Trénera „sedemnástky“ milo prekvapilo nasadenie hráčov, Hokejové leto vníma ako veľké plus

NÁMESTOVO (SZĽH) – Reprezentácia do 17 rokov ešte uprostred júna absolvovala letné sústredenie v rezorte Altis v blízkosti Námestova. Realizačný tím vedený hlavným trénerom Jánom Lipianskym mal k dispozícii päť kompletných pätiek, s ktorými strávil na Orave štyri tréningové dni. Čo prinieslo Hokejové leto, priblížil samotný 44-ročný hlavný kormidelník reprezentácie.

Je na prahu novej sezóny 2018/2019, ktorá bude pre vás druhou v pozícii hlavného trénera reprezentácie do 17 rokov. Ako sa tešíte na novú výzvu s novým ročníkom?
Je to druhá sezóna. V tej predchádzajúcej sme sa veľa vecí naučili, z veľa vecí sme sa aj poučili, a tak niektorých drobností, ktoré sa nám vlani nevydarili, sa chceme tento rok vyvarovať. Už len to je lepšie, že sme tento rok mali možnosť absolvovať Hokejové leto, ktoré sme vlani vôbec nemali. Na Hokejovom lete sme mali päť pätiek, mali sme možnosť chalanov vidieť. Je pravda, že niektorí chalani dovtedy neboli na ľade, iní naopak boli, a tak jedni vyzerali na ľade lepšie, iní horšie, avšak všetko toto náš realizačný tím zohľadňuje. Navyše práve v týchto vekových kategóriách sa chalani veľmi rýchlo menia, a to aj fyzicky, aj mentálne. Je preto super, že sme ich mali možnosť vidieť ešte pred júlovým voľnom. Určite nám to uľahčí prácu pred augustovým turnajom. 

Pre mňa to bolo prvé Hokejové leto, ktoré som absolvoval. Okrem tréningov sme s hráčmi urobili aj testovanie ich pripravenosti. Tým, že ešte bolo prípravné obdobie a hráči nehrali zápasy, tak bol čas prejsť s nimi aj tie veci, ktoré sa v sezóne či už časovo nedajú stíhať, alebo nie sú vhodné v súťažnom období. Prebrali sme s hráčmi hokejovú teóriu, mali sme prednášku o výžive, chalani navyše dostali aj tréningové plány na júl, aby trénovali a boli čo najlepšie pripravení na august.

Ján LipianskyJán Lipiansky

Spomínate, že minulá sezóna bola prospešná aj z toho trénerského pohľadu. V čom vás konfrontácia na medzinárodnej úrovni obohatila?
Pre trénerov, ktorí s medzinárodným fórom majú skúsenosti, nepoviem nič nové. To, čo stačí hráčom doma, na medzinárodnej úrovni nestačí. Musíme sa u nás ďaleko viac venovať detailom, ďaleko viac pracovať a byť ďaleko lepšie pripravení, ak chceme hrať na medzinárodnej úrovni vyrovnané zápasy a byť na nej úspešní. Ako som už spomínal, absolvovali sme s hráčmi na Hokejovom lete testy, ktoré nám niečo ukázali. Následne si v auguste znovu overíme, ako chalani počas júla trénovali a pripravovali sa na augustové medzinárodné podujatie. To, čo som však videl a zažil v minulej sezóne, ma príliš neprekvapilo. Samozrejme, nejaké veci som sa aj ja naučil, za čo som veľmi rád, a tak verím, že náš realizačný tím v „sedemnástke“, ktorý ostal pokope z minulej sezóny, dá toho chalanom do ich kariéry ešte viac ako v minulosti.

V sezóne 2016/2017 ste pôsobili pri „šestnástke“ ako konzultant, vlani pri „sedemnástke“ už ako hlavný tréner. Môžeme teda povedať, že pri ročníku 2001 ste pôsobili dve sezóny. Teraz však dostávate na starosti ročník 2002. S akými vedomosťami o tomto ročníku ste šli na Hokejové leto? Sledovali ste tento ročník bližšie aj z toho dôvodu, že máte syna-hokejistu ročníka narodenia 2002?
Väčšinu chlapcov z tohto tímu poznám prakticky odmalička práve z tohto dôvodu. Nie je to žiadna tajnosť, dokonca si dovolím povedať, že je to aj moja nezanedbateľná výhoda. Prirodzene, minulý rok som z toho trochu vypadol, keďže ako tréner „sedemnástky“ som sa venoval ročníku dvetisícjeden. Na druhej strane však veľa chalanov ročníka 2002 poznám z rôznych turnajov, šiesty rok som pri mládeži v Slovane, na klubovej úrovni proti sebe odohrali veľa zápasov… Snažím sa sledovať mládežnícky hokej, myslím si, že mám dobrý prehľad a už teraz môžem povedať, že viac hráčov z tohto tímu poznám než nepoznám.

