Urobili ste na mňa dojem, hovorí americký mentálny tréner „dvadsiatky“

VICTORIA (SZĽH) – Nabitý program zápasov, množstvo divákov a s tým súvisiace mentálne vypätie. To všetko prináša so sebou svetový šampionát hráčov do dvadsať rokov. Pre hráčov, ktorí sú ešte stále v tínedžerskom veku, býva nezriedka ťažké ustáť psychický tlak, ktorý s takýmto významným turnajom je imanentne spätý. A práve v takýchto chvíľach, aby ruka v ruke s tým neklesal aj hokejový výkon jednotlivca, prichádza priestor pre mentálneho trénera, ktorým tento rok pri slovenskej „dvadsiatke“ je Dr. Saul Miller.

Americký špecialista ma vo svojom profesijnom „cévečku“ na konte hneď niekoľko štácií pri hokejových družstvách. Bohaté skúsenosti má aj s kategóriou juniorov, a to aj z nedávnej minulosti. Veď len na uplynulých majstrovstvách sveta juniorov v Buffale zastával pozíciu mentálneho trénera pri družstve Švajčiarska.

„V lete som bol v Edmontone na Hlinka Gretzky Cupe, kde som sa stretol s množstvom vysoko postavených ľudí zo slovenského hokeja. Rozprávali sme sa o mentálnej pripravenosti hráčov, o jej dôležitosti a množstve ďalších tém,“ načrtol samotný Miller svoju genézu príchodu k realizačnému tímu slovenskej reprezentácie do dvadsať rokov. „Po úvahe padlo, že by bolo prospešné, aby som pomohol vašim mladým hráčom k tomu, aby sa dokázali lepšie sústrediť a kontrolovať svoje emócie. Návrh bol, aby som sem prišiel a pomohol tímu pripraviť sa na majstrovstvá sveta,“ pokračoval.

Miller sa k slovenskej „dvadsiatke“ pripojil už v priebehu záverečnej fázy prípravy v kanadskom Nanaime. S hráčmi absolvoval niekoľko kolektívnych mítingov, ako aj niekoľko pohovorov v malých skupinách pozostávajúcich z dvoch až štyroch hráčov. Nuž a ako veľmi je pri juniorských reprezentantoch dôležitá mentálna príprava?

Saul MillerSaul Miller

„Dovolím si povedať, že mentálna príprava je obrovsky dôležitá,“ odpovedá. „Elitný hokejista musí mať tri základné charakteristiky. V prvom rade musí byť v skvelej fyzickej kondícii. Musí trénovať, byť silný a zdravý. Musí mať tiež výborné hokejové zručnosti – korčuľovanie, kontrola puku, strela, prihrávka a tak ďalej… No a do tretice tu máme mentálnu stránku. Musí mať pozitívny prístup, musí myslieť spôsobom, že niečo dokáže spraviť a nie naopak. Súčasne musí mať neustále dobrý pocit, tak aby sa cítil plný energie. Práve v týchto veciach si myslím, že môžem chlapcom pomôcť,“ vymenúva.

K dispozícii má Miller ešte stále formovateľný materiál. Aj tí najstarší hráči majú v čase začiatku šampionátu „len“ devätnásť rokov a ich mentálna odolnosť sa ešte naďalej vyvíja. „Sú vo výbornom veku na takúto prácu. Treba však pripomenúť fakt, že majstrovstvá sveta sú obrovským podujatím, na ktorom čelia veľkému tlaku. Hráči mu môžu podľahnúť v dôsledku čoho budú u nich prevažovať negatívne pocity. Ja však chlapcov učím, aby mali pozitívny prístup a dobrý pocit. Ja to nazývam, aby boli lovci, aby každé jedno striedanie lovili súpera,“ prezrádza.

Za niečo vyše týždňa stráveného pri tíme prevažujú u Miller len pozitívne dojmy z hráčov, i z realizačného tímu. „Urobili ste na mňa dojem. Pracoval som s množstvom juniorských i seniorských družstiev a myslím si, že tento tím je trénermi vedený veľmi dobre. Hráči sú vnímaví, vychádzajú medzi sebou veľmi dobre a medzi nimi a trénermi je obojstranný rešpekt. Máte dobrý prístup,“ nešetril chválou. 

Súčasne však aj Miller prízvukuje už niekoľkokrát opakovanú krutú realitu, s ktorou sa slovenský mládežnícky hokej rok čo rok potýka. „Musíme si uvedomiť, že Slovensko je malá krajina a v porovnaní s ostatnými krajinami, ktoré hrajú na takejto úrovni hokej, je z hľadiska počtu obyvateľov najmenšia. V dôsledku toho základňa, z ktorej vyberáte hráčov, je značne limitovaná. Preto je podľa mňa do budúcna dôležité pre slovenský hokej, aby rozšíril svoju základňu medzi najmenšími, na ktorých by malo byť snaženie cielené. Avšak pokiaľ ide o hráčov v tomto tíme, tak sú veľmi dobre pripravení a majú dobrý prístup. Nuž a snáď aj na majstrovstvách prekvapia fanúšikov,“ dodal na záver svoje prianie.

Kto je Saul Miller?

Saul Miller patrí medzi najlepších špecialistov na mentálny tréning pre športovcov v Spojených štátov. Držiteľ doktorátu z klinickej psychológie už viac než 25 rokov spolupracuje s viacerými športovými družstvami nielen zo severoamerických profesionálnych súťaží ako je NFL, NBA, NHL či MLB, ale aj z Európy. V uplynulej sezóne spolupracoval s juniorskou hokejovou reprezentáciou Švajčiarska, ktorej súčasťou bol aj na svetovom šampionáte v Buffale v roku 2018.