som odštartoval opäť vo Švajčiarsku, ale ja som doma na Slovensku a najradšej by som hrával tu.“

V krajine Helvétskeho kríža pôsobil naposledy v sezóne 2019-20, keď si obliekal dres Frauenfeldu. Predtým hrával aj v Chure a v juniorskom tíme Rapperswillu.

„Hrá sa tam viac do tela a je to tam skôr taký kanadský štýl hokeja. U nás hráme skôr technicky a kombinačne,“ popísal hlavný rozdiel medzi našim a švajčiarskym hokejom.

V tejto chvíli sa už však koncentruje iba na pomoc novému košickému tímu. To, že si nový projekt vyžaduje poriadnu dávku trpezlivosti, vie veľmi dobre aj jeho zakladateľ Peter Buchla. „Prakticky všetci hráči sú amatéri a hrá ten, kto môže. Bohužiaľ sme teda ešte nenastúpili v plnej sile. Určite by sme potrebovali aj skúsenosti a v tomto smere máme napríklad prísľub pomoci Petra Bartoša. Bol by pre nás určite veľkou posilou, ale keďže je zároveň trénerom v HC Košice, pracovné povinnosti mu zatiaľ neumožnili nastúpiť v našom drese.“

V klube HK Košice začínajú vybudovaním A-tímu a postupom času by radi pridali aj mládežnícku zložku. To všetko si však žiada čas a peniaze. A tých je v športe dlhodobo málo.

„Nie je ľahké robiť hokej a pred sezónou som už bol chvíľami na vážkach. Keď som však videl nadšenie chlapcov, tak ma to zlomilo a rozhodol som sa, že to stojí za to,“ hovorí P. Buchla. Súčasnú sezónu vníma ako rozbehovú, no z pohľadu dlhodobej budúcnosti klubu má oveľa smelšie ambície. „Radi by sme sa posunuli o úroveň vyššie. Sami však vidíme, že konkurencia je tu silná a aj druhá liga má svoju úroveň. Postúpiť chcú viacerí a my sa naozaj zatiaľ iba učíme za pochodu. Pôjdeme teda s pokorou a pekne postupne. Verím však, že jedného dňa postúpime vyššie a dostaneme tento klub do SHL. Myslím, že priestor na to existuje, pretože v prvej lige je teraz z východu iba Humenné. Všetko bude závislé aj od toho, či nás podporia ďalší sponzori a budeme mať možnosti napredovať.“


Tabuľka

Základná časť skupina B Z B
1 HK STEEL TEAM Trebišov HK STEEL TEAM Trebišov 13 37
2 HKM Rimavská Sobota HKM Rimavská Sobota 12 27
3 MHK Kežmarok MHK Kežmarok 12 25
4 MHk 32 Liptovský Mikuláš B MHk 32 Liptovský Mikuláš B 13 20
5 HK Sabinov HK Sabinov 11 7
6 HK Brezno B HK Brezno B 12 6
7 HK Košice HK Košice 12 4
HK Bardejov HK Bardejov 3 6

Fotogaléria