Ako tréner víta možnosť ísť uprostred prípravného obdobia s reprezentáciou na ľad?
Už teraz môžem povedať, že je to obrovská pomoc pre trénerov. V prvom rade dajú sa urobiť veci, ktoré sa nedajú urobiť počas sezóny. Ďalej sme vďaka tomu s chalanmi v kontakte aj v máji a júni a vidíme, akým spôsobom sa uberá ich fyzická príprava, ako sa rozvíjajú a rastú. Vieme preto veľa vecí ovplyvniť už v máji a júni, kým minulý rok sme šli prvýkrát na ľad až v auguste tesne pred Turnajom piatich krajín. Tam sa však už toho nedalo spraviť veľa. Z pohľadu nášho realizačného tímu to teda vidíme tak, že Hokejové leto je výborná vec, ktorá veľmi chalanom i trénerom pomôže.

Ján LipianskyJán Lipiansky

Na čo ste sa na tréningoch na ľade na Hokejovom lete zamerali?
Zohľadnili sme fázu prípravy, dátum i skutočnosť, že niektorí chalani dovtedy neboli na ľade. V žiadnom prípade nechceme nikoho poslať do suterénu za to, že nebol pred Hokejovým letom na ľade a vykúpeme ho v tom. Veľa vecí sme si nacvičili, veľa sme korčuľovali hlavne preto, aby chalani sa dostali do korčuliarskej pohody, no súčasne sme už popritom aj nacvičovali nejaké systémové veci. Celkovo to však hlavne bolo o testovaní, o tom spoznať sa navzájom a byť spolu ako tím.

Máte v realizačnom tíme kondičného trénera Matúša Dziana. Aká významná je jeho výpomoc pri tíme?
Nejakú predstavu o testovaní, kondičnej príprave máme aj my, tréneri, no predsa len Matúš Dzian je v tomto fachu odborník. Je tu hlavne na to, aby nasmeroval správne chalanov po stránke kondičnej prípravy a aby v tomto smere pracovali čo najefektívnejšie. V oblasti fitness, výživy a stravovania hráčov má Matúš hlavné slovo.

Môžete priblížiť váš ďalší program počas prípravného a predsúťažného obdobia?
Druhé Hokejové leto by sme mali mať na programe 2. až 5. augusta, bezprostredne po dovolenkách. Niečo sme už načali na prvom Hokejovom lete, pričom na druhom skraja augusta by sme v začatej robote chceli pokračovať s tým, že by to už malo mať veľmi úzku náväznosť na augustový turnaj v Piešťanoch. Určite si overíme, ako chalani pokročili, ako sa venovali svojim povinnostiam počas júla. Keď to porovnám s minulým rokom, tak by nám to malo veľmi pomôcť z hľadiska pripravenosti na augustový turnaj.

Ján LipianskyJán Lipiansky

Na prvom Hokejovom lete ste mali päť pätiek, bola už preto nejaká nadväznosť na augustový turnaj aj v rezorte Altis?
Z deväťdesiatich percent sme z hľadiska nominácie pokračovali na prvom Hokejovom lete tam, kde minulý rok „šestnástka“ skončila. Veľa informácií máme od kolegov z minulého roku. Väčšina chalanov z tohto tímu by mohla ísť ako základ na augustový turnaj do Piešťan. Nehovorím, že nepríde k nejakým zmenám, tie sa totiž nedajú vylúčiť, niekedy to ani nevieme ovplyvniť… Máme však už predstavu, že väčšina tímu, ktorý sme mali v Altise, by mohla tvoriť základ pre augustový turnaj.

Dojem z pracovnej morálky hráčov je po prvom Hokejovom lete aký?
Nerád by som hodnotil výkonnosť, keďže hráči nie sú na rovnakej štartovacej čiare najmä čo sa týka pobytu na ľade. Z pohľadu pracovnej morálke som však spokojný a veľmi milo prekvapený. Verím, že si chalani takýto štandard udržia a ak budú ďalej takto pracovať, tak verím, že spolu môžeme počas budúcej sezóny spraviť veľký pokrok.

Realizačný tím, ktorý sa utvoril pri „sedemnástke“ vlani počas novembra, ostáva pokope aj pre túto sezónu. Vnímate to ako výhodu?
Určite je to veľká pomoc. Každý tréner by určite privítal, aby mal okolo seba ľudí, s ktorými už spolupracoval, ktorým verí, od ktorých vie, čo môže očakávať, a na ktorých sa môže spoľahnúť. Je to super, veci, kompetencie a právomoci už máme nastavené z minulej sezóny a verím, že v takomto zložení absolvujeme celú najbližšiu sezónu.