Turnaj v Minsku: Hráči SR 16 zdolali aj starších Lotyšov a skončili druhí

MINSK / BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenskí hokejisti do 16 rokov vyhrali dva z troch zápasov na Turnaji 4 krajín hráčov do 16 a 17 rokov v Bielorusku. Na podujatí v Minsku zdolali oba výbery o rok starších hráčov, keď v piatok vyhrali nad Bieloruskom 4:3 a v nedeľu zvíťazili nad Lotyšskom 3:0. Nevyšiel im len sobotňajší zápas s ruskou šestnástkou, v ktorom prehrali vysoko 0:7. Mladí Rusi však na turnaji podávali suverénne výkony a na konci turnaja mali na konte plný počet 9 bodov, až 19 strelených gólov a iba jediný inkasovaný gól.

Slovenskí hráči napokon získali 6 bodov so skóre 7:10 a obsadia druhé miesto bez ohľadu na výsledok záverečného zápasu medzi Ruskom a Bieloruskom. Tréner Roman Sýkora hodnotil pôsobenie na turnaji pozitívne. Mrzela ho len vysoká prehra s Ruskom, kde očakával vyrovnanejší zápas. Dve víťazstvá nad o rok staršími výbermi Bieloruska a Lotyšska však majú veľkú hodnotu.

Hodnotenie turnaja:
Roman Sýkora, tréner SR 16:Chlapci si za pôsobenie na turnaji zaslúžia kladné hodnotenie. Pre nás bol dôležitý už ten prvý zápas s bieloruskou sedemnástkou, čo sú o rok starší a veľmi dobre pripravení hráči. Preto som veľmi rád, že tento zápas sme zvládli. V súboji s Ruskom ma mrzel prílišný rešpekt, až strach, čo z našich chlapcov šiel, čo sa prejavilo na výsledku. Pritom s Rusmi sme v tomto roku odohrali už tri zápasy a v Salzburgu sme im dobre vzdorovali, preto som očakával vyrovnanejšiu partiu aj teraz. Chlapcom to však nevyšlo, ale stále sme mali o čo hrať, preto pred dnešným súbojom s Lotyšmi sme ich nabádali, aby na včerajšok zabudli a opäť ukázali, že vedia hrať aj proti starším hráčom. To sa potvrdilo, musím chlapcov pochváliť, že dnes k tomu opäť pristúpili zodpovedne, podali naozaj tímový výkon a od začiatku sme šli za víťazstvom. Nerád by som hovoril o individualitách, nakoľko obe výhry boli dielom kolektívu. So ziskom 6 bodov musíme byť spokojní.

Súhrn výsledkov SR 16 na turnaji v Minsku:
Bielorusko „17“ – SR „16“ 3:4
Rusko „16“ – SR „16“ 7:0
SR „16“ – Lotyšsko „17“ 3:0

Priebežné poradie:
1. Rusko "16" 9 bodov, skóre 19:1
2. Slovensko "16" 6 bodov, skóre 7:10
3. Bielorusko "17" 3 body, skóre 5:11
4. Lotyšsko "17“ 0 bodov, skóre 2:11