Trénerka SR Potterová: Našou najsilnejšou zbraňou je mladosť

BRATISLAVA (SZĽH) - Slovenská ženská hokejová reprezentácia dnes odletela do Francúzska, kde sa od nedele zúčastní majstrovstiev sveta divízie I skupiny A (od 8. – 14.4.2018). Slovenský tím povedie prvýkrát na veľkom turnaji americká trénerka Jenny Potterová. Zisťovali sme jej turnajové očakávania aj poznatky o našom ženskom hokeji, ktorého súčasťou je od októbra minulého roka.

 

Po prvýkrát v kariére povediete národný tím na majstrovstvách sveta. Aké sú vaše očakávania v súvislosti s týmto podujatím?

Musím povedať, že sa sústredíme na víťazstvo na turnaji. Treba ale pripomenúť, že máme veľmi mladé družstvo – musíme sa sústrediť na každý jeden zápas. Potrebujeme sa zdokonaliť ešte v niektorých herných činnostiach.

Aké sú najsilnejšie zbrane slovenského výberu, ktorý sa od nedele predstaví na šampionáte vo Francúzsku?

Práve tá mladosť. Pre mnohé hráčky je vzrušujúce ísť na turnaj, je v nich skĺbenej veľa energie a talentu. V zápasoch budú rozhodovať detaily a práve na tie sa v záverečnej fáze prípravy zameriavame. Najmä na strieľanie gólov. Ono to znie jednoducho, ale práve úspešnosť v ofenzíve je to, na čo kladieme najväčší dôraz.

V prvej divízii skupiny A majstrovstiev sveta je Slovensko nováčik. Je reálne zabojovať o triumf?

Ako som povedala, najdôležitejší je ten najbližší zápas a tým je pre nás otvárací duel proti Rakúsku. Ak by sme sa pozerali ďalej, mohlo by sa nám to vypomstiť. Hráčky musia predviesť svoje maximum a nakoniec sa ukáže, na čo to na turnaji stačilo. Ak to vyústi do konečného víťazstva, čo verím že sa stane, bude to skvelé. Chcem aby sa mužstvo zlepšovalo každým zápasom, ktorý vo Francúzsku odohráme.

Aké umiestnenie na šampionáte by bolo pre vás sklamaním?

Samozrejme bolo by skvelé podujatie vyhrať. Ale pri realistickom pohľade – ja som nevidela hrať výbery našich súperiek na majstrovstvách sveta, takže neviem. Mojou úlohou je reprezentáciu pripraviť čo najlepšie aby bola konkurencieschopná.

Ktorý z výberov – Rakúsko, Dánsko, Francúzsko, Maďarsko, Nórsko považujete za najťažšieho súpera na turnaji?

Popravde, nemám také družstvo. Každý súper bude ťažký a v žiadnom zápase nás nič ľahké nečaká. Máme príležitosť zapísať sa do histórie a urobiť dobre svoju robotu. A o to sa budeme snažiť.

Čo ste za polroka od vášho príchodu na pozíciu trénerky ženskej reprezentácie priniesli do nášho hokeja?

Pomáhala som so vzdelávaním trénerov a podelila sa o skúsenosti, ktoré som nazbierala pri štartoch v tíme USA na niekoľkých zimných olympijských hrách aj majstrovstvách sveta. Snažím sa zvýšiť psychickú aj fyzickú pripravenosť hráčok. Posúvame sa vyššie ale na viditeľnejšie výsledky treba viac času ako len pol roka.

V čom vidíte najväčší rozdiel medzi ženským hokejom na Slovensku a u vás v USA?

Samozrejme ste omnoho menšia krajina a najväčším rozdielom je menej príležitostí pre dievčatá hrať hokej. V USA sa mu venuje mnohonásobne viac hráčok. My sa sústredíme aj na rozširovaní členskej základne a následne na zlepšovaní ich fyzickej a mentálnej pripravenosti.

Ktorá konkrétna hráčka na vás svojich zlepšením za posledného pol roka najviac zapôsobila?

Nedá sa to konkretizovať. Našla som na Slovensku mnoho talentovaných hráčok vyzdvihla by som najmä skutočnosť, že väčšina z výberu má menej ako dvadsať rokov. Na druhej strane, nemajú veľa skúseností so štartom na majstrovstvách sveta. Zaujalo ma ich nadšenie a chuť na sebe neustále pracovať, učiť sa a počúvať. Stále máme pred sebou veľa práce.

Sú z vášho pohľadu na Slovensku podmienky preto, aby ženský hokej u nás rástol čo do počtu tak do kvality hráčok?

Samozrejme, môže sa veľmi výrazne zlepšovať. Samozrejme, ľudí lákaj víťazstvá a radi sa začlenia k úspechu. K tomu môžeme dopomôcť vystúpením už na najbližších majstrovstvách sveta. Ale sú aj ďalšie možnosti ako pritiahnuť dievčatá k hokeju cez rôzne projekty. Rovnako ako ženy tak aj muži majú na Slovensku ambície rozširovať počet hráčov. Impulzom k zvýšeniu popularity tohto športu pre obe pohlavia budú budúcoročné majstrovstvá sveta na Slovensku. Treba ich využiť na to, aby z nich ťažil celý slovenský hokej.

 

Kto je Jenny Potterová

Rodáčka z mesta Saint Paul v štáte Minnesota. Je štvornásobnou účastníčkou zimných olympijských hier, pričom pri zisku zlata v Nagane 1998 bola v devätnástich rokoch druhou najmladšou členkou víťazného výberu USA. Štartovala aj desaťkrát na majstrovstvách sveta z ktorých si štyrikrát odniesla zlato a šesťkrát striebornú medailu. Ako hráčka pôsobila v tímoch University of Minnesota, Minnesota Whitecaps a Boston Blades. Trénerskú kariéru začala v tíme Trinity College Athletics, v čele slovenskej reprezentácie je od októbra 2017.

 


Ďalšie články