Trénerský seminár v Hronseku: Ramsay pred kolegami vyzdvihol Černákovu gólovú podporu

HRONSEK (SZĽH) – Slovenský zväz ľadového hokeja zorganizoval v pondelok ďalší trénerský seminár. Tentoraz v Hronseku, kde sa zišli kouči našich reprezentácií a klubov z dvoch najvyšších slovenských juniorských súťaží - extraligy a I. ligy. Po zbilancovaní vystupovania reprezentačnej dvadsiatky na MS v Česku a nahliadnutí do centralizovanej prípravy našej osemnástky v Piešťanoch ponúkol účastníkom svoje postrehy aj tréner mužskej reprezentácie Craig Ramsay.  

Prvým spíkrom bol šéf trénerského štábu juniorskej reprezentácie Róbert Petrovický. Komplexné hodnotenie nedávneho šampionátu poskytol členom Výkonného výboru SZĽH pred niekoľkými dňami. V Hronseku sa snažil poukázať na detaily z v hre svojich zverencov, ktoré sa dali realizovať lepšie. „Vybral som momenty súvisiace s našimi faulmi a oslabeniami na majstrovstvách sveta a tiež príklady vjazdov do útočnej tretiny. Poukazoval som na podporu útoku štvrtým hráčom, ktorý dáva predpoklad na vytvorenie tlaku, respektíve šance v útočnom pásme. Po mojom vystúpení sa naskytla aj krátka, zaujímavá diskusia,“ hodnotil Róbert Petrovický, ktorý sa po juniorskom šampionáte postaví na striedačku vedľa Craiga Ramsayho a spoločne s ďalším asistentom Vladimírom Országhom povedú našu reprezentáciu v záverečnej fáze prípravy na MS i počas šampionátu vo Švajčiarsku.  

Kouč osemnástky Ivan Feneš si pochvaľoval myšlienku trénerských seminárov: „Všetci vítame takéto akcie. Verím, že nás obohatia a dopomôžu k zavedeniu jednotnej filozofie či stratégie, podľa ktorej chceme viesť slovenský hokej.“ Štyridsaťdvaročný kormidelník prezentoval kolegom systém centralizovanej prípravy reprezentácie do 18 rokov. „Ozrejmil som, ako prebieha naša príprava a práca v projekte. Taktiež som načrtol kolegom našu hernú filozofiu, s ktorou sa chceme prezentovať na medzinárodnej scéne,“ pripojil.  

Posledný spíkrom bol Craig Ramsay. Na úvod svojej popoludňajšej prednášky pred trénerským publikom ozrejmil, že jeho úlohou nie je len viesť národný tím, ale tiež starať sa o slovenských kolegov a ponúkať im čosi zo svojich bohatých skúseností. „Snažím sa odovzdať niečo, čo im pomôže stať sa lepšími pri práci s chlapcami v kluboch. Ukázať im príklady dnešného moderného hokeja na ukážkach hry slovenských chlapcov, ale aj fragmenty z hry tímov NHL. Nielen dobré momenty, ale tiež tie nesprávne z profiligového ľadu. Dlhé roky používam rovnaký systém. Zakaždým sa však snažím pracovať na zdokonalení rôznych detailov, ktoré ho zjednodušia, zefektívnia. Je prínosné, ak môžem o nich diskutovať s niekým, kto sa o ne zaujíma tiež,“ povedal Craig Ramsay, 68-ročný zámorský odborník. Pre slovenský hokej pracuje od leta 2017.

Na minulom trénerskom seminári preberal so skupinou trénerov rôzne herné situácie, či už pri hre v presilovke alebo v oslabení. Na čo sa zameral tentoraz?  „Preberali sme hru piatich proti piatim, možnosť rýchleho forčekingu na súpera, prípadne na brankára. Napríklad s jedným napádajúcim hráčom a dvoma v postavení pod ním. Hovorili sme si, ako treba pracovať v strednom pásme, ako je potrebné vystupovať vyššie a vytvárať tlak. A tiež to, že ak nemáme puk, musíme byť v útočnej i strednej zóne dostatočne agresívni, aby sme ho získali späť. Pozreli sme si zakladanie a podporu útočných výpadov, tentoraz na príklade Erika Černáka z Tampy Bay, ktorý ako štvrtý hráč podporil útok a napokon strelil pekný gól. Nevynechali sme ani defenzívny systém pri zomknutí piatich hráčov v obrannom pásme bez puku. Ako to funguje, prípadne ako to vyzerá, ak to nefunguje. Ako a kam treba vykročiť, ako treba zareagovať,“ pokračoval Craig Ramsay.

Gól Erika Černáka po podpore útoku

S trénermi viedol otvorenú diskusiu o detailoch, ktoré je potrebné urobiť, aby hráči riešili predmetné situácie správne. Polemizoval s nimi nad ďalšími alternatívami, odpovedal na otázky. „Bolo dôležité, že prítomní mali otázky a boli ochotní diskutovať. Ak by len sedeli a pozerali, nevedel by som, či mi rozumejú, či sa im to páči alebo nie. Keďže sa pýtali, naznačili, že majú záujem spolupracovať. Zároveň potvrdili, že takéto semináre sú veľmi prospešné,“ dodal Craig Ramsay.