TÝŽDEŇ V SPÄTNOM ZRKADLE: Nitrianske hviezdne návraty, vstup Krakena na scénu

BRATISLAVA - Aj predchádzajúci týždeň bol bohatý na rôzne hokejové udalosti. V kluboch NHL myslia na reštart sezóny, v ďalších mužstvách sa už pripravujú na nový ročník. Najzaujímavejšie udalosti a správy Vám opäť prinášame v našom týždňovom pohľade do spätného zrkadla. 

DOMÁCA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Hokejistov HK Nitra povedie v nasledujúcej sezóne Tipsport Ligy tréner Antonín Stavjaňa. Pod Zobor prichádza počas kariéry už štvrtýkrát, celkovo odkoučoval z nitrianskej striedačky šesť sezón a všetky sa skončili medailovým úspechom, v roku 2016 majstrovským titulom. V predošlej sezóne viedol v jedenástich stretnutiach Zlín. Stavjaňovým asistentom bude lokálmatador Dušan Milo. „Tréner Stavjaňa bol našou prvou voľbou. Prijal skromnejšie podmienky a bol otvorený návratu do známeho prostredia. Podpísali sme dvojročný kontrakt,“ uviedol v oficiálnom stanovisku prezident HK Nitra Miroslav Kováčik. 

Stavjaňa povedie pod Zoborom aj ďalšieho navrátilca a ikonu klubu. Po roku v Bratislava Capitals sa v drese „corgoňov“ opäť objaví tridsaťjedenročný center Marek Slovák. Po ôsmich rokoch sa do materského klubu vracia aj Tomáš Hrnka. 

V Nitre pokračuje aj kapitán Branislav Mezei, zmluvy predĺžili v predošlých dňoch obranca Miroslav Pupák či útočníci Juraj Šiška, Erik Čaládi a Jakub Minárik. Do tímu sa po troch rokoch vracia útočník Marek Tvrdoň, v šatni sa opäť objaví Denis Pätoprstý. Z obrancov majú dlhodobé kontrakty Šimon Nemec a Juraj Štefanka ml., z útočníkov Andrej Kollár, Daniil Fominych a Lukáš Škvarek. Brankársku dvojicu vytvoria kanadský rodák s americkým občianstvom Evan Cowley s Adamom Nagyom.

ZAHRANIČNÁ UDALOSŤ TÝŽDŇA

Nový klub zámorskej hokejovej NHL sa bude volať Seattle Kraken. Klub zo západnej časti USA, ktorý by sa mal zapojiť do súťaže od sezóny 2021/2022, si zvolil do názvu morskú príšeru zo škandinávskej mytológie. „Kraken je meno pochádzajúce od fanúšikov. Tí ho navrhli a uviedli do života,“ vysvetlil výber názvu prezident klubu Tod Leiweke. Vedenie NHL už v decembri 2018 rozhodlo, že súťaž sa od októbra 2021 rozšíri o 32. klub, pochádzajúci zo Seattlu. Dlhých 19 mesiacov sa špekulovalo o jeho názve, do úvahy prichádzali Seattle Sockeyes, Evergreens či Metropolitans, niektorí fanúšikovia navrhovali Seattle Thunderbirds podľa tamojšieho juniorského tímu. Klub už odhalil aj svoje farby, hlavnou bude tmavomodrá a komplementárnymi modrá, svetlomodrá a červená farba. Logo, štylizované v písmene S, znázorňuje Krakena vynárajúceho sa z morských hlbín.

PRESTUPY TÝŽDŇA

Bývalý skvelý útočník a neskôr aj tréner slovenskej reprezentácie Zdeno Cíger sa po zmene vlastníckych pomerov zapojí popri vlastnej akadémii aj do práce v Slovane Bratislava, kde bude mať na starosti dorastenecké mužstvá. Rodák z Martina už potvrdil, že sa stretol s novými majiteľmi klubu a ich ponuku nemohol odmietnuť. Po zmene vlastníka sa začína v Slovane Bratislava rysovať aj zaujímavý A-tím. Hlavný tréner Roman Stantien už vie, že môže počítať s viacerými novými hráčmi. Slovan sa dohodol aj s triom útočníkov Samuelom Bučekom, Branislavom Rapáčom a Daliborom Bortňákom, ktorí v minulosti žiarili v jednej formácii v drese Nitry. Najmä prestup Bučeka vyvolal pod Zoborom negatívne reakcie.

