Tréneri reprezentácií a mužstiev SHL absolvovali seminár s Craigom Ramsaym

BRATISLAVA (SZĽH) - Tréner slovenskej hokejovej reprezentácie Craig Ramsay sa v pondelok 2. decembra predstavil v úlohe lektora. Prednášal na seminári pre trénerov našich mládežníckych reprezentácií a koučov klubov Slovenskej hokejovej ligy.

Skúsený kanadský kormidelník, ktorý pred príchodom na slovenskú striedačku trénoval tri desaťročia v NHL, priblížil poslucháčom princípy hokejovej moderny. Prostredníctvom rozborov ich oboznámil s hernou filozofiou, ktorú vyžaduje od hráčov na medzinárodnej úrovni. „Všetci tréneri privítali takúto príležitosť. Išlo o seminár v rodinnej atmosfére s vysoko kvalifikovaným odborníkom a niekoľkými poslucháčmi. Rozoberali sme najmä detaily a záležitosti, ktoré sa týkajú medzinárodného hokeja,“ vravel po seminári tréner slovenskej reprezentácie do 18 rokov Ivan Feneš. 

V ďalších bodoch seminára Craig Ramsay postupne priblížil slovenským trénerským kolegom základné princípy hry v obrannom, strednom i útočnom pásme. Popoludní otvoril diskusiu zameranú na hru v presilovke i v oslabení. Teoretické poznatky prepájal s videoukážkami z posledných reprezentačných vystúpení slovenskej mužskej reprezentácie na Nemeckom pohári v Krefelde. „Zo seminára som mal výborný pocit. V užšom kruhu sme mali možnosť nasávať cenné rady a informácie, čo je prínosné pre každého trénera, ktorý sa chce vzdelávať. Veľmi sa mi to páčilo, miestami som, obrazne povedané, vôbec nedýchal. Odchádzal som s veľmi dobrým pocitom. Nielen zo seminára, ale aj z Craiga Ramsayho, ktorý pôsobí príjemne. Presne vedel, čo nám chce odovzdať. Svojou filozofiou mi otvoril oči. Dúfam, že podobné semináre budú častejšie,“ vravel tréner Trnavy Rudolf Macko.

Seminár si pochvaľoval aj tréner Craig Ramsay v úlohe celodenného rečníka. S kolegami stihol za necelých šesť hodín prebrať viacero záležitostí. „Cením si, že aj napriek nepriaznivým poveternostným podmienkam tréneri dorazili do Bratislavy. Boli pozorní, ochotní spolupracovať, počúvali, kládli otázky. Začali sme systémom v obrannom pásme, prešli k postaveniu v neutrálnej zóne, krátko sme sa zhovárali o bekčeku, prebrali hru v útočnom pásme. Sedeli sme od pol jedenástej dopoludnia do asi štvrtej popoludní. Je ťažké udržať pozornosť tak dlho, ale tréneri to zvládli. Ak aj niečomu neporozumeli, Róbert Petrovický im tlmočil moje myšlienky. Máme k dispozícii veľa videomateriálu aj čas na diskusiu. Kým som tu, vždy budem ochotný prísť a rozprávať sa na akúkoľvek tému,“ vravel 68-ročný Kanaďan.