Turnajom V. Dzurillu finišuje projekt osemnástky, Feneš: Chlapcov musím pochváliť

PIEŠŤANY (SZĽH) – Turnaj Vladimíra Dzurillu, na ktorom sa od štvrtka do soboty predstaví slovenská reprezentácia do 18 rokov, ukončí polročný cyklus centralizovanej prípravy tejto vekovej kategórie v Piešťanoch. Tréner Ivan Feneš si v dueloch proti Nemecku, Bielorusku a Švajčiarsku vyskúša ďalších adeptov na miesto v záverečnej nominácii pre aprílový turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta v Spišskej Novej Vsi.

Reprezentanti do 18 rokov odštartovali prípravu na vrchol sezóny už v polovici júla minulého roka. Absolvovali prestížny Hlinka-Gretzky Cup, kde podali viacero výborných výkonov. Po víťazstve 7:5 nad Švajčiarmi obsadili konečnú siedmu priečku. Medzinárodný program pokračoval Turnajom olympijských nádejí v Budapešti, Turnajom štyroch krajín v Kodani a podujatím s rovnomenným názvom opäť v Budapešti. Všetky akcie zverenci trénera Ivana Feneša ovládli bez prehry. Až v Zuchwile, počas vianočných sviatkov, našli premožiteľa. Hoci prehrali so Švajčiarskom a Nemeckom, predviedli dva trojgólové obraty proti Čechom a Fínom. Poslednú turnajovú previerku absolvujú doma v Piešťanoch. „Po Turnaji Vladimíra Dzurillu sa hráči vrátia do klubov a zahrajú si v play-off. Približne v polovici marca už začneme so spoločnou prípravou na domáci šampionát," ozrejmil tréner Ivan Feneš.

Bohatá tréningová i zápasová porcia

V rámci projektu centralizovanej prípravy sa osemnástka predstavila aj na klubovej úrovni. V úvode ročníka absolvovala dvadsať duelov v juniorskej extralige. Zapísala sedem víťazstiev. So ziskom 21 bodov obsadila v jedenásťčlennej tabuľke ôsmu priečku. Za sebou nechala bratislavský Slovan, Skalicu a Žilinu.

Následne odohrala desať stretnutí v základnej časti Slovenskej hokejovej ligy s jedným víťazstvom a ďalších šesť s účastníkmi nadstavbovej A-skupiny. Spoločne s prípravnými duelmi pred sezónou a medzinárodnými konfrontáciami absolvovala od konca júla do záveru januára takmer sedemdesiat zápasov. Pozdával sa kombinovaný model duelov v juniorskej extralige a SHL trénerovi Ivanovi Fenešovi? „Každý model má svoje výhody aj nevýhody. Tentoraz sme siahli po formáte, ktorý bol najvýhodnejší vzhľadom na ponúkané možnosti. Privítali sme aj súboje v juniorskej súťaži. Úvod bol extrémne náročný pre všetkých chlapcov v projekte. Absolvovali bohatú porciu tréningov aj zápasov, no vyrovnali sa s tým veľmi dobre, čo ma teší,“ konštatoval 42-ročný kormidelník.

Vo vývoji mnohých hráčov spozoroval trénerský štáb osemnástky značný progres. „Chlapcov musím pochváliť. Stále sme pracovali s veľkou skupinou hráčov a všetci sú adepti na účasť vo finálnej nominácii na majstrovstvá sveta. Už veľakrát som povedal - a teraz budem hovoriť aj za svojich trénerských kolegov - že sme sa stretli s vynikajúcou partiou chlapcov, ktorí chcú na sebe pracovať. Chcú byť lepší hokejisti aj ľudia. Počas celej sezóny to potvrdzovali.“

Zvládnuté herné situácie

Turnaj Vladimíra Dzurillu by vzhľadom na bohatú prípravu mal potvrdiť herný progres nášho výberu. „Priestor dostanú hráči, ktorých ešte chceme vidieť pred začiatkom záverečnej fázy prípravy na šampionát. Chcem, aby bolo našej hre poznať, akou cestou sme sa vydali. Herné situácie by sme mali mať zvládnuté. Verím, že ukážeme, na čom sme tvrdo pracovali od minulého leta,“ podotkol Ivan Feneš.

Záverečný blok prípravy na turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta odštartuje reprezentačná osemnástka v polovici marca. Tréneri budú pozorne sledovať vývoj play-off v dorasteneckej a juniorskej extralige a tiež formu hráčov v zahraničí. V posledný marcový deň a 1. apríla odohrá formujúci sa tím prípravný dvojzápas s Čechmi, o tri dni neskôr absolvuje ďalší duel s tvoriacim sa výberom do 20 rokov. Poslednou previerkou pred štartom MS bude duel s Francúzmi. Turnaj A-skupiny I. divízie MS v Spišskej Novej Vsi štartuje 13. apríla. Slováci budú bojovať o návrat do elitnej kategórie proti Dánom, Nórom, Kazachom, Francúzom a Japoncom.

Program Turnaja Vladimíra Dzurillu v Piešťanoch

ŠTVRTOK 6. FEBRUÁRA

14.30 Bielorusko – Švajčiarsko

18.00 Slovensko – Nemecko

PIATOK 7. FEBRUÁRA

14.30 Švajčiarsko – Nemecko

18.00 Slovensko – Bielorusko

SOBOTA 8. FEBRUÁRA

10.30 Nemecko – Bielorusko

14.00 Slovensko – Švajčiarsko