Tri osobnosti slovenského hokeja oslavujú významné jubileum

BRATISLAVA (SZĽH) – Tri osobnosti slovenského hokeja oslávia v najbližších dňoch významné životné jubileum. Slovenský zväz ľadového hokeja im pri tejto príležitosti udelí Čestné uznanie za celoživotný prínos pre slovenský hokej. Dvojica Pavol Učen a Pavol Siroťák sa dožívajú 75 rokov, Jozef Vrábel okrúhlych 70.

Slovenský zväz ľadového hokeja a celá hokejová rodina aj touto cestou prajú jubilantom všetko najlepšie!


Pavol Učen

Pavol Učen bol jediným, a zároveň prvým aj posledným predsedom Českého a Slovenského federálneho zväzu ľadového hokeja.  Bol predsedom Organizačného výboru majstrovstiev sveta 1992 v Prahe a Bratislave. V roku 2001 sa stal generálnym riaditeľom PRO HOKEJ-a, riadiaceho orgánu slovenskej extraligy. Pôsobil vo Výkonnom výbore Západoslovenského zväzu ľadového hokeja. V roku 2019 získal ocenenie Zlatý odznak SZĽH za celoživotný prínos pre slovenský hokej.

Dňa 24. apríla 2020 sa dožíva 75 rokov.


Pavol Siroťák

Pavol Siroťák pracoval pre SZĽH, s výnimkou deviatich rokov strávených v Taliansku, od roku 1980 až do odchodu do dôchodku v roku 2011. Okrem toho má v životopise zapísaných aj 28 rokov ako člen Metodickej komisie spoločného Československého zväzu ľadového hokeja. Bol prvým trénerom zo Slovenska, ktorý pôsobil deväť sezón vo federálnej reprezentácii ČSSR do 18 rokov. Jeho posôbenie na reprezentačnej úrovni zdobia medaily - strieborná a dve bronzové z ME osemnástok. Na Svetovej zimnej univerziáde v Zakopanom v roku 2001 získali Slováci zlato, o dva roky neskôr v Tarvisiu striebro. Rukami mu prešli esá ako Cíger, Švehla, Pálffy, Pašek, Rusnák, Jágr, Reichel, Stümpel, Petrovický a ďalší. Je držiteľom Zlatého odznaku SZĽH, Bronzových kruhov SOŠV, ako aj Ceny fair play – Ceny Michala Polóniho.

Dňa 29. mája 2020 sa dožíva 75 rokov.


Jozef Vrábel

Jozef Vrábel je bývalý medzinárodný rozhodca, dlhoročný funkcionár Slovenského zväzu ľadového hokeja (predseda Disciplinárnej komisie, Komisia rozhodcov, Komisia mládeže, ŠTK, Marketingová komisia a Dozorná rada SZĽH). Ako jeden zo zakladateľov in-line hokeja na Slovensku bol aj jeho šéfom. Medzi mantinelmi rozhodoval viac ako 2150 stretnutí doma i v zahraničí, ako jediný v Česku a na Slovensku odpískal v najvyššej súťaži 500 ligových stretnutí. Bol predsedom bratislavskej skupiny MS 1992. V roku 2019 dostal Cenu prezidenta SZĽH za osobný prínos.

Dňa 2. mája 2020 sa dožíva 70 rokov.