Tréneri, manažéri aj hráči sa zdokonaľovali na týždňovom kempe vo Fínsku

BRATISLAVA (SZĽH) – Takmer 300 účastníkov z 50 krajín z celého sveta vrátane Slovenska. Také bolo obsadenie tradičného rozvojového kempu Hockey Development Camp, ktorý každoročne organizuje Medzinárodná hokejová federácia (IIHF). A rovnako ako po minulé roky bol dejiskom kempu univerzitný kampus v mestečku Vierumäki. Miesto, ktoré je zároveň tréningovým strediskom Fínskeho olympijského výboru ponúklo účastníkom okrem ubytovacích a stravovacích kapacít aj ihriská pre tenis, futbal, bežecké plochy a samozrejme aj tie ľadové.

Zo Slovenska sa kempu zúčastnili šiesti zástupcovia. Konkrétne riaditeľka projektového a rozvojového oddelenia SZĽH Diana Kosová, riaditeľ reprezentačného oddelenia SZĽH Igor Andrejkovič, projektový manažér SZĽH Rastislav Konečný, reprezentačný tréner SR 16 a inštruktor pre nitriansky kraj Roman Sýkora a dvaja talentovaní hokejisti – Patrik Jurčák a Filip Mešár. „Súčasťou kempu je sedem vzdelávacích programov. Celé toto podujatie je vedené zážitkovou formou tak, aby si účastníci odniesli čo najviac skúseností,uviedla Diana Kosová. Tá bola jedným z IIHF mentorov programu „Recruitment and Introduction to Learn to Play“ – čiže programu zameraného na nábor detí a na ich prvé kroky na ľade.

Zacvičili si aj tréneri

Jeho účastníkom bol aj Rastislav Konečný, ktorý prezradil detaily z týždňového vzdelávacieho pobytu na severe Európy. „Program bol náročný. A to v súvislosti s výučbou ako aj s praktickými ukážkami na ľade,“ povedal Konečný. Program venovaný náboru detí mal celkovo 28 účastníkov rozdelených do štyroch skupín. Každý deň mali na starosti rozdielne činnosti. „Napríklad sme pripravovali tréning pre miestne deti, doobeda boli prednášky a príprava. Ale aj samotní inštruktori a tréneri testovali na sebe cvičenia na ľade aj mimo neho,hovorí projektový manažér SZĽH. Týždeň slúžil aj na užitočnú výmenu informácii medzi jednotlivými trénermi. Stretli sa tam odborníci z 27 rôznych krajín – iba Spojené štáty mali v tomto programe dvoch účastníkov. „Vymieňali sme si medzi sebou skúsenosti kde a čo sa robí s mládežou, aké majú krajiny náborové projekty – absolvovali sme mnoho užitočných prezentácií,vysvetľuje jeden z hlavných motívov Hockey Development Campu Konečný. On sám prezentoval projekt SZĽH „Deti na hokej“. No stretol sa aj s nevšednými príbehmi najmä od ľudí z hokejovo exotických krajín. „Napríklad z Indonézie. Pri náborových aktivitách si záujemcovia dajú do googlu ice-hockey a prvé čo vidia sú bitky. Tak im musia vysvetľovať o čom je naozaj hokej,“ rozpovedal príhodu Konečný. Slovensko tak patrilo medzi účastníkmi medzi krajiny s vyššou úrovňou hokeja. „Ale to neznamená, že sa nemôžeme učiť aj od menších,“ dodal.

Prvoradý je rozvoj hokeja

Ďalšie programy v kempe boli venované manažérom, trénerom brankárov, hráčom, manažérom pre výstroj. Jeden z programov mal tajuplný názov „MNA Leadership“. „Ten bol určený hlavne pre pracovníkov jednotlivých federácii. Počas týždňa pripravovali domáci plán rozvoja – absolvovali mnoho prednášok na tému projektového riadenia či leadershipu,“ vysvetlila Kosová. Zo Slovenska bol účastníkom tohto programu Roman Sýkora, ktorý počas neho pripravil aj odprezentoval projekt, ktorý by mal slúžiť rozvoju na Slovensku.

Druhým IIHF mentorom zo SZĽH bol Igor Andrejkovič, ktorý viedol trénerov zúčastňujúcich sa Hockey Development Campu. „Primárnym cieľom celej našej práce je, že sa odborníci z vyspelých krajín delia o poznatky s tými z menej vyspelých krajín. A to vo všetkých kľúčových oblastiach hokeja,skonštatoval Andrejkovič. Vo Vierumäki bol mentorom štyroch trénerov z Nórska, Estónska, Rakúska a Turecka. Každý deň s nimi pracoval na ich rozvoji a tiež na rozvoji hráčov. „Tréneri mali spoločné stretnutia, kde si vždy pripravovali tréningy na zadané herné činnosti. Kondičná príprava hráčov bola pod vedením špecialistov,“ hovorí Andrejkovič. Okrem tréningov mali aj teoretické prednášky z oblasti výživy, dopingu a ďalších oblastí vrcholového športu. Igor Andrejkovič je zároveň aj členom trénerskej komisie IIHF. Pre neho je účasť na takomto kempe nie len povinnosťou ale aj veľmi dobrou skúsenosťou podieľať sa týmto spôsobom na rozvoji hokeja vo svete.

Príprava pre 180 talentov

Akýkoľvek prípravný kemp sa nezaobíde bez hokejistov. Vo Vierumäki sa ho zúčastnilo 180 talentovaných hráčov z 54 krajín. Nechýbali medzi nimi ani Rusko, Kanada, či Fínsko, stretnúť ste sa tu však mohli aj so zástupcami exotických hokejových krajín, ako je napríklad Kuvajt. V minulosti bol účastníkom tohto kempu napríklad aj David Pastrňák. Tento rok sa kempu sa zúčasťňovali hokejisti s ročníkom narodenia 2004. Jedným z nich bol aj talentovaný brankár HC Košice Patrik Jurčák.Boli sme rozdelení do šiestich tímov. Každý mal svojich trénerov, kustódov a manažérov,“ upresnil Jurčák. V skratke nám opísal každodenný program v kempe. Dopoludnia absolvoval špeciálny tréning pre brankárov, za ktorým nasledoval tréning zameraný na precvičovanie herných situácii. Po obede a popoludňajšom oddychu nasledoval podvečerný zápas. „Takto to prebiehalo každý deň – len jeden sme mali voľnejší. Odohrali sme mini-zápas troch proti trom, boli sme plávať a absolvovali sme aj dobrodružné lezenie po stromoch,podelil sa so zážitkami Jurčák. Okrem samotných tréningov si pochvaľoval aj nutnosť komunikovať v anglickom jazyku a detailne rozoberanie jeho brankárskych zákrokov. „Snažil som sa vstrebať čo najviac informácii a prijať každú radu, ktorej sami dostalo. Mal som možnosť čeliť strelám najlepších hráčov v našej vekovej kategórii – bola to veľmi užitočná skúsenosť,dodal Jurčák.