Úspešný debut Woodcrofta na striedačke Oilers: Cenné tímové víťazstvo

NEW YORK - Hokejisti New Yorku Islanders so slovenským obrancom Zdenom Chárom prehrali v noci na sobotu v zámorskej NHL na ľade Edmontonu 1:3. Oilers podržal brankár Mike Smith, ktorý predviedol 37 úspešných zákrokov, prekonal ho iba Anthony Beauvillier v druhej tretine. Kapitán Connor McDavid sa na výhre podieľal dvoma asistenciami. Na striedačke "olejárov" slávil víťazný debut tréner Jay Woodcroft, ktorý vo štvrtok nahradil odvolaného Davea Tippetta.

"Dosiahli sme cenné tímové víťazstvo," vyjadril sa nový kormidelník Edmontonu podľa portálu TSN. "Skutočne som si užil spôsob, akým sme hrali. Myslím si, že moji hráči hrali dnes skutočne tvrdo a bojovali jeden za druhého. Mike Smith predviedol áčkový výkon a dal nám možnosť hrať si svoju hru počas zápasu. Boli to pre tím emotívne dni, takže som rád aj za našich hráčov," dodal Woodcroft.

Ten sa stal piatym trénerom Oilers, ktorý vyhral vo svojej premiére v NHL. Napodobnil Todda Nelsona, Ralpha Kruegera, Craiga MacTavisha a Georgea Burnetta. Za Oilers skórovali Cody Ceci, Zach Hyman (100. gól v profiligovej kariére) a Jesse Puljujärvi. Chára odohral za Islanders 16:36 minúty, rozdal až päť "hitov" a zblokoval jednu strelu súpera.

V ďalšom zápase domáci Dallas zdolal Winnipeg 4:3 po predĺžení. O víťazstve Stars rozhodol vo 4. minúte extračasu mladík Jason Robertson. Bol to už jeho šiesty víťazný gól v tomto ročníku - najviac v tíme. Jamie Benn sa na triumfe podieľal gólom a asistenciou a bodovú bilanciu mohol mať aj lepšiu, ak by na začiatku prvej tretiny neprestrelil úplne prázdnu bránku. Stars vyhrali siedmy z uplynulých deviatich zápasov a držia sa v boji o play off.

"Od začiatku sezóny sme sa výkonnostne posunuli. Prešli sme si dlhou cestou, lepšie sa teraz vyrovnávame s nepriaznivými situáciami. Mužstvo získalo trochu viac sebavedomia," spokojne konštatoval tréner Dallasu Rick Bowness. Jets zabezpečil bod Mark Scheifele, ktorý vynútil pre svoj tím predĺženie 32 sekúnd pred koncom tretej tretiny. Slovenský obranca Andrej Sekera opäť chýbal v zostave "hviezd".

Dvojnásobný obhajca titulu Tampa Bay bez zraneného Erika Černáka uspel na ľade najhoršieho tímu Západnej konferencie Arizony 4:3. V drese Lightning sa zaskvel Steven Stamkos, autor dvoch gólov, vrátane víťazného. Svoj 399. gól v profilige strelil veterán Corey Perry. Coyotes nepomohli ani dva kanadské body (1+1) Claytona Kellera.

Nováčik zo Seattlu triumfoval na klzisku Anaheimu 4:3 a vybojoval druhé víťazstvo z uplynulých troch zápasov. Za hostí dvakrát skóroval Ryan Donato, víťazný gól strelil 1:42 minúty pred koncom riadneho hracieho času Jordan Eberle. "V predchádzajúcom dueli s Arizonou sme nepodali najlepší výkon, takže sme dnes chceli napraviť dojem. Vybojovali sme dôležité víťazstvo na klzisku súpera. Ak sa teraz vrátime k výkonom, aké sme predvádzali pred prestávkou, môže to byť pre nás úplne iná druhá časť sezóny," tvrdil Eberle. Domácim Ducks nestačili ani dva presné zásahy Isaca Lundeströma. "Káčeri" prehrali druhý zápas za sebou a ukončili šesťzápasovú bodovú sériu.

Sumáre NHL:

Dallas Stars - Winnipeg Jets 4:3 pp (0:0, 2:2, 1:1 - 1:0)
Góly:
31. Peterson (Radulov), 32. Seguin (Gurianov, Benn), 53. Benn (Gurianov, Suter), 64. Robertson (Klingberg, Hintz) - 21. Dubois (Schmidt, Dillon), 37. Harkins (Scheifele), 60. Scheifele (Pionk, Connor). Brankári: Oettinger - Hellebuyck, strely na bránku: 35:34, 18.014 divákov.

Edmonton Oilers - New York Islanders 3:1 (1:0, 1:1, 1:0)
Góly:
20. Ceci (McDavid, Draisaitl), 31. Hyman (McDavid), 50. Puljujärvi - 36. Beauvillier (Pulock, Bailey). Brankári: Smith - Sokorin, strely na bránku: 36:38, 9150 divákov.

Arizona Coyotes - Tampa Bay Lightning 3:4 (1:2, 0:0, 2:2)
Góly: 20. Galchenyuk (Moser, Keller), 50. Keller (Boyd, Kessel), 59. Schmaltz (Fischer, Chychrun) - 4. Point, 18. Perry (McDonagh, Maroon), 45. Stamkos (Hedman, Killorn), 53. Stamkos (Joseph, Rutta). Brankári: Vejmelka - Elliott, strely na bránku: 19:32, 11 727divákov.

Anaheim Ducks - Seattle Kraken 3:4 (1:2, 2:1, 0:1)
Góly: 3. Lundeström (Silfverberg, Drysdale), 26. Lundeström (Grant), 29. Rakell (Drysdale, Zegras) - 2. Donato (Czarnik, Geekie), 15. Dunn (Gourde, Järnkrok), 34. Donato (Gourde), 59. Eberle (Sheahan, Giordano). Brankári: Gibson - Driedger, strely na bránku: 27:27, 12.530 divákov.

Slovák v akcii:

Zdeno Chára (NY Islanders) 16:36 0 0 0 0 0 0

(pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty)