V Bratislave a Košiciach bez zmeny hracieho systému

BRATISLAVA 3. mája (SITA) - Na 83. majstrovstvách sveta v slovenských mestách Bratislava a Košice (10. - 26. mája) sa predstaví 16 najlepších hokejových tímov sveta, ktoré vo dvoch základných osemčlenných skupinách budú bojovať systémom každý s každým o osem miesteniek do štvrťfinále.

Do vyraďovacej časti sa z oboch skupín prebojujú štyri najvyššie umiestnené kolektívy. Pre mužstvá na 5. - 8. mieste z oboch dejísk sa šampionát končí, pričom najnižšie umiestnené výbery sa minimálne na rok rozlúčia s elitnou kategóriou. O rok vo Švajčiarsku ich nahradí postupujúce duo z prebiehajúceho turnaja A-skupiny I. divízie MS v kazašskom Nur-Sultane. Organizátori nasledujúcich MS Švajčiari nemôžu zostúpiť do nižšej kategórie. Ak by skončili v A-skupine na poslednom 8. mieste, do A-skupiny I. divízie MS vypadne 14. tím hodnotenia šampionátu v SR.

Vyraďovacia časť sa rovnako ako na predchádzajúcich šestnástich šampionátoch bude hrať od štvrťfinále až po finálový duel na jeden víťazný zápas. Celkovo sa v košickej Steel aréne a v bratislavskom Zimnom štadióne Ondreja Nepelu uskutoční 64 stretnutí, na tímy bojujúce o medaily čaká desať náročných duelov. Rovnako ako pred rokom sa štvrťfinále bude hrať "krížovým" spôsobom.

Všetky zúčastnené mužstvá musia do začiatku zasadnutia prvého direktoriátu turnaja nahlásiť základné súpisky s menami minimálne 15 hráčov a dvoch brankárov. Všetci títo hokejisti už musia byť fyzicky prítomní v dejisku turnaja. Najneskôr dve hodiny pred každým stretnutím na MS môžu tímy dopĺňať súpisky o nových hokejistov, až kým nedosiahnu finálnu kvótu 22 korčuliarov a 3 brankárov. Do každého duelu však môžu zasiahnuť len dvadsiati korčuliari a dvaja brankári.

Ak po skončení súbojov v základných skupinách budú mať dve mužstvá rovnaký počet bodov, o vyššie postavenom tíme rozhodne výsledok ich vzájomného zápasu. V prípade rovnakého počtu bodov pri aspoň troch mužstvách rozhodne o poradí vyšší počet získaných bodov zo vzájomných stretnutí. Ak nepomôže ani toto kritérium, následne sa berie do úvahy rozdiel gólov, potom vyšší počet strelených gólov zo vzájomných duelov. Ak stále bude platiť patová situácia, rozhodovať budú výsledky (postupne body, gólový rozdiel, vyšší počet dosiahnutých gólov) s najbližším najvyššie umiestneným tímom. V prípade, že aj tak nebude možné určiť poradie, postup sa opakuje s nasledujúcim najbližším najvyššie umiestneným tímom. Posledným kritériom je určenie poradia na základe renkingu IIHF.

Za víťazstvo v riadnom hracom čase sa budú v skupinovej fáze prideľovať tri body. Ak sa stretnutie skončí po 60 minútach nerozhodne, mužstvá si rozdelia po bode a v päťminútovom predĺžení či samostatných nájazdoch budú bojovať o ďalší bod. Prípadné predĺženia vo vyraďovacej časti budú trvať vo štvrťfinále, semifinále a v zápase o bronz 10 minút, vo finále 20 minút. Mužstvo, ktoré v nadstavenom čase dosiahne gól, duel vyhráva. V predĺžení nastúpia na oboch stranách štyria hráči v poli. Ak sa ani v predĺžení nerozhodne, nasledujú samostatné nájazdy. Každý tím musí vybrať troch hráčov. Ak víťaz nebude známy po troch sériach nájazdov, pokračuje sa ďalej až do rozhodnutia.