Tvrdú drinu si spríjemnil dovolenkami, so Spartou túži zabojovať o titul

Tretiu sezónu v drese pražskej Sparty má pred sebou Milan Jurčina. Skúsený obranca ovládol v poslednom ročníku s českým gigantom základnú časť tamojšej extraligy, no v semifinále nestačili na Liberec.

A ako priznáva pre hockeyslovakia.sk, verí, že práve s klubom z metropoly našich západných susedov sa môže dočkať svojho premiérového titulu.

Letná príprava je nevyhnutná

Ako to už v lete býva zvykom, základom všetkého je poctivá príprava na suchu. Rodák z Liptovského Mikuláša nie je žiadnou výnimkou. „Pripravujem sa doma na Liptove. Hneď po sezóne som bol na dovolenke pri mori, potom som štyri týždne dvojfázovo trénoval. Následne som šiel znovu na dovolenku, odkiaľ som sa vrátil koncom minulého týždňa,“ ozrejmuje na úvod plán svojej prípravy Milan Jurčina. „Od pondelka mám ďalší štvortýždňový tréningový blok, potom sa 17. alebo 18. júla presuniem do Prahy, kde 25. júla oficiálne začneme so spoločnou prípravou na novú sezónu.“

V domácim podmienkach sa takmer dvojmetrový zadák pripravuje sám. „Trénujem individuálne so svojím kondičným trénerom. Takto fungujem už deväť alebo desať rokov. Mám to overené,“ vraví.

Letná drina je pre hokejistov určite najmenej populárnou časťou sezóny. V tomto smere však určite netreba nič podceniť. „Možno sa to zdá nepríjemné, ale pre hokejistu to je nevyhnutná vec, veď naberá kondíciu na celú sezónu. Čím je hokejista starší, tým je to asi ťažšie. Vo svojom veku si to už trochu regulujem. Kým som bol mladší, bola to strašná otročina. Ale ako som povedal, je to neodmysliteľná súčasť leta.“

Semifinále bolo po výhre v základnej časti sklamaním

V minulom súťažnom ročníku sa 38-ročnému hokejistovi nevyhýbali zdravotné komplikácie. Z tohto dôvodu aj dlhšie absentoval v zostave Sparty. „Zranil som si rameno ešte v čase, keď mohla ísť na tribúny asi tisícka divákov. Šiel som na operáciu a pomohlo mi aj to, že sme mesiac nemohli hrať zápasy. Za tú dobu som sa dal celkom rýchlo dokopy. Človek niekedy vynechá s podobným zranením celú sezónu, ja som vypadol len na nejakých dvadsať zápasov. Pandémia mi v tomto trochu pomohla,“ priznáva a vzápätí hovorí aj o svojom aktuálnom zdravotnom stave: „Teraz sa cítim výborne. Nič ma nebolí, naplno trénujem a už sa veľmi teším, keď znovu vykorčuľujem na ľad.“

Sparta čaká na majstrovský titul už od roku 2007. V uplynulom ročníku k nemu mala skutočne blízko. Po výhre v dlhodobej súťaži však padla v rozhodujúcom zápase semifinálovej série. „Liberec má svoj systém, ktorý na nás hral a platil. V siedmom zápase sme prehrali doma 1:2. Veľká škoda, v sérii sme prehrávali už 0:3, dotiahli sme to do rozhodujúceho stretnutia a šli sme domov. Boli sme blízko od toho, aby sa nám podarilo niečo pekné. Chceli sme ísť aspoň do finále, takže vládlo trochu sklamanie. Vyhrali sme síce základnú časť, ale to nie je nejaké zadosťučinenie,“ vracia sa späť v čase Jurčina.

Zabojovať o premiérový titul

Český veľkoklub má obvykle tie najvyššie ambície. V prípade ich naplnenia by sa aj urastený obranca so skúsenosťami z NHL tešil zo svojho prvého majstrovského titulu. „Sparta sa vždy snaží poskladať také mužstvo, aby hrali na špici tabuľky. Aj to bol dôvod, prečo som tam zostal. Zatiaľ som nezískal žiadny titul, chcem oň zabojovať,“ netají.

Netypická pandemická situácia priniesla aj do hokeja viacero zmien. Tá najzásadnejšia sa týkala neúčasti obecenstva na tribúnach. „Hrať bez divákov nie je žiadna zábava, ale aspoň sme hrali, to je najdôležitejšie. Dúfam však, že už v tejto sezóne sa fanúšikovia vrátia na tribúny. Podobné veci ale neovplyvníme,“ pokračuje Jurčina.

Pri pohľade na súčasnú súpisku Sparty je veľmi pravdepodobné, že najbližší rok bude jediným Slovákov v drese „rudých“. „Vyzerá to tak. Boli tu Matúš Sukeľ a Adrián Kudrna. Sú to výborní hokejisti a ľudia. Bolo dobré mať pri sebe nejakých Slovákov. Končili im zmluvy a chceli asi vyskúšať niečo nové. Prajem im všetko dobré. Asi budem v Sparte túto sezónu naozaj jediný Slovák.“

Koniec kariéry ešte nerieši

Pred angažmánom v Prahe pôsobil niekdajší dlhoročný reprezentant Slovenska v Nemecku. V českej metropole sa mu zapáčilo. „Mám 38 rokov a okrem kvalitného hokeja je prioritou aj prostredie. V Prahe je veľa možností, čo robiť po tréningu a zápase. Nemôžem sa sťažovať, veď okolo hokeja robia veľmi dobrí ľudia, takisto mám super spoluhráčov v kabíne. Veľmi rád tam budem pokračovať,“ pochvaľuje si Jurčina, ktorý pred predĺžením kontraktu ukázal aj svoju lojalitu.

„Keď som tam prišiel pred dvoma rokmi, dali mi šancu ukázať sa na skúške. Keď mi končila zmluva, mal som aj nejaké iné ponuky. Ako prvé som sa však opýtal v Sparte, či budú mať o mňa záujem alebo môžem rokovať s inými tímami. Chcel som byť voči nim férový. Prejavili záujem o moje pokračovanie a veľmi rýchlo sme sa dohodli,“ opisuje bývalý hokejista Bostonu, Washingtonu, Columbusu či New Yorku Islanders.

O svojej hokejovej budúcnosti v 38 rokoch nechce polemizovať. „Ešte mám rok platnú zmluvu a idem krôčik po krôčiku. Veci ako koniec kariéry ešte príliš neriešim. Teším sa na novú sezónu. Čo bude o rok, to ukáže budúcnosť.“

A čo by si želal pred novou sezónou? „Hlavné je, aby ma poslúchalo zdravie a ostatné príde. Rovnako aj spoluhráči, aby boli zdraví. Budeme poctivo robiť svoju prácu a stane sa to, čo sa má stať,“ dodal Milan Jurčina.