Úspešný vstup do turnaja. Ženská reprezentácia zdolala Francúzky

BUDAPEŠŤ/BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia zaznamenala víťazný vstup na Turnaji šiestich krajín v Budapešti. Zverenkyne trénera Jána Bezděka zdolali v dramatickom stretnutí výber Francúzska 3:2 po predĺžení. Kľúčovou postavou v stretnutí bola útočníka HC ŠKP Bratislava Janka Hlinková, autorka dvoch gólov vrátane toho víťazného. Slovenky sa v zajtrajšom druhom súboji stretnú s reprezentáciou Nórska a vystúpenie v skupine uzavrú zápasom proti Číne. Turnaj štyroch krajín vyvrcholí v sobotu súbojmi o konečné umiestnenie na turnaji.

Prvé dve tretiny stretnutia patrili Slovenkám, ktoré sa zásluhou Hlinkovej a Nicol Cupkovej dostali do dvojgólového vedenia. Súboj sa vyznačoval veľkým počtom vylúčených hráčok, keď na oboch stranách padlo po sedem dvojminútových trestov. Jednou z príčin bola aj účasť štyroch rozhodkýň v zápase – dvoch hlavných a dvoch čiarových – ktorým neuniklo žiadne previnenie voči pravidlám.

V záverečných štyroch minútach prišli naše reprezentantky o sľubný dvojgólový náskok. Najskôr na rozdiel jedného gólu znížila Lara Escuderová. V poslednej minúte, presne 46 sekúnd pred koncom, vyrovnala už pri hre bez brankárky Lore Baudritová. Rovnaká hráčka dostala ešte pred koncom riadneho hracieho času dvojminútový trest za nedovolené bránenie. V predĺžení následne Slovenky využili hru štyroch proti trom a zásluhou Hlinkovej si pripísali do tabuľky dva body.

Ľubomíra Kožanová, manažérka reprezentácie žien Slovenska:

"Dievčatá veľmi dobre plnili pokyny, ktoré im tréner naordinoval. Korčuľovali, napádali a súperky do príležitostí moc nepúšťali. Záver zápasu ovplyvnilo viacero vylúčení na oboch stranách. Aj keď sa nám podarilo ubrániť všetky oslabenia, k zníženiu na 1:2 prišlo práve v čase, keď sa do hry vrátila vylúčená Lenka Čurmová. Dvoma gólmi sa v dobrom svetle prezentovala útočníčka Janka Hlivková, ktorá je v ženskej reprezentácii v podstate po prvýkrát. Tým najlepším spôsobom oslávila nedávne 23. narodeniny. V zajtrajšom stretnutí s Nórskom sa pokúsime zvíťaziť, vyhrať skupine a zabojovať o 1. miesto na tomto turnaji."

Francúzsko – Slovensko 2:3p (0:1, 0:1, 2:0, 0:1)

Góly SR: 2. Hlinková, 39. Cupková, 61. Hlinková.

Vylúčenia: 7:7, presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0, strely na bránu: 24:24

Zostava SR: Lettrichová – Čurmová, Ištocyová Tatiana, Kučerková, Šulíková, Faberová, Králiková – Cupková, Halušková, Maskaľová, Hlinková, Korenková, Košecká, Ištocyová Lucia, Trebulová, Záborská, Čorňáková, Honečková, Suráková.