Keď už sme pri špekuláciách, do Slovana možno okrem Cígera zamieria k mládeži aj ďalší bývalý výborný útočník Robert Döme a obranca Martin Štrbák. Až najbližšie dni ukážu, či sú tieto šumy pravdivé, je však pravda, že bez vetra sa ani vánok nepohne.

Branislav Rapáč zasa v televíznom rozhovore naznačil, že situácia v jeho predošlom klube HC Košice môže byť v novom ročníku zaujímavá. Že by sa „oceliarom“ podarilo udržať opory Marcela Haščáka a Michala Chovana? Aj keď o druhom menovanom sa hovorí aj ako o možnej posile Slovana. Keď už sme pri špekuláciách, do Slovana možno okrem Cígera zamieria k mládeži aj ďalší bývalý výborný útočník Robert Döme a obranca Martin Štrbák. Až najbližšie dni ukážu, či sú tieto šumy pravdivé, je však pravda, že bez vetra sa ani vánok nepohne. Bratislavčania sa dohodli na kontraktoch aj s odchovancami, ktorí doteraz pôsobili v iných kluboch, Brunom Mrázom, Samuelom Petrášom a Patrikom Maierom. 

ROZCHOD TÝŽDŇA

Bývalý výborný ruský útočník Maxim Sušinskij dokázal ako prezident klubu vrátiť Avangard Omsk napriek moskovskému exilu medzi najlepšie kluby Kontinentálnej hokejovej ligy. Napriek tomu už vo svojej práci nepokračuje, klubový výbor riaditeľov ho s funkcie odvolal. V Avangarde sa rozhodli pre šetriaci režim a prvou obeťou bol Sušinskij. „Nikto so mnou o odchode nehovoril. Neviem, prečo moje odvolanie prikryli výborom riaditeľov. Hlavnú úlohu – dostať Avangard medzi špičku ligy – som splnil. O klube sa teraz hovorí len pozitívne, nie ako v minulosti. Zmenilo sa vedenie a novinár teraz bude viesť klub,“ povedal pre Ria Novosti sklamaný Sušinskij. Záverečnou vetou narážal na to, že žurnalista Igor Jeronko sa stal asistentom generálneho manažéra a v budúcnosti by mal byť šéf Avangardu. 

OTÁZKY TÝŽDŇA

Kto sa stane nástupcom Richarda Lintnera na čele Pro-Hokeja? Bude existovať naďalej Pro-Hokej, alebo dohľad nad marketingom Tipsport Liga bude mať iný subjekt? Zmení sa titulárny partner najvyššej súťaže? Ako budú chodiť fanúšikovia na zimné štadióny počas sezóny? Ani utorkové valné zhromaždenie Pro-Hokeja vo Zvolene nedalo odpovede na tieto otázky. Meno nového marketingového riaditeľa Pro-Hokeja by mohlo byť známe už 29. júla. V médiách však zazneli špekulácie, že Pro-Hokej ide do likvidácie a kluby si založili nový subjekt. Imre Valášek, ktorý je poverený vedením Pro-Hokeja, tieto šumy nevyvrátil, ale ani nepotvrdil. „Pro-Hokej normálne funguje ďalej. Ak sa niečo udialo, alebo udeje, budeme včas informovať,“ povedal Valášek.

