V Košiciach oficiálne otvorili svetový šampionát

KOŠICE 10. mája (SITA) - V poradí 83. majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji sa síce začali dvoma súbojmi o 16.15 h, no oficiálne ich odštartoval úvodný ceremoniál v Košiciach krátko pred 20.00 h.

Tesne pred večerným zápasom USA - Slovensko. "Chlopi, trimce še!" povedal prezident Slovenského zväzu ľadového hokeja (SZĽH) Martin Kohút v zemplínskom nárečí, po ňom prezident Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) René Fasel otvoril turnaj a po slovensky doplnil: "Do toho!"

Krátke divadlo pod taktovkou choreografa, tanečníka a režiséra Jána Ďurovčíka sledovala vypredaná košická Steel aréna. Ceremoniál bol poctou hokejovým legendám a samotnej krajine. "Našim cieľom bolo elegantne a štýlovo predstaviť legendy, krásy a úspechy Slovenska. Nebol to ceremoniál, na aký sme zvyknutí napríklad z olympijských hier. To ale ani nebolo našim cieľom. Skôr poeticky a výtvarne sme chceli predstaviť fanúšikom a celému svetu naše legendy, najkrajšie miesta, ukázať kúsok histórie i prechod do modernej doby a predstaviť účastnícke krajiny začínajúceho sa šampionátu", priblížil režisér otváracieho ceremoniálu Ján Ďurovčík.

V úvode maskot majstrovstiev sveta - medveď Macejko - zhasol arénu a na ľade sa začala veľkolepá projekcia. Ľadová plocha sa zmenila na tečúcu vodu, ktorá zamrzla v okamihu, keď na ňu padol hokejový puk. Video následne zobrazovlao najväčšiu túžbu malého chlapca - stať sa hokejovým reprezentantom.

Počas projekcie sa z ľadu vynorili tváre bývalých slovenských hokejistov. Letiaci puk postupne na ľade odhalil aj zábery slovenských hradov a zámkov, či známe historické a prírodné krásy Slovenska. Na chvíľu prišlo prenesie do histórie krajiny, v zápätí bolo Slovensko vykreslené ako moderná, dynamicko rozvíjajúca sa krajina.

Vyvrcholením otváracieho ceremoniálu bolo vystúpenie jedného z hudobníka Ondreja Kandráča.
 


Anketa

Aký výsledok dosiahnu naši hokejisti na MS v Bratislave a Košiciach?

1. - 4. miesto
36% (141)
 
5. - 8. miesto
40% (159)
 
9. - 16. miesto
24% (97)