Už to od nás bude snáď len lepšie, praje si po vysokej prehre útočník SR 16 Maruna

ZLÍN (SZĽH) – Značná herná i strelecká prevaha súpera a výsledok 2:9 – takto si svoj prvý medzištátny zápas v sezóne reprezentácia do šestnásť rokov rozhodne nepredstavovala. Českí rovesníci boli vo vzájomnom meraní síl v Zlíne o poznanie lepší, čo uznáva aj útočník slovenského výberu Ondrej Maruna.

Súper ich prevýšil najmä pohybom

Pritom výsledkovo rozdiel medzi oboma mančaftmi nemusel byť až takto výrazný. Do poslednej tretiny totiž zverenci Jerguša Baču napriek prevahe súpera vstupovali za stavu 2:4, s ktorým sa dalo pokojne čo-to spraviť. Lenže miesto zdramatizovania zápasu prišlo v poslednej dvadsaťminútovke päť presných zásahov českých reprezentantov.

Ondrej Maruna. Foto: Jakub Homoľa

Ondrej Maruna. Foto: Jakub Homoľa

„V prestávke sme si hovorili, že musíme sa pokúsiť o zvrat, ale vôbec nám to nevyšlo. Naopak vyzeralo to, akoby sme tretiu tretinu vypustili...“ pokrčil ramenami samotný Maruna. „Neviem, či sme nešli na sto percent, alebo ako si vysvetliť, čo sa udialo. Slabo sme korčuľovali, prehrávali sme osobné súboje, neboli sme dôrazní. Česi sa potom dostávali do prečíslení a veľkých šancí, ktoré premieňali,“ opísal útočník Slovákov dej z tretej časti hry.

Zápasom s Českom sa slovenská šestnástka určite pýšiť nebude môcť. Česi boli lepší počas celého zápasu, čo dokumentujú azda všetky štatistické ukazovatele. Dlho držal šestnástku na dostrel kvalitným výkonom brankár Rafaj, ktorý najmä v prvých dvoch tretinách zlikvidoval niekoľko nebezpečných českých šancí. „Česi mali výrazne lepší pohyb. Nestíhali sme im, z toho potom vyplynuli naše vylúčenia, v ktorých sme dostali dva góly. Všeobecne práve ich pohyb bol ich najsilnejšou stránkou,“ zhodnotil prednosti českého súpera Maruna.

Chýbala takáto konfrontácia

Pre väčšinu hráčov z kádra trénera Jerguša Baču bol zápas proti Česku prvou medzištátnou konfrontáciou v ich kariére. Úplne to však neplatí v prípade Marunu, ktorý si svoj medzištátny debut odkrútil ešte na sklonku októbra v drese projektového výberu do 18 rokov, ktorý v Piešťanoch vtedy vyzval o rok mladšiu ruskú reprezentáciu. Jeden medzištátny zápas na svojom konte však nie je veľa. A hoci Maruna tvrdí, že nervozitu pred zápasom necítil, sám priznáva, že medzištátny zápas je o niečom inom ako všedný ligový.

Ondrej Maruna. Foto: Jakub Homoľa

Ondrej Maruna. Foto: Jakub Homoľa

„Priznávam však, že ani pre mňa nebolo jednoduché dnes hrať. Predsa len, sám som dlhší čas neodohral zápas, aj keď som na tom stále lepšie ako niektorí iní hráči z nášho tímu, keďže v projekte osemnástky sme mali možnosť hrať aspoň zápasy TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Ale od posledného zápasu už tiež uplynul istý čas,“ hovorí 15-ročný kmeňový hráč trenčianskej Dukly. „Je to medzištátny zápas, je to niečo iné. Ťažko sa to možno vysvetľuje, ale takéto zápasy nám dávajú veľmi veľa.“

Maruna vo svojej odpovede súčasne otvoril aj Pandorinu skrinku aktuálneho stavu športu mládeže na Slovensku. Kým v Česku sa mládežnícke ligové súťaže ani na jeden deň nezastavili, Slováci sa museli v ostatnom čase popasovať nielen so zastavením súťaží, ale aj s markantným obmedzením tréningového procesu, ku ktorému došlo prijatím protipandemických opatrení Úradom verejného zdravotníctva.

„V istej miere to mohlo zohrať úlohu,“ zamyslel sa Maruna. „Treba tiež povedať, že to bola pre väčšinu z nás prvá medzištátna akcia v kariére. Nemali sme takúto konfrontáciu ani v pätnástke, v šestnástke sme mali pár výcvikových táborov, ale predsa len ostrý zápas je niečo iné. Navyše aj pred týmto zápasom sme absolvovali len dva tréningy, takže čas a priestor na dokonalú súhru nebol. Verím teda tomu, že to bude z našej strany v ďalších zápasoch už len lepšie,“ želá si.

Ondrej Maruna. Foto: Jakub Homoľa

Ondrej Maruna. Foto: Jakub Homoľa

Nadviazať na zopár pozitív

Šancu na reparát dostane šestnástka takpovediac vzápätí. Druhý zápas na turnaji troch krajín v Zlíne ich čaká už v stredu, keď od 17.00 hod. vyzvú reprezentáciu Maďarska do 18 rokov. Sám tréner slovenského výberu Jerguš Bača v pozápasovom rozhovore sa vyjadril, že je zvedavý, ako sa hráči z tejto nepríjemnej prehry otrasú. „Oddýchnuť si na izbách, dobre sa vyspať, vyčistiť hlavu,“ priblížil Maruna možný recept. „Na druhý deň sa ešte zrejme vrátime k tomuto zápasu a ukážeme si, kde sme robili chyby a naopak, čo bolo v zápase od nás dobré.“

Pozitívnych vecí zo zápasu s Českom je síce sporo, ale predsa len treba vyzdvihnúť niektoré pasáže zápasu, v ktorých sa šestnástka prezentovala sympatickým výkonom. Okrem úvodných minút zápasu tam možno zaradiť aj určitú časť druhej tretiny. „Mali sme úseky hry, keď sme vedeli podržať puk, usadiť sa v ich pásme a zrealizovať to, čo sme si pred zápasom povedali. V týchto fázach sme im vedeli konkurovať, len potrebujeme takto hrať celých 60 minút, nie iba nejakú časť jednej tretiny. Verím však, že aspoň na tomto sa bude dať stavať do stredajšieho zápasu,“ prezradil Ondrej Maruna.

Druhý zápas bude už len s ohľadom na samotného súpera o dosť odlišný oproti stretnutiu s Českom. Maďarskí hokejisti pravdepodobne nebudú disponovať takou hokejovou zručnosťou ako Česi, dvojročná veková prevaha sa však odzrkadlí v iných aspektoch hry. „Určite budú mať fyzickú prevahu,“ upozorňuje Maruna. „Ak sa ju budú snažiť naplno využívať, tak budeme musieť proti ním ísť inými zbraňami. Podstatné bude, aby sme ich prevýšili korčuliarsky. Ak nám nebudú stíhať, tak ani fyzická hra im nepomôže,“ dodal na záver 15-ročný útočník pôsobiaci v projekte centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov.