Nominácia: Mužský univerzitný tím zamieri do Lake Placid s medailovými ambíciami

BRATISLAVA (SZĽH) - V roku 1980 sa zapísalo americké mesto Lake Placid do histórie svetového hokeja ako dejisko amerického „zázraku na ľade“. Domáci výber bez hviezd z NHL vtedy zdolal vo finále olympijských hier v tom čase neporaziteľný Sovietsky zväz. O 42 rokov neskôr sa na rovnakom mieste pokúsia napísať vlastný príbeh s dobrým koncom hráči slovenského univerziádneho výberu.

V poradí 31. edícia zimnej univerziády sa uskutoční 12. až 22. januára v amerických mestách Postdam a Canton, pričom zápasy vyraďovacej časti sa uskutočnia v slávnom Olympijskom centre v Lake Placid.

SZĽH v spolupráci so Slovenskou asociáciou univerzitného športu vyšle do Spojených štátov mužský tím, ktorý bude súťažiť o cenné kovy v konkurencii Maďarska, Veľkej Británie, USA, Kórei, Kazachstanu, Japonska, Lotyšska, Švédska, Českej republiky, Ukrajiny a Kanady. 

Na počiatku nominácie bola požiadavka zaregistrovať sa do systému. Na túto výzvu zareagovala takmer stovka hráčov ročníkov 1998 a mladší. 

„Prihlásilo sa nám okolo 90 hráčov, z ktorých sme následne vybrali pre výcvikový tábor v Leviciach štyroch brankárov a tridsať korčuliarov. V rámci záverečnej 23-člennej nominácie sme sa snažili sústrediť kvalitu a ide o pomerne pestrý výber,“ priblížil postup tvorby nominácie hlavný tréner Rastislav Paľov. 

Do záverečného výberu sa dostali hráči z americkej i európskej univerzitnej ligy a našich dvoch najvyšších súťaží. 

„Je to teda taký pestrý mix. Najväčšie zastúpenie má SHL, nakoľko hráči pôsobiaci v nej sú kvalitní a v porovnaní s extraligou ich kluby uvoľňovali ľahšie. Mrzí nás, že sa univerziády nezúčastnia  ďalší šikovní hráči zo zahraničia, ktorých neuvoľnili kluby,“ podotkol Paľov, ktorý by si pochopiteľne želal ešte väčšie zastúpenie extraligistov. „Nejde však o oficiálny asociačný termín a chápeme, že extraligové tímy nechceli prísť o mladých hráčov, ktorí sa už udomácnili v základnej zostave. Osobne v každom prípade verím, že sa nám podarilo vyskladať dobrý tím a v USA môžeme byť úspešní.“

V nominovanom kádri figurujú aj dvaja hráči pôsobiaci priamo v Spojených štátoch – brankár Samuel Vyletelka z univerzity Augsburg a Adam Stacho zo St. Norbert College.

„Verím, že obaja budú lídrami tímu a zúročia skúsenosti získané v zámorských súťažiach. Podstatné však bude vytvoriť dobrý tím a ruku k dielu musia pridať všetci hráči. Od úvodu musíme mať jeden cieľ, za ktorým si pôjdeme,“ zdôraznil hlavný tréner, ktorý privíta zverencov 5. januára v rámci zrazu v Bratislave. O deň neskôr budú nasledovať tri tréningové jednotky a 7. januára sa výprava presunie za oceán. Nasledovať budú ešte dva tréningy a už pred oficiálnym otvorením univerziády odohrajú Slováci 11. januára úvodný duel proti Maďarsku.

Predchádzajúca univerziáda bola pre pandémiu Covid-19 najskôr presunutá, až napokon zrušená. Mimoriadne úspešne ale obstáli Slováci pred troma rokmi, keď po trénerským vedením Ivana Feneša obsadili v ruskom Krasnojarsku striebornú pozíciu. Po druhom mieste v základnej skupine pokorili v semifinále Kazachstan 4:0. Vo finále však nestačili na Rusov, pred takmer 3-tisíc divákmi a krasnojarskej Crystal Ice Arene prehrali 1:2.

„Náš univerzitný tím obhajuje striebro a nechceme byť teda o nič horší. Prvoradým cieľom je postup zo šesťčlennej základnej skupiny a potom by sme chceli útočiť na medailu. Chceme úspešne reprezentovať Slovensko, ale konkurencia bude určite silná. Nepochybujem o kvalite domácej reprezentácie s hráčmi z NCAA, tradične silný tím má na univerziádach Kazachstan. Tak ako som však povedal, naše ciele sú vysoké,“ načrtol slovenské ambície tréner Rastislav Paľov. 

V rámci doterajších zimných univerziád vybojoval slovenský hokejový výber šesť cenných kovov. Najjagavejší raz v roku 2001, strieborný trikrát (1999, 2003, 2019) a bronzový dvakrát (1993, 2009).

 

Nominácia reprezentačného družstva SR UNI Muži na Výcvikový tábor v Bratislave a SZU 2023 v USA (05. - 24.01.2023)

Hráči podľa klubov
Matúš ZEMKO HK Brezno Knights
Richard PETRÁŠ Modré Krídla Slovan
Matej JACKO HC 19 Humenné
Andrej KISS HC 19 Humenné
Ján MARCINKO HC 19 Humenné
Alex NOVOTA HC Košice
Miroslav NOVOTA HC Košice
Juraj BERŽINEC HK Levice
Samuel ZÁHRADNÍK HK Levice
Denis BAKALA MHk 32 Liptovský Mikuláš/HC 19 Humenné
Samuel SOCHA MMHK Nitra
Lukáš URBÁNEK HK'95 Považská Bystrica
David HÍLEK HK Skalica
Tomáš BALÁT MHKM Skalica
Peter ŠANDOR HC Topoľčany
Michal VOJVODA HC Topoľčany 
Martin ŠELIGA HKM Zvolen
Oliver GIERTL MŠK Žiar nad Hronom
Martin MAGDOLEN MŠK Žiar nad Hronom
Jakub SLIVKA UMB Hockey Team
Marko RAGAN University Spartacus Košice
Samuel VYLETELKA Augsburg University (USA)
Adam STACHO St. Norbert College (USA)
REALIZAČNÝ TÍM
Manažér Milan Kyseľ
Hlavný tréner Rastislav Paľov
Asistent trénera Roman Sýkora
Lekár MUDr. Radoslav Hreha
Masér Maroš Solenský
Média manažér Peter Jesenský
Konzultant Milan Ladiver

Zraz nominovaných je 05. 01. 2023 (štvrtok) do 14:00 na Zimnom štadióne V. Dzurillu v Bratislave (Ružinov).