KORONAVÍRUSOVÉ INFORMÁCIE TÝŽDŇA

Koronavírus ovplyvňuje prípravy hokejových klubov po celom svete. Vedenia a zdravotnícky personál po zistení pozitívnych prípadov okamžite prijímajú riešenia v súlade so zdravotníckymi protokolmi. Niekde ide do karantény celé mužstvo, inde sa na nevyhnutný čas prerušuje tréningový proces a inde sa do izolácie dostanú len nakazení hráči. V prvom týždni po otvorení tréningových kempov NHL mali pozitívne testy na koronavírus dvaja hokejisti. Ich mená ani kluby, kde pôsobia, nezverejnili v súlade s pravidlami ligy. V zámorskej profilige v rámci tretej fázy reštartu v dňoch 13. až 17. júla vykonali 2618 testov medzi vyše 800 hráčmi. Až do soboty netrénoval s Chicagom brankár Corey Crawford, ktorý musel byť niekoľko týždňov pre pozitívny test doma v karanténe. V predchádzajúcom období pozitívne testovali na Covid-19 aj obrancov tímu Montreal Canadiens Bretta Kulaka a Xaviera Ouelleta. 

Tím KHL Avangard Omsk zaznamenal v predošlých dňoch až dvadsať pozitívnych testov na koronavírus a následne sa odhlásil z predsezónneho turnaja v Soči. Sedem pozitívnych výsledkov oznámili aj z CSKA Moskva. Nakazených na koronavírus hlásia aj z hokejových kabín Litvínova, Hradca Králové, Českých Budějovíc či Kladna. 

VYŠETROVANIE TÝŽDŇA

Kanadská hokejová liga (CHL) zriadila nezávislú komisiu, ktorá má vyšetriť obvinenia zo šikany mladých hráčov. Zareagovala tak na žalobu bývalých hokejistov Daniela Carcilla a Garretta Taylora. Niekdajší hráči tvrdia, že počas kariéry ich v juniorských kluboch trýznili tréneri a starší spoluhráči. Podľa nich o pomeroch vedenie súťaže vedelo, ale zneužívanie prehliadalo.

NAJSMUTNEJŠIA UDALOSŤ TÝŽDŇA

Vo veku 20 rokov zomrel po ťažkej chorobe český hokejista Ondřej Buchtela. Obranca prehral boj s rakovinou srdca. „Nebojte sa oňho, povstane na večnosti,“ napísala na sociálnej sieti Buchtelova priateľka. Hokejistovi, ktorý bol českým mládežníckym reprezentantom a zahral si aj na šampionáte do 18 rokov, mal na srdci zhubný nádor s metastázami. Vážna choroba vyvolala veľkú vlnu hokejovej solidarity. Po správe o diagnóze ho podporili mnohí hokejisti vrátane Slovákov Juraja Valacha, Mareka Hovorku a Libora Hudáčka. 

ZAUJALO NA DOMÁCEJ SCÉNE

- Hokejový útočník Martin Bakoš sa už presunul z Bratislavy do Moskvy a ako posledný z legionárov sa zapojil do predsezónnej prípravy účastníka KHL Spartak Moskva. 

- Adam Ružička si na premiéru v drese Calgary Flames ešte počká, s tímom neodcestoval do Edmontonu, kde kanadský klub dokončí sezónu NHL. Dvadsaťjedenročný útočník sa nedostal na finálnu súpisku pre záver ročníka. Z účasti v kempe však bude podľa vlastných slov do budúcna profitovať.

- Miloš Roman sa po troch rokoch v zámorskej WHL vracia do známeho prostredia, v Třinci bude zdieľať kabínu aj s krajanmi Martinom Gernátom, Patrikom Hrehorčákom, Tomášom Marcinkom a Vladimírom Draveckým. 

- Fínsky hokejový obranca Konsta Mesikämmen vymenil dresy Dukiel, z michalovskej sa presunul do trenčianskej. Červeno-žltá Dukla angažovala aj 29-ročného švédskeho obrancu Calleho Ackereda. V trenčianskom útoku bude ďalej pôsobiť autor najkrajšieho gólu poslednej sezóny v Tipsport Lige Boris Sádecký. 

