V Česku obmedzili športové aktivity, vonku 20 osôb, vnútri nič

PRAHA - Športový život v Česku sa na dva týždne zastaví. Tamojšia vláda vo štvrtok rozhodla, že od pondelka 12. októbra na štrnásť dní zruší všetky profesionálne aj voľnočasové aktivity športovcov. Dôvodom je vysoký nárast prípadov nového koronavírusu v krajine. Informuje o tom portál idnes.cz.

Úrady nariadili, že vonku sa môže na podujatiach zúčastniť maximálne dvadsať osôb a pre vnútorné podujatia platí úplný zákaz. "Od pondelka budú zrušené všetky športové aktivity, profesionálne i voľnočasové, budú uzavreté vnútorné športoviská. No vonkajších bude možné športovať do limitu dvadsať osôb. Bude možné si zahrať futbal alebo tenis, vnútri však nič," idnes.cz citoval ministra zdravotníctva Romana Prymulu po zasadaní kabinetu.

Podľa portálu sa tak najbližšie dva týždne nebudú konať žiadne športové súťaže vrátane hokejovej či futbalovej ligy. Špeciálne výnimky dostanú medzinárodné podujatia, takže zatiaľ by nemali byť ohrozené súboje českých futbalových klubov Sparty Praha, Slavie Praha a Slovana Liberec v Európskej lige. "Je tu možnosť odohrať medzištátne zápasy, no bez divákov a v obmedzenom režime. Na zápasy Európskej ligy nepochybne udelíme výnimku," povedal Prymula. Prvé zápasy skupiny sa hrajú 22. októbra.

Futbalisti však musia odložiť kompletné 7. a 8. kolo najvyššej súťaže. U hokejistov je situácia iná, keďže kvôli pozitívnym testom je v karanténe až osem klubov: Mladá Boleslav, Třinec, Hradec Králové, Pardubice, Litvínov, Zlín, Liberec a Olomouc, takže ani doteraz sa neodohrali kompletné kolá extraligy. Teraz by mali odložiť okrem rôznych predohrávok a dohrávok aj celé 11., 12. a 13. kolo.

Zatiaľ nie je jasné, či budú môcť kluby kolektívnych športov aspoň spoločne trénovať. Uvažuje sa nad tréningami v menších skupinách, ako tomu bolo koncom apríla. "Vzhľadom k poslednému vývoju sa sprísnenie dalo očakávať a nezostáva než ho rešpektovať. Súťaže vrátane extraligy budú prerušené na najbližších štrnásť dní, pričom ďalším postupom sa budeme na úrovni zväzu, vedenia súťaží a ich účastníkov zaoberať na budúci týždeň. Uvidíme, či písomné uznesenie potvrdí, že sa prerušenie aktivít vzťahuje aj na tréningové činnosti bez akejkoľvek účasti verejnosti, čo je ďalšia komplikácia," povedal pre idnes.cz hovorca hokejového zväzu Zdeněk Zikmund.