V akcii na Národnom futbalovom štadióne bola aj kategória mladších žiakov

BRATISLAVA (SZĽH) – Súčasťou podujatia Kaufland Winter Games na Národnom futbalovom štadióne nie sú len súťažné extraligové zápasy seniorských družstiev. Príležitosť vyskúšať si hokej pod holým nebom dostala aj mládež. Po štvrtkovom ligovom zápase Kaufland Extraligy dorastu, ktorý bol vôbec prvým stretnutím v rámci Kaufland Winter Games, vykorčuľovali v piatok na ľad na Tehelnom poli aj mladší žiaci družstiev HC Slovan Bratislava a HK Ružinov 99 Bratislava.

Motivácia aj v prípravnom zápase

Na rozdiel od štvrtkového zápasu dorastencov Slovana a Hoby, nebolo piatkové stretnutie súčasťou Ligy mladších žiakov AA. Bratislavské celky Slovana a Ružinova si na poludnie zmerali sily „len“ v priateľskom stretnutí. V ňom bol nakoniec vo všetkých troch tretinách (1:0, 3:1, 3:2), ktoré sa v kategórii mladších žiakov vyhodnocujú ako samostatný zápas, úspešnejší Slovan. Hoci v prípravnom zápase o výsledok primárne nejde, výnimočná atmosféra hokeja pod holým nebom napriek tomu dodala zápasu patričnú prestíž. Stotožnili sa s tým aj tréneri obdivoch celkov.

„Myslím si, že pre každého hráča je to obrovský zážitok. Vôbec sme k tomu nepristupovali tak, že je to len prípravný zápas. Chceli sme ho vyhrať, veď napokon kto by nechcel vyhrať takýto zápas, ktorý hrá možno jedinýkrát za život. O motiváciu mali chalani postarané,“ prezradil hlavný tréner mladších žiakov AA Slovana Martin Kalináč.

Martin Kalináč. Foto: Jakub Homoľa

Martin Kalináč. Foto: Jakub Homoľa

„Chalani veľmi dobre vedia, čo je Winter Games. Sledujú NHL, kde sa pravidelne každú sezónu hrajú zápasy pod holým nebom, takže všetci boli nahecovaní. Bolo to vidno už hneď, ako sme prišli sem na štadión do kabíny. Ale to k tomu patrí, decká musia prejavovať emócie. Všetci boli unesení, niektorí až premotivovaní, iní zas ustráchaní... Na ľade sa to už ale potom rozplynulo,“ doplnil Kalináča jeho náprotivok z Ružinova Karol Rusznyák.

Od syna si rady nepýtal

Práve ľad a celkovo podmienky sú zrejme zakaždým pre všetkých aktérov stretnutí pod holým nebom najväčšou neznámou. Hoci stále ide o ten istý šport, ideálne halové podmienky sa s tými exteriérovými, ktoré do značnej miery závisia aj od počasia, veľmi porovnať nedajú.

Na odlišné podmienky však tréneri svojich hráčov špeciálne nepripravovali, hoci v niektorých pasážach hry museli podmienkam prispôsobiť svoju hru. „Dôležité bolo sa vyrovnať predovšetkým s ľadom. Najmä v druhej tretine sa po rolbovaní ešte držala na ľade voda, a hráčov sme upozorňovali, aby sme hokej čo najviac zjednodušili. Potrebné bolo sa tlačiť najmä pred bránku súpera a tam nejakými dorážkami sa pokúsiť skórovať,“ povedal Martin Kalináč.

Karol Rusznyák mohol mať v tomto smere o niečo jednoduchšiu úlohu. Jeho 15-ročný syn Patrik totiž nastúpil v drese dorastu Slovana do štvrtkového zápasu Kaufland Extraligy dorastu, ktorý sa taktiež odohral na Národnom futbalovom štadióne. Svojmu otcovi však žiadne rady po svojom zápase nedával. „Zatiaľ ešte nie je na tom tak, aby mohol dávať rady,“ povedal s úsmevom 55-ročný tréner. „Ale pýtal som sa ho, aký je na štadióne ľad a podobné detaily,“ dodal.

Karol Rusznyák. Foto: Jakub Homoľa

Karol Rusznyák. Foto: Jakub Homoľa

Rusznyák si zaspomínal na svoje hráčske časy

Hoci hlavným ťahákom Kaufland Winter Games sú dva súťažné zápasy Tipos Extraligy a jedno stretnutie českej najvyššej súťaže, priestor počas štvordňového podujatia na Tehelnom poli sa našiel aj pre mládežnícky hokej. Obaja tréneri takúto možnosť vítajú a zhodne tvrdia, že práve takéto zápasy sa hráčom vryjú do pamäti.

„Chalanom som akurát v šatni povedal, že im v tichosti v dobrom závidím túto možnosť. Zahrať si takýto zápas v ich veku je jednak skvelý zážitok, ale určite aj skvelý stimul do ich ďalšej kariéry,“ prezradil Martin Kalináč.

„Vynikajúca akcia, vynikajúci zážitok pre chalanov. Možno takýto zápas zažijú raz za život. Je preto super, že takúto možnosť dostali aj mládežnícke tímy a som za to všetkými desiatimi. Je to určite zážitok aj pre nás trénerov. Ja som niečo podobné ako hráč zažil možno tak v Detve, keď sa tam hralo ešte na otvorenom štadióne,“ dodal na záver Karol Rusznyák.