- Patrika Lušňáka po pôsobeniach v najvyššej súťaži v Skalici, Piešťanoch, Košiciach, Zvolene a naposledy Nitre oslovili vízie Popradu a s tímom trénera Petra Mikulu sa dohodol na kontrakte. Jeho spoluhráčmi budú aj Lukáš Handlovský i Matúš a Matej Paločkovci, ktorí sa dohodli na predĺžení kontraktov. 

- Hokejistov HK Martin povedie v sezóne 2020/2021 ako hlavný tréner Miroslav Mosnár. V pozícii asistenta bude pôsobiť Marek Žila.

- Obranca Ľubomír Malina sa po štyroch sezónach v druhej najvyššej českej súťaži vrátil na Slovensko, na zmluve pre sezónu 2020/2021 sa dohodol s klubom Vlci Žilina.

- Útočník Jakub Kövér prestúpil zo Spišskej Novej Vsi do Znojma. 

- Hokejový klub iClinic Bratislava Capitals bude hrať v sezóne 2020/2021 s ôsmimi hráčmi z uplynulej sezóny. V rakúskej nadnárodnej súťaži sa predstavia brankár Peter Hamerlík, obrancovia Karol Sloboda, Lukáš Bohunický a útočníci Tibor Varga, Dávid Buc, Michal Šalka, Denis Hudec a Róbert Varga.

ZAUJALO NA MEDZINÁRODNEJ SCÉNE

- Víťaz Hartovej trofeje pre najužitočnejšieho hráča hokejovej NHL vzíde z tria Leon Draisaitl, Nathan MacKinnon a Artemij Panarin. 
- Brankárovi Bostonu Bruins Tuukkovi Raskovi skomplikovala prípravu na reštart sezóny NHL fraktúru prsta. Väčší priestor v bránke by tak mohol dostať Jaroslav Halák. 

- Obranca Jay Bouwmeester, ktorý ešte vo februári skolaboval počas zápasu na ľade Anaheimu a následne mu lekári implantovali do srdca kardioverter, v tejto sezóne NHL už nepomôže St. Louis Blues. 

- Washington sa do konca reštartovanej sezóny bude musieť zaobísť bez brankára Iľju Samsonova, ktorý sa zranil počas prípravy. 

- Ešte za marcový zákrok na Joonasa Donskoia z Colorada dostal dvojzápasový dištanc v NHL Brendan Lemieux z New Yorku Rangers. 

- Vo veku 83 rokov zomrel štvornásobný víťaz Stanleyho pohára s Torontom Eddie Shack. Hokejový útočník s prezývkou „Bavič“, známy aj veľkými fúzami, prehral boj s rakovinou. 

- Hokejistov Červenej hviezdy Kchun-lun povedie Alexej Kovaľov. Bývalý ruský reprezentačný útočník a držiteľ zlatej medaily zo ZOH 1992 nahradí v klube KHL Američana Curta Frasera, ktorému doposiaľ robil asistenta.

- Trénerom Dinama Riga bude Peteris Skudra, ktorý naposledy viedol do vlaňajšieho novembra Traktor Čeľabinsk. Ešte pred príchodom Skudru sa špekulovalo, či sa Tomáš Zigo nestane jednou z posíl Dinama. 

- Dvojnásobný víťaz Gagarinovho pohára s Dinamom Moskva (2012, 2013) Sergej Koňkov ukončil vo veku 38 rokov hráčsku kariéru. 

- Vo veku 73 rokov zomrel bývalý sovietsky hokejový reprezentant a olympijský víťaz z roku 1976 Alexander Gusev.

- V decembri sa v rámci podujatia Winter Classic uskutoční v Špindlerovom Mlyne súboj hokejových legiend Česka a Slovenska. Pod otvoreným nebom v priestore cieľa zjazdovky by si mali zahrať aj Ľubomír Višňovský, Marián Hossa, Žigmund Pálffy, Peter Bondra, Richard Lintner, Peter Pucher, či Marek Uram. Súčasťou Winter Classic budú aj súboje tímov dvoch najvyšších českých súťaží, v drese Kladna by mal nastúpiť aj Jaromír Jágr.