Túžim vrátiť Slovensko do elitnej kategórie MS a na ZOH, vraví tréner ženskej reprezentácie Arto Sieppi

BRATISLAVA (SZĽH) – V pondelok prvýkrát od oficiálneho vymenovania do funkcie pricestoval na Slovensko nový hlavný tréner ženskej hokejovej reprezentácie. Fínsky odborník Arto Sieppi strávi najbližších pár dní v Bratislave, kde bude postupne spoznávať nielen hráčky, ale aj najbližších spolupracovníkov a tunajšie hokejové prostredie.

Päťdesiatsedemročný kouč krátko po prílete zamieril na Zimný štadión Vladimíra Dzurillu v Ružinove, kde sledoval najskôr tréning reprezentačného výberu do 18 rokov, ktorý mal na programe výcvikový tábor, a večer vykorčuľoval na ľad s hráčkami pôsobiacimi v centralizovanej príprave pod hlavičkou ŠKP Bratislava.

„Potešilo ma, že som sa mohol hneď na úvod zoznámiť s dievčenskou reprezentáciou do 18 rokov. Miroslav Mosnár pre nich pripravil kvalitný tréning. Som šťastný z toho, čo som videl na ľade. Dievčatá ukázali talent a veľký potenciál smerom do budúcnosti, taktiež si zaslúžia pochvalu za dobrú fyzickú pripravenosť,“ povedal Sieppi v rozhovore pre Hockey Slovakia.

Vancouverský prvý kontakt

Držiteľ dvoch bronzových medailí z olympijských turnajov a jedenástich bronzov z najvyššej kategórie MS bude na Slovensku pôsobiť v pozícii hlavného trénera seniorskej ženskej reprezentácie, ale z pozície mentora pomôže aj výberu do 18 rokov, ktorý už v januári zamieri na MS vo Švédsku. Ako sa zrodil jeho presun pod Tatry?

„Prvý kontakt so slovenským ženským hokejom som mal na olympijskom turnaji vo Vancouveri v roku 2010, kde som bol súčasťou ženského národného tímu Fínska. Vtedy sme odohrali proti Slovenkám prípravný zápas. Mám radosť z toho, že aj po toľkých rokoch stále vidím okolo slovenského ženského hokeja zopár známych tvárí z vancouverského tímu. Odvtedy som začal viac evidovať slovenské reprezentačné výbery. Hlavne vo vekovej kategórii do 18 rokov, ale, samozrejme, aj na seniorskej úrovni. Taktiež som sa so Slovenkami stretával v rámci kempov IIHF. Vďaka tomu som získal predstavu o tom, aké talentované hráčky tu máte,“ pokračoval úspešný Fín.

Pokračovanie v nastolenej stratégii

Slovenský zväz ľadového hokeja v rámci dlhodobej stratégie na obdobie rokov 2020 až 2030 podporuje rozvoj ženského hokeja. Pre hráčky do 15 rokov pripravil turnaje s názvom Hokejová galaxia, ktoré im dávajú možnosť súperiť v čisto dievčenskom kolektíve. Pozitívom sú tiež počty účastníčok Dievčenského hokejového víkendu. Na tejto náborovej aktivite sa predstavilo za ostatné dva roky dokopy približne 1500 dievčat. 

Ďalším dielikom skladačky, ktorý má prispieť k návratu slovenského ženského hokeja medzi elitu, je príchod Arta Sieppiho. „Myslím si, že moje ambície na Slovensku sú prepojené so stratégiou ženského hokeja a štvorročným cyklom, ktorý vyvrcholí olympijským turnajom v roku 2026. Dám všetko do toho, aby som pomohol slovenskému ženskému hokeju vrátiť sa na najvyššiu úroveň, čo znamená účasť v elitnej kategórii MS a na ZOH 2026,“ prezradil muž, pod ktorého rukami rástla napríklad Jenni Hiirikoskiová. Fínska obrankyňa absolvovala v kariére rekordných 14 svetových šampionátov a odniesla si z nich viacero medailí aj individuálnych ocenení.

Snívajte vo veľkom, buďte úprimné a tvrdo pracujte

Sieppi pôsobil dve dekády pri fínskych ženských reprezentáciách a dokázal pozdvihnúť aj japonský ženský hokej. Tento scenár by rád zopakoval na Slovensku. „Vedel som, že tu nájdem vášeň pre hokej. Slováci prejavujú veľké zanietenie pre hokej, a tak vnímam svoj angažmán ako výzvu. Prechádzajúcich niekoľko rokov som strávil s japonským tímom. Tiež to bola výzva a dosiahli sme dobré výsledky. Teraz prichádza nová éra, slovenská. Ak niekto chce napredovať, potrebuje čas, dobrých ľudí, skvelý plán a oddané hráčky. U dievčat som na tréningoch videl veľa vášne, čo mi dodáva odhodlanie,“ tešilo fínskeho trénera, ktorý bude žiadať od svojich zvereniek dodržiavanie troch hlavných princípov.

„Slováci rozumejú hokeju. Ste hokejový národ, máte kvalitnú mužskú reprezentáciu, máte skvelé individuality. Mali ste viacero hráčov v prvom kole draftu NHL a v rámci ďalšieho kroku sa zameriame na ženský hokej. S dievčatami hrajúcimi v Bratislave som už mal možnosť diskutovať a hovoril som im, že chcem, aby dodržiavali nasledovné veci. Prvou je – mier vysoko. Snívaj vo veľkom a snaž sa cieliť veľmi vysoko. Druhá vec - buď úprimná. Ak chceš hrať na najvyššej úrovni, musíš vedieť, čo to so sebou prináša. V hokeji je veľká konkurencia. Preto buď úprimná. K sebe, k hre, k svojim spoluhráčkam aj trénerom. A tretia vec - tvrdo pracuj. Neexistujú limity v tvrdej práci. Všetky národy v dnešnej dobe tvrdo pracujú, ale verím, že práve teraz príde na rad slovenská éra,“ uzavrel Arto Sieppi.

Nové realizačné tímy slovenských ženských reprezentácií čakajú prvé medzinárodné previerky v priebehu druhého novembrového týždňa. Seniorský tím vycestuje do Francúzska, osemnástka do Švédska a šestnástka do Talianska.