V Košiciach im tlieskali hviezdy NHL. Pri spomienke na borovičku krivia Briti ústa

Slovenskí reprezentanti vykročili do šampionátu v Rige správnou nohou. Tromi gólmi v prvej tretine položili základ úspechu proti Bielorusom a do tabuľky si pripísali bez väčšieho stresu tri dôležité body.

„Mal som z toho veľmi dobrý dojem. Páčilo sa mi, ako sa mladí chlapci nebáli hrať a ako to celkovo zvládli. Tieto prvé zápasy na šampionátoch nie sú ľahké a naša reprezentácia navyše nastupovala po dlhšej pauze. Veľmi nám pomohla prvá tretina. Strelili sme góly a potom ten stres opadol. Je to naozaj dôležité víťazstvo, ktoré nás môže naštartovať k peknému šampionátu,“ zhodnotil úvodný krok zverencov Craiga Ramsayho majster Slovenska z roku 2009 Matúš Petričko.

On sám sa však ešte viac teší na náš nedeľňajší duel proti Veľkej Británii. Hokej na ostrovoch mu totiž prirástol k srdcu. Majstrovský titul oslávil s Bracknellom, Newcastlom i Nottinghamom a počas MS 2019 bol team hostom britskej reprezentácie.

„Sú to moje dva obľúbené tímy. Jeden bude obľúbený vždy viac, ale s výnimkou vzájomného zápasu budem držať Britom palce stále,“ pousmial sa 41-ročný útočník, ktorý si ešte stále oblieka dres druholigového Trebišova.

Nechýbalo veľa a súčasťou britskej výpravy by bol aj počas aktuálneho šampionátu v Rige. „Áno, bola tam tá možnosť. Teraz to nevyšlo, ale je možné, že spoluprácu oživíme o rok vo Fínsku.“

S predstaviteľmi britskej reprezentácie je v stálom kontakte. Z pohľadu stavu pripravenosti tímu na šampionát je však na pochybách.

„Mali veľmi zvláštnu prípravu. Hrali po európskych ligách a potom mali skrátenú domácu ligu, ktorá netrvala ani dva mesiace. Veľkou výhodou Britov však je, že oni sú zvyknutí hrať tam, kam ich postavíte. Neriešia to, že nie sú zohratí,“ upozornil Petričko.

Vzájomný zápas na šampionáte v roku 2019 dopadol jednoznačným triumfom Slovenska 7:1. Po góloch našich hviezd z NHL Andreja Sekeru, Tomáša Tatara a Martina Marinčina sme viedli 3:0 už na začiatku desiatej minúty.

„Nemyslím si, že to bude teraz také jednoznačné, aj keď by som nebol proti. Teraz to však asi bude trochu vyrovnanejšie,“ zamyslel sa znalec britského hokeja. Vychádzajúc zo znalosti mentality národného tímu Albiónu dokáže veľmi dobre pochopiť, aká atmosféra momentálne vládne v šatni nášho najbližšieho súpera.

„Ani v roku 2019 to nebrali tak, že sú v Košiciach na výlete. Chceli sa zachrániť, ale situáciu vnímali realisticky. Vedeli, že to bude o jednom zápase proti Francúzom. Chceli sa však ukázať aj v ostatných stretnutiach a nebolo to o nejakom jednorazovom zážitku. Veľmi nespokojní boli napríklad po zápase proti Dánsku,“ oprášil spomienku Petričko. „Vtedy si celkom verili a dostali deviatku. Okamžite preto zvolali krízový míting a povedali si, že takto to nejde. Vedeli, že môžu dostať latu od Kanady, ale nemôžu hrať tak zle v zápase, v ktorom majú zabrať. Mali svoje ambície, ktoré boli samozrejme úplne iné, než tie naše.“

Právo zotrvania v A-kategórii si Briti vybojovali priam zázračným spôsobom. V Steel Aréne prehrávali s Francúzskom už 0:3. Neskôr však predviedli senzačný obrat korunovaný víťazným gólom Daviesa v predĺžení.

„Nebol to však zázrak,“ upozornil vtedajší team host tímu Veľkej Británie. „Celý ten zápas som bol medzi striedačkami a pamätám si na rozhovor so šéfom ich výpravy za stavu 0:3. Vravel som mu, že to chce iba prvý gól. K tomu dopomohla chyba francúzskej obrany a potom to už išlo. To vyplýva z mentality Britov. Potrebovali sa chytiť a dostali krídla. Francúzi sa začali báť a Briti ukázali svoju buldočiu povahu. Oni to berú tak, že 0:3 nie je stratený stav, ale je to stav, keď potrebujete streliť štyri góly.“

Pikantným dozvukom priameho zápasu o záchranu bola skutočnosť, že hráči oboch tímov sa potom stretli aj v rámci večerného posedenia v jednom z košických podnikov.

„Už to však nebolo nepriateľské a oslavovali sme to veľmi bujaro. Anglickí chlapci spomínajú hlavne na borovičku,“ rozosmial sa Petričko. „Nechutila im, ale dodnes si ju pamätajú. Keď im ju pripomeniem, tak ešte stále krivia ústa. Vedia ju však pekne vysloviť a hovoria „borovička, oh no, no, no“. “

Briti vykročia do tohtoročného šampionátu zápasom proti favorizovaným Rusom a v nedeľu ich čaká súboj proti našim reprezentantom. Na rozdiel od MS 2019 sa však nemusia obávať záchranárskym starostiam a to im môže dodať ešte väčšiu uvoľnenosť.

„Oni si veľmi užívajú to, že môžu hrať proti takýmto súperom. Sú to pre nich splnené sny. Najkrajším momentom MS 2019 pre nich bolo,  keď išli okolo kanadskej šatne a pred ňou ich čakali všetky hviezd z NHL. Kanaďania vytvorili špalier a začali im tlieskať. Tento moment naháňal husiu kožu a pre Britov bol niečím úžasným. Brankár Matt Murray navyše venoval podpísanú hokejku našej brankárskej trojke. To sú jednoducho zážitky na celý život a Briti si to vážia. Aj preto si pôsobenie medzi elitou neskutočne užívajú. Napriek tomu to nie je bez stresu a aj oni sa chcú ukázať,“ dodal v súvislosti s najbližším súperom slovenskej reprezentácie trojnásobný majster britskej ligy Matúš Petričko.