Unikátny II. Európsky kongres hokejovej medicíny od dnes v Bratislave

Prakticka ukážka ošetrenia hokejistu v plnom výstroji priamo na ľade, foto Ján SúkupPrakticka ukážka ošetrenia hokejistu v plnom výstroji priamo na ľade, foto Ján Súkup

BRATISLAVA (SZĽH) - Už od zajtra bude Bratislava vítať ojedinelé podujatie. II Európsky kongres hokejovej medicíny. Slovensko je hostiteľom tohoto podujatia  ako prvá krajina starého kontinentu už po druhýkrát. Počas troch dní od štvrtka do soboty sa v hoteli DoubleTree by Hilton predstaví množstvo odborníkov z minimálne 12 krajín sveta! 

Pearle Nerenberg, kanadská odborníčka  na výživu a pitný režim hokejistovPearle Nerenberg, kanadská odborníčka  na výživu a pitný režim hokejistov

Pozvanie do hlavného mesta SR  prijala o. i. kanadská odborníčka Pearle Nerenberg, ktorá sa v kolíske hokeja špecializuje priamo na výživu a pitný režim hokejistov a mala by byť jednou z hlavných ťahákov tohto kongresu.
Svoje poznatky zhrnula vo veľmi zaujímavej publikácii, ktorá bude dostupná aj pre účastníkov. "Počas prvého ročníka sme boli svedkami veľmi živej diskusie práve na tému výživy  a používania doplnkov, a preto  aktuálne fakty a trendy vo výžive športovca odprezentujú aj ďalší známi odborníci v tejto oblasti," povedala hlavná organizátorka kongresu a zároveň predsedníčka Zdravotnej komisie SZĽH Andrea Švrčková.
 

Zdravotná komisia SZĽH logo

Rozsiahle testovanie mladých hokejistov, ktoré realizovalo SZĽH v spolupráci s Antidopingovou agentúrou niekoľko mesiacov, odborníkov len utvrdilo v tom, že téma dopingu a používania zakázaných látok v športe je veľmi aktuálna. "Na kongrese sa preto predstavia aj najnovšie projekty, ktoré plánuje Slovenský zväz ľadového hokeja uviesť do života, odborníci na doping zasa rozoberú viaceré konkrétne poznatky až do detailov. Psychológovia a psychiatri zdôraznia nevyhnutnosť informovania mladých hokejistov o negatívnych účinkoch zakázaných látok na osobnosť športovca, športoví psychológovia priblížia najnovšie vhodné prístupy k športovcom nielen z pohľadu lekára či trénera, ale aj vo vzťahu rodič - dieťa športovec," pridala Švrčková.

Medzinárodný znak podľa pravidiel  IIHF na privolanie záchranárov na ľadovú plochu, foto Ján SúkupMedzinárodný znak podľa pravidiel  IIHF na privolanie záchranárov na ľadovú plochu, foto Ján Súkup

Súčasťou odborného programu bude  tentoraz aj Workshop prvej pomoci so zameraním na hokejové zranenia, ktorý sa uskutoční priamo na ľadovej ploche Zimného štadióna Ondreja Nepelu. Zásah na ľade má svoje špecifiká, a ak má byť vykonaný správne, je nevyhnutné mať správne informácie ako postupovať. Na niekoľkých stanovištiach, kompletne vybavených záchranárskymi pomôckami,  si účastníci prakticky vyskúšajú, ako ošetriť zraneného hokejistu v plno, výstroji priamo na ľadovej ploche.
Súčasťou  spoločenského rámca II. Európskeho kongresu hokejovej medicíny, ktorého premiérový ročník vysoko ohodnotilo aj vedenie Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (IIHF), bude aj priateľský hokejový zápas účastníkov kongresu. 
Všetky informácie a program možno nájsť na http://www.hockeycongress.com/