Univerziádne družstvo zabojuje o medaily, na svojho semifinálového súpera si musí počkať

KRASNOJARSK (SZĽH) – Piatkovým víťazstvom v pomere 4:0 nad výberom Maďarska spečatili slovenskí hokejoví reprezentanti na Svetovej zimnej univerziáde v ruskom Krasnojarsku svoj postup zo základnej skupiny do semifinále hokejového turnaja. Výber hlavného trénera Ivana Feneša sa predstaví medzi najlepšou štvorkou na univerziáda po prvý raz od roku 2009.

Úspešné ťaženie základnou skupinou podčiarkuje fakt, že z pätnástich možných získali slovenskí hokejisti až trinásť bodov. Jediná strata prišla hneď v úvodnom vystúpení proti domácim Rusom, ktorým podľahli 1:2 po samostatných nájazdoch. „Každý zo zápasov bol pre nás veľmi náročný. Chalani však ukázali vysokú kvalitu, charakter a pokyny, ktoré sme im dávali, do bodky v zápasoch plnili,“ hovorí hlavný tréner Ivan Feneš.

Po úvodnom zakopnutí proti Rusku už nasledovali len trojbodové úlovky. Postupne získali slovenskí vysokoškoláci skalpy Česka (7:2), Japonska (8:3), Spojených štátov (6:3) a už aj spomínaného Maďarska (4:0). „Čakal som, že naše výkony budú gradovať. Hneď prvý zápas sme hrali proti mimoriadne ťažkému tímu Ruska, čo bol pre náš tím vôbec prvý zápas v tomto zložení. Chalani ho ale odohrali napriek tomu perfektne a na tento výkon následne nadviazali v ďalších zápasoch,“ pokračoval Feneš.

Slovákov v semifinále hokejového turnaja v závislosti od výsledkov sobotňajších zápasov čaká buď výber Kanady alebo Kazachstanu. Súpera si však hlavný tréner vyberať nechce. „Sú to dve rozdielne hokejové krajiny. V semifinále už toho veľa nevyberiete, stretnú sa tam už štyri najlepšie krajiny.“ 

Ivan FenešIvan Feneš

Obe základné skupiny mužského turnaja sa odohrávajú v krasnojarskej Kristall Arene. Vďaka tomu tak realizačný tím má prehľad o tímoch aj z druhej skupiny a teda aj o potenciálnych súperoch v semifinále. „Výkony družstiev z druhej skupiny sme sledovali, zajtra (v sobotu – pozn. aut.) si pôjdeme osobne pozrieť zápas Kanady s Kazachstanom a spravíme aj jeho videorozbor, keďže z tohto zápasu nám vyjde súper do semifinále,“ približuje najbližší plán Ivan Feneš.

Pre 41-ročného trénera ide o premiéru na trénerskom poste na vrcholnom vysokoškolskom športovom fóre. Po piatich dueloch súčasne konštatuje, že v metropole Sibíra sa zišli skutočne nesmierne kvalitné družstvá. „Sám som milo prekvapený kvalitou zápasov. Či zápas s Ruskom, ale aj ďalšie zápasy proti Česku, USA, Japonsku či Maďarsku boli veľmi náročné. Hoci sme vyhrávali aj vyšším rozdielom, hráči museli v každom stretnutí si siahnuť na dno svojich síl a odviesť stopercentnú robotu.“

Postupom zo základnej skupiny splnili Slováci svoj cieľ, s ktorým do Ruska cestovali. Súčasne prienikom medzi najlepšie kvarteto sa už logicky skloňujú aj tie najvyššie méty. Na cenný kov totiž slovenské univerziádne družstvo čaká už jednu celú dekádu, z vrcholného podujatia navyše akékoľvek slovenské hokejové družstvo priviezlo medailu naposledy ešte v roku 2015, keď sa to podarilo hokejovej „dvadsiatke“. 

„Zišla sa nám tu skvelá partia chalanov a som rád, že tím ukazuje v zápasoch veľkú kvalitu. Ambície sme mali už pred odchodom, o to viac nás teší, že neostalo len pri rečiach a svoju kvalitu sme dokázali aj v jednotlivých zápasoch,“ hovorí Feneš, ktorý súčasne nešetrí chválou na organizáciu celého podujatia. „Každý zápas na turnaji bol takmer vypredaný. Proti Maďarsku sme síce hrali o deviatej hodine ráno, napriek tomu bolo plné hľadisko. Som tiež rád, že naše výkony neunikli pozornosti médií a aj domáci novinári sa na našu adresu viackrát vyjadrili veľmi pochvalne,“ uzavrel.