Tréneri brankárov odovzdávajú informácie a skúsenosti rodičom prostredníctvom webinárov

BRATISLAVA (SZĽH) – Vzdelávanie rodičov pomocou diskusie a vzájomnej interakcie je jedna z foriem, ktorej prikladá Slovenský zväz ľadového hokeja dôležitý význam. Nielen z hľadiska správneho nastavenia a smerovania hokejovej kultúry, ale aj z dôvodu edukácie a zamedzenia chybám, ktorých sa rodičia môžu dopúšťať v procese hokejového rastu svojich ratolestí. Prvotnú iniciatívu vyvinuli hokejoví tréneri brankárov, ktorí absolvovali s rodičmi už tri online sedenia.

Každé z nich sa konalo spravidla v nedeľu o 19-tej večer. Teda v čase, keď sa väčšina rodičov zdržiava v pohodlí domova a má čas pripojiť sa na seminár. „Som veľmi rád, že sme pustili do pravidelného kontaktu s rodičmi prostredníctvom webinárov. Vieme, že pre detí chcú to najlepšie. Niekedy však nemajú dostatok informácií, ako robiť veci správne, alebo sa dopúšťajú nevedomých chýb. Našou úlohou je zdieľať s nimi naše skúsenosti, aby dnešní mladí brankári neurobili chyby, ktoré sme robili my. A nebolo ich málo,“ vraví Ján Lašák, tréner brankárov pri slovenskej hokejovej reprezentácii.

S trénerskými kolegami dlhší čas premýšľali, ako interakčný proces naštartovať. Prednedávnom zorganizovali pilotný webinár, ktorý sa v súčasnej koronavírusovej dobe ukázal ako osožný komunikačný nástroj. Na prvé tri edície sa prihlásilo viac ako 100 rodičov. „Zo záujmu rodičov som milo prekvapený. A keďže spätná väzba z ich strany je tiež veľmi dobrá, máme chuť pokračovať ďalej. Postupne chceme zapojiť do webinárov aj trénerov brankárov, ktorí strávia na ľade s chlapcami desiatky hodín, pretože tí tejto problematike rozumejú najviac“ pokračoval Ján Lašák.

Na webinároch sa pravidelne zúčastňuje aj mentálny kouč Dag Palovič, ktorý vzdeláva počas výcvikových táborov nielen mladých brankárov, ale aj slovenských mládežníckych reprezentantov. Spolu s trénermi brankárov sa snaží rodičom zodpovedať rôzne otázky. Často sa týkajú najmä motivovania dieťaťa či správneho vyhodnotenia a reagovania v konkrétnych situáciách. „Snažíme sa rodičom poradiť na základe pocitov a skúseností, ktoré sme zažili. Napríklad ja som sa priznal, že po prehre som bol ako čert, keďže prehry som neznášal. S nikým som nemal chuť rozprávať sa. A chcel som, aby rodičia skúsili pochopiť, ak by sa ich dieťa správalo rovnako. Aby dokázali situáciu umne vyhodnotiť, vycítiť, že s reakciou je niekedy lepšie počkať a po čase sa s dieťaťom o zápase porozprávať. Nie však hodnotiť, aby nevznikalo zbytočné pnutie. Ďalej sa snažíme rodičov podnietiť, aby na dieťa netlačili, že musí byť úspešné. Dieťa si musí šport užívať a nie absolvovať v 8-9 rokoch nejaké špecializované tréningy. V tomto veku potrebuje rozvíjať svoju všestrannosť aj pomocou iných športov, nie byť škatuľkované špecializáciou na konkrétny post. V spolupráci s rodičmi sa snažíme vychovať z detí osobnosti, nie športovcov,“ pripojil bývalý úspešný slovenský reprezentant a majster sveta z roku 2002.   

Keďže záujem o webináre je veľký, tréneri by radi obohatili tie nasledujúce o prednášky ďalších atraktívnych hostí. Zároveň by časom chceli, aby sa na určitých seminároch nezúčastňovali iba rodičia, ale aj ich hokejové ratolesti. „Rodičom môžeme napríklad pomôcť s usmerňovaním 15 či 16-ročných hokejistov, mládežníkom zasa ukázať, aby rodičov počúvali, pretože im chcú dobre a vo veľa veciach majú pravdu. Cítime, že môžeme fungovať ešte lepšie. Postupným napredovaním a zveľaďovaním webinárov si s rodičmi chceme budovať vzťah na základe vzájomnej dôvery,“ dodal Ján Lašák.