V Budapešti potešili mladé hráčky, termín šampionátu v Číne je otázny

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia absolvovala vo februári druhú medzinárodnú previerku pod vedením nového hlavného trénera Arta Sieppiho. Fínsky kouč dosiahol s tímom na Turnaji piatich krajín v Budapešti dve víťazstvá a dve prehry, čo stačilo na konečnú štvrtú priečku. 

Slovenky v maďarskej metropole čelili až trom družstvám z elitnej kategórie MS. Francúzky zdolali 4:3 po samostatných nájazdoch, domácim reprezentantkám podľahli 6:7, hoci ešte osem minút pred koncom riadneho hracieho času viedli o dva góly, a v poslednom vystúpení v rámci nabitého programu nestačili na Japonky. Vo štvrtom zápase za štyri dni prehrali vysoko 0:10. V jedinej konfrontácii s tímom z A-skupiny I. divízie MS však uspeli, nad Nórkami zvíťazili 3:2 po samostatných nájazdoch.

„Odohrali sme kvalitný medzinárodný turnaj. Všetky zápasy mali vysokú úroveň. Vyzdvihla by som najmä súboje s Francúzkami a Nórkami, ktoré sme doviedli do samostatných nájazdov a zvíťazili v nich. Dievčatá nám počas náročného týždňa ukázali svoju psychickú aj fyzickú pripravenosť,“ povedala generálna manažérka ženských reprezentácií Ľubomíra Kožanová.  

Dlhodobým cieľom slovenskej ženskej reprezentácie je postup na olympijský turnaj a návrat do najvyššej kategórie majstrovstiev sveta. K dosiahnutiu týchto mét má pomôcť skúsený tréner Sieppi, ktorý v ostatných mesiacoch postupne spoznáva hráčky. „Prvé reprezentačné zrazy slúžia na mapovanie portfólia hráčok na nasledujúce obdobie, aby sme vedeli, s kým môžeme pracovať. Aj zápas s Japonkami nám poskytol veľa informácií. Videli sme, ako sa dievčatá správajú na ľade, aj mimo neho. Ako sa prejavujú a ako zvládajú stres,“ objasnila.

Realizačný tím reprezentácie siahol pri tvorbe nominácie na turnaj v Budapešti aj po viacerých dievčatách, ktoré ešte vekovo spadajú do mládežníckych reprezentácií. Šancu dostali brankárky Laura Ivanecká s Líviou Debnárovou a útočníčky Zuzana Dobiašová, Ema Tóthová, Lilien Beňáková a Nela Lopušanová. 

Posledná menovaná bola dokonca najproduktívnejšou slovenskou hráčkou na podujatí s bilanciou tri góly a dve asistencie. „Veľmi nás potešili dievčatá do 18 rokov, ktoré sme si vytypovali na tento turnaj. Hneď v prvom zápase proti Maďarkám strelila Nela hetrik. Nebýva to bežné, aby štrnásťročné dievča takto prekvapilo súperky,“ pokračovala.

Slovenský tím by mal zažiť vrchol sezóny o necelé dva mesiace v čínskom Šen-čene, kde je na programe turnaj A-skupiny I. divízie MS. Stále je však otázne, či sa podujatie uskutoční od 11. do 17. apríla alebo v náhradnom termíne. „Zdravotnícka komisia odporúča Rade IIHF posun na koniec augusta resp. začiatok septembra, keďže v Číne je veľmi zlá epidemiologická situácia. Rozhodnutie má padnúť v najbližších dňoch alebo týždňoch,“ prezradila Kožanová, ktorá už uvažuje aj nad alternatívami v prípade zmeny termínu turnaja.

„Náhradný aprílový program by bol turnaj za účasti európskych krajín, ktoré sa mali zúčastniť na šampionáte v Číne. Následne by sme museli nastaviť prípravu na letný termín MS. Bolo by to absolútne atypické a museli by sme zvoliť odlišný model prípravy,“ dodala. 
 


Ďalšie články