Urobili sme si dobrý obraz, hovorí o sústredeniach hlavný tréner ženskej „osemnástky“

BRATISLAVA (SZĽH) – Štvrtým jednodňovým výcvikovým táborom sa v utorok ukončila séria sústredení ženskej hokejovej reprezentácie do osemnásť rokov. V priebehu kvarteta výcvikových táborov, ktoré sa uskutočňovali v dvojtýždňovej periodicite, vyskúšal realizačný tím ženskej seniorskej i mládežníckej reprezentácie dohromady vyše päť desiatkov adeptkýň, ktoré sa popasujú o dvadsať miesteniek na januárové majstrovstvá sveta divízie 1A v rakúskom Radentheine. 

Základné herné činnosti

Krátke jednodňové akcie zvyšovali nároky predovšetkým na realizačný tím, aby priebeh týchto sústredení naplánoval čo najefektívnejšie. Z tohto pohľadu hlavný tréner ženskej „osemnástky“ vyjadruje spokojnosť. „Očakávania boli naplnené z toho pohľadu, že sme pre dievčatá pripravili program, ktorý je rozvojový, ktorý je akousi nadstavbou toho, čo dostávajú na dennej báze. Budúcnosť ukáže, aký to malo dopad a či sme sa posunuli tam, kde sme sa posunúť chceli,“ povedal Peter Kúdelka.

Aj navzdory relatívne krátkemu času začali počas sústredení s juniorkami pracovať prakticky „od podlahy“. „Počas troch predchádzajúcich sústredení sme sa zamerali predovšetkým na korčuľovanie a základné herné činnosti. Veríme, že dievčatám tieto sústredenia niečo dali,“ prezradil Kúdelka, ktorý však jedným dychom dodáva, že tieto sústredenie poskytujú jeho zverenkyňám akýsi návod a samy osebe nie sú samospásne. „Jedna vec je, čo všetko stihneme spraviť počas takejto ‚jednodňovky‘, druhá vec, ako k tomu pristúpia dievčatá počas každodenného tréningového procesu vo svojich kluboch. Pevne však veríme, že sa na ne niečo ‚nalepilo‘ a posunuli sa vpred,“ pokračoval 30-ročný tréner, ktorý pôsobí pri ženskej „osemnástke“ už tretiu sezónu.

Ženská reprezentácia do 18 rokovŽenská reprezentácia do 18 rokov

Vidno progres

Hlavného trénera ženskej „osemnástky“ teší prístup jeho zverenkýň, ktoré na akciách prejavili záujem o zdokonaľovanie. „Urobili sme maximum pre to, aby dievčatám šlo čo najviac informácií a máme pocit, že naše slová padli na úrodnú pôdu.“ Pocit vychádza predovšetkým z posledného výcvikového tábora, na ktorom bol pre dievčatá pripravený o niečo odlišný program. „Na poslendom výcvikovom tábore sa nám dievčatá predstavili v modelovanom zápase a na niektorých bolo vidno, že sa posunuli smerom vpred, u niektorých dokonca aj výraznejšie. Je to, samozrejme, aj práca v ich materských kluboch, no veríme, že základ, ktorý majú z klubov, sme týmito ‚jednodňovkami‘ dokázali ešte viac posilniť,“ hovorí Kúdelka.

Nemenej dôležitým aspektom týchto sústredení bolo aj rozširovanie portfólia potenciálnych reprezentantiek. V Bratislave sa totiž v priebehu ôsmich týždňov predstavilo vyše 50 hráčok ročníka narodenia 2002, 2003 a 2004. Pre niektoré z nich to bol dokonca vôbec prvý kontakt s národným družstvom, ktorý môže mať veľmi pozitívny vplyv na ich sebadôveru.

„Urobili sme si dobrý obraz o aktuálnej výkonnosti našich hráčok a z týchto informácií určite budeme čerpať pri tvorbe nominácie na novembrovú akciu v Nemecku. Takisto aj utorkový modelovaný zápas nám dobre ukázal, kde sa nachádzame a ktoré hráčky majú šancu bojovať o miesto v reprezentácii žien do osemnásť rokov,“ vysvetlil hlavný kormidelník ženskej reprezentácie do 18 rokov.

Peter KúdelkaPeter Kúdelka

Širší realizačný tím

Hráčsky záber sa týkal len kategórie do osemnásť rokov. Počas všetkých štyroch výcvikových táborov však na Zimnom štadióne Vladimíra Dzurillu bol nielen realizačný tím ženskej „osemnástky“, ale aj tréneri a funkcionári pôsobiaci pri ženskej seniorskej reprezentácii. Nechýbali napríklad manažérka ženských hokejových reprezentácií Ľubomíra Kožanová, hlavný tréner ženskej reprezentácie Ján Bezděk či tréner brankárok Roman Mega. Opomenúť nemožno ani dvojicu Matej Ševčík – Richard Turaz, ktorí pôsobia ako konzultanti.

Prítomnosťou širšieho realizačného tímu však nebola len zachovaná kontinuita medzi ženskou a juniorskou reprezentáciou. Nesmierne prospešné to bolo aj pre samotných trénerov. „Je to výborné. Navzájom si odovzdávame skúsenosti, je tu s nami náš konzultant, ktorý má bohaté skúsenosti z predchádzajúcej trénerskej praxe. Aktívne medzi sebou komunikujeme a učíme sa, preto si myslím, že aj z tohto pohľadu je to pre nás veľké plus,“ uznal Kúdelka.