V dramatickom zápase cenné víťazstvo „sedemnástky“ po predĺžení nad Čechmi

PIEŠŤANY (SZĽH) – Slovenská reprezentácia do 17 rokov si po včerajšej prehre s Nemeckom 5:7 napravila chuť. V druhom zápase na domácom Turnaji piatich krajín v Piešťanoch totiž zverenci Jána Lipianskeho podali zodpovedný výkon, za ktorý boli odmenený cenným skalpom silného Česka. Výraznou mierou k tomu prispel kapitán Slovákov Matej Kašlík, ktorý zaznamenal hetrik.

Po včerajšom zlom štarte mohli Slováci aj dnes hneď z prvého striedania inkasovať. Už v úvodných sekundách totiž z dobrej pozície strieľal Cikhart, ale namieril to iba do Sihelského masky. Slovákov táto situácia nerozhodila, hru postupom času nielenže vyrovnali, ale po svojej presilovke začali aj preberať taktovku zápasu. Odmenou im bol gól z 15. minúty, keď aj za prispenia žrde sa presadil Kašlík. Hneď vzápätí mohol vedenie navýšiť po Tvrdoňovom pase Ragan, ale spolupráca štvrtej päťky ku gólu nakoniec neviedla. Naopak, tešili sa Česi, keď v 19. minúte strelu Chlubnu tečoval Bláha – 1:1.

Druhá tretina spočiatku veľa vzruchu neprinášala. Prvú šancu si v 29. minúte vypracovali Česi, vo vlastnom oslabení ušli Gut s Malátom, strela prvého menovaného ale do priestoru troch žrdí nemierila. Ďalšia presilovka Slovenska však už bola ďaleko lepšia. V 32. minúte Kašlík z osi najprv vo veľkej šanci minul, no hneď vzápätí z druhej šance zložil reparát a prinavrátil svojmu tímu vedenie. Žiaľ, to do konca tretiny domáci neudržali. Varovaním už boli šance Maláta z 33. minúty a najmä nájazd Guta pri vlastnom oslabení z 36. minúty. Skórovať sa však podarilo až vzápätí Myšákovi, ktorý dorazil Cikhartovu zrazenú strelu a obrat zavŕšil 93 sekúnd pred druhou sirénou z nenápadnej akcie Cikhart.

Slováci tak museli po prvýkrát v zápase doťahovať súpera, no ten spočiatku mal svoje vedenie pod kontrolou. V 47. minúte mohol dokonca zvýšiť po Simonovej prihrávke Rouha, ale Sihelský bol proti. Prvé komplikácie prišli pre Čechov v 48. minúte. Konečného a Gutovo vylúčenie dostali Čechov do trojice, 50-sekundovú presilovku o dvoch hráčov, ako aj bezmála minútovú presilovku štyroch proti trom však Slováci nezvládli. To sa ale neukázalo ako zlomový moment stretnutia. V 56. minúte totiž kapitán Slovákov Matej Kašlík z ľavého krídla prudkou strelou švihom prekonal aj po tretí raz v zápase Čajana a zavŕšil tým hetrik.

V následnom predĺžení už-už dvíhali ruky nad hlavou Česi, keď v 63. minúte Rouha prekonal Sihelského, ktorému prepadol puk medzi chrániče, no ešte pred bránkovou čiarou odpratal puk do bezpečia výborným defenzívnym zákrokom Fatul. Rozuzlenie tak prišlo v samom závere predĺženia. Baláž zle rozohral, po svojej chybe sa navyše pošmykol, čím dal priestor na nájazd Ketnerovi, ktorý sa zoči-voči Čajanovi nemýlil a aj s dávkou šťastia českého gólmana prekonal, čím rozhodol o víťazstve a zisku dvoch bodov pre slovenskú „sedemnástku“.

Hlas po zápase

Ján Lipiansky (hlavný tréner SR „17“): „Dnešný výkon sa už veľmi približoval tomu, čo chceme hrať a ako si to predstavujeme nielen my, tréneri, ale aj hráči. Dnes sme od začiatku hrali výborne. Čo nám včera nešlo, sme dnes zlepšili, predovšetkým hru v obrannom pásme. Po strate puku sme hneď napádali v útočnej tretine, k čomu sme chalanov nabádali, pritom sme pri forčekingu zbytočne neprepadávali. Samozrejme, vieme, že Česi majú veľmi kvalitné družstvo. Zrejme ich stál včerajší zápas s Amerikou, ktorý vyhrali, množstvo síl. Dnešným výkonom sme si však za víťazstvom šli a som veľmi rád aj za chalanov, že sme dokázali takého silného súpera poraziť, hoc aj po predĺžení.“

Slovensko „17“ – Česko „17“ 4:3 po predĺžení (1:1, 1:2, 1:0 – 1:0)
Góly: 15. Kašlík (Stacha, Putala), 32. Kašlík (Kolenič, O. Ketner), 56. Kašlík (Stacha), 65. O. Ketner – 19. Bláha (Chlubna), 37. Myšák (Cikhart, Konečný), 39. Cikhart (Chlubna, Myšák).
Vylúčenia na 2 min.: 4:7, presilovky: 1:1, oslabenia: 0:0. Strely na bránu: 23:24 (6:7, 7:5, 7:5 – 3:5). Najlepší hráči zápasu: Marko Stacha – Marek Bláha. Rozhodovali: D. Konc st., Goga – Frimmel, Gegáň. 298 divákov. 

Záznam zápasu

Slovensko: Sihelský – Stacha, Putala, Hajas, O. Ketner, Fatul, Bakala, Marián Haborák, Ejem – Kašlík, R. Nemec, Kolenič – S. Krajč, Jamrich, Maxim Mastič – S. Rehák, J. Šimko, Lukošik – Litavec, J. Ragan, M. Tvrdoň.
Česko: Čajan – O. Baláž, Vacík, Svach, Bláha, Hampl, Naar, Talafa – Cikhart, Myšák, Chlubna – Malát, Gut, Konečný – Kaplan, Rouha, Simon – Koláček, Handl, Malý, Janda.


Tabuľka

2018 U17 5 Nations Tournament Z B
1 Czech Republic U17 Czech Republic U17 4 10
2 Germany U17 Germany U17 4 8
3 United States America U17 United States America U17 4 7
4 Slovakia U17 Slovakia U17 4 3
5 Switzerland U17 Switzerland U17 4 2