Ukázať progres, praje si hlavný tréner SR „16“ pred poslednou akciou v sezóne

BRATISLAVA (SZĽH) – V týchto dňoch sa v akcii predstaví nielen seniorská hokejová reprezentácia, ale aj výber hokejistov do šestnásť rokov. Zverenci Milana Sitára súťažný ročník 2017/2018 ukončia už tradičnou dvojzápasovou konfrontáciou s družstvom Česka, tento rok v českom Uherskom Ostorhu. O tom, čo na „šestnástku“ v česko-slovenskom pohraničí čaká, sme sa rozprávali s 50-ročným hlavným kormidelníkom výberu.

Už dlhší čas ste avizovali, že na poslednú akciu v sezóne chcete ísť s najsilnejším možným zložením kádra. Do akej miery vám okolnosti dovolili tento zámer naplniť?
Okolnosti nám to celkom dovolili. Bolo nám umožnené doplniť káder o hráčov z Trenčína, ktorí sa včera (v stredu – pozn. aut.) stali majstrami v doraste. Máme tu teda Martina Chromiaka a Marka Stachu, ktorých sme oboch chceli mať. Z tohto hľadiska je to teda celkom v poriadku. Samozrejme, nie všetko vždy vyjde. Napríklad obranca Lukáš Drápal bol skoro na všetkých akciách v sezóne, a určite by bol aj tu, keby sa nebol zranil. Sú to tak aj iní chalani, časť z nich sme videli nedávno na troch zápasoch v Maďarsku, časť z nich sme povymieňali… Verím, že to je najlepší tím, aký sme mohli momentálne poskladať.

Traja hráči – Stacha, Ketner a Chromiak – sa k vám pripojili až počas druhého dňa výcvikového tábora. Nabúra to nejako plány?
Nenabúra. V stredu sme si normálne odtrénovali to, čo sme mali naplánované, chalani dnes (vo štvrtok – pozn. aut.) prišli, vysvetli sme im, čo sme včera robili, v krátkosti sme si to v prvých cvičeniach zopakovali, a potom sme sa už venovali presilovke v tomto zložení, takže žiadne problémy neboli.

Milan SitárMilan Sitár, hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov

V kompletnom zložení tak absolvujete dve tréningové jednotky. Čo za ne chcete stihnúť?
Zopakujeme tie veci, ktoré sme robili a na tréningovej jednotke v Česku sa chceme sústrediť hlavne na oslabenie, východ zo zóny na forčeking a možno aj na hru v obrannom pásme. 

Spomínali ste akciu v Budapešti, kde ste odohrali tri zápasy proti maďarskej „šestnástky“. Nakoľko tieto tri zápasy prehovorili do nominácie na akciu v Česku?
Do Maďarska sme šli hlavne preto, aby sme získali hernú prax. Niektorým chlapcom totiž zápasová prax chýbala, vo svojich kluboch iba trénovali, a bolo to na nich cítiť. Snažili sme sa tam hrať aktívny hokej, pohybovať sa, no prvoradé bolo, aby sme získali späť zápasovú prax.

V minulosti bolo zvykom, že Česi na túto akciu brali svoje „béčko“. Tento rok to však tak nebude, pretože práve tento dvojzápas so Slovenskom určí nomináciu na poslednú akciu, ktorou je pre Čechov turnaj štyroch krajín vo Švédsku. Vy však zrejme ešte vyššiu náročnosť zápasov s Českom vítate…
Neriešim, či súper bude v plnej sile, strednej sile, alebo malej sile. Chalani idú hrať reprezentačný zápas a proti každému súperovi sa musia vypnúť k najlepšiu výkonu. Samozrejme, vieme, že „áčko“ „šestnástky“ Česka je mimoriadne ťažký súper, no keď chceme dosahovať úroveň takýchto tímov, tak s takýmito družstvami musíme hrať. Ale aj keby sme hrali proti „béčku“, tak to neriešime, pretože aj tak musia chalani urobiť všetko pre to, aby v zápase od nich boli lepší. Na toto teda naozaj nekladieme zreteľ.

V tejto sezóne ste proti Česku nehrali. Nazbierali ste však nejaké materiály o českom družstve?
Česi hrajú moderný hokej. Najbližší hráč napáda a vôbec neriešia, či ten hráč je stredný útočník, ľavé krídlo, alebo pravé krídlo. Kto je bližší, tak napáda, druhý zdvojuje a tretí je na podporu útoku. Mám preštudované, čo Česi hrali na turnaji vo februári, keď sme my mali akciu v Berne. Fínov na tomto turnaji Česi porazili, Švédov zdolali po samostatných nájazdoch a len s Rusmi prehrali 0:1. Keď si spätne zoberieme, ako sme výsledkovo hrali my s Rusmi či s Fínmi, tak zhruba vieme, aká kvalita nás čaká. Súčasne však verím, že aj my sme spravili určitý progres. Sezóna sa blíži ku koncu, chalani vo svojich kluboch sa za ten čas zlepšili, určitým procesom sme prešli aj v reprezentácii a práve to je dôležié, aby sa chlapci po krôčikoch vyrovnávali takýmto súperom. Vieme, kto nás čaká, no teraz sa nebudeme pred súperom kvôli tomu triasť. My sa budeme snažiť hrať taký istý hokej ako v iných zápasoch. Ak zabodujeme, tak to bude výborné, ak prehráme, tak budeme zápas analyzovať a robiť všetko pre to, aby ďalší zápas bol z našej strany lepší. 

Milan SitárMilan Sitár, hlavný tréner reprezentácie do 16 rokov
 
Mnoho zápasov odohrala česká „šestnástka“ proti Rusku, kde máte stále veľmi veľké množstvo kontaktov. Pýtali ste sa na hru Česka aj vášho ruského kolegu Sergeja Goluboviča?
Nie. Zápasy Česka som videl na videu, ich zápasy som si pozrel, videl som ako hrajú presilovky či oslabenia… V kádri majú množstvo silných individualít, hráčov podobných ako je u nás Martin Chromiak. Majú kvalitný tím, ale na to príliš nehľadím. Naši chalani majú robiť všetko pre to, aby sa dotiahli na chalanov z Česka. Z dlhodobého hľadiska je to napokon ich konkurencia.

S čím by ste boli spokojný po skončení tejto akcie?
Keby bolo vidno, že sa chalani zlepšili a posunuli oproti akciám či už v novembri v Minsku, alebo v decembri vo Wetzikone. Ak by bolo vidno, že sme sa posunuli dopredu, že hráme vyrovnaný zápas a že stíhame rýchlostne, mentálne i kretaivitou, tak budem rád.

Zloženie formácií SR „16“ na VT v Bratislave (05. 04. 2018)

Dominik Hajas, Marek Putala – Matej Kašlík, Richard Nemec, Martin Chromiak
Oliver Ketner, Marko Stacha – Samuel Rehák, Jakub Šimko, František Smidžár
Marco Ejem, Dominik Verčík – Adam Lukošik, Mário Jamrich, Patrik Litavec
Filip Patzelt, Denis Bakala – Jakub Ragan, Maxim Mastič, Jakub Kolenič