Tréner ženskej osemnástky pred MS: Našim cieľom je postup do play-off

BRATISLAVA (SZĽH) – Slovenská ženská hokejová reprezentácia do 18 rokov štartovala vo svojej vyše desaťročnej histórii vždy na majstrovstvách sveta divízie 1. Až dnes sa po prvýkrát predstaví v najvyššej kategórii MS. Na domácom šampionáte v Bratislave budú súperkami mladých Sloveniek výbery Švédska, Švajčiarska a Česka. Aké sú ambície národného tímu pred turnajom sme zisťovali u trénera ženskej „osemnástky“ Petra Kúdelku.

 

Slovenský ženský tím do 18 rokov sa prvýkrát predstaví v elitnej kategórii MS. Aké sú vaše očakávania pred začiatkom šampionátu v Bratislave?

Radi by sme sa pri premiére medzi elitou dokázali herne vyrovnať našim súperom. Očakávania sú aj výsledkové a spoločným cieľom, ktorý sme si dali, je postup do play-off. Čiže skončiť v našej B-skupine minimálne na druhom mieste.

 

Cez ktorých zo súperov v skupine – Švédsko, Švajčiarsko, Česko – by mala viesť cesta k postupu?

Každý jeden zápas, ktorý nás čaká, bude nesmierne náročný. A víťazstvo v každom jednom nás bude stáť množstvo síl. Budeme musieť ukázať to najlepšie, čo je v nás. Nechcem hovoriť pred turnajom s kým máme väčšiu alebo menšiu šancu. Každý duel je pre nás veľká výzva a chceme byť v každom úspešní.

 

Čo bude pre dosiahnutie úspechu kľúčové z pohľadu tímu?

Či v mužskom, alebo ženskom hokeji, vždy je veľmi dôležitý výkon brankára. A následne veľmi podstatný bude tímový duch, ako bude pracovať celé družstvo a ako budú dievčatá spolupracovať medzi sebou. Tá emócia je v ženskom hokeji veľmi dôležitá.

 

Vekový priemer výberu je 15,7 rokov. Je to zámer a istá stávka do budúcnosti?

Ja by som povedal, že minulý rok to bola stávka do budúcna. Máme tu teraz 12 dievčat z minuloročných MS a máme tu aj nové mladé hokejistky, pre ktoré to bude skvelá škola. Ale ten základ družstva má za sebou ťažké konfrontácie, množstvo sústredení – Matejková má za sebou napríklad už tri šampionáty a ďalšie dievčatá po dva. Treba povedať, že aj keď je družstvo mladé, už má svoje skúsenosti.

 

Nakoľko významnú úlohu zohráva pre národný tím fakt, že majstrovstvá sveta sa hrajú na Slovensku v Bratislave?

Každý ten šampionát, od vzniku samostatnosti, ktorý sa hral na Slovensku a to v ktorejkoľvek vekovej kategórii, tak poskytol výbornú kulisu a vždy sme tú emóciu z publika dokázali preniesť na ľadovú plochu. A myslím si, že aj toto bude ten prípad, keď nám domáce prostredie pomôže.

 

Výkony ktorých hokejistiek reprezentácie budú kľúčové pre dosiahnutie úspechu?

Ako som už spomínal, kľúčovou bude najmä tá emócia. Náš kolektívny úspech a to, ako budeme schopní pracovať jeden pre druhého a pomáhať si na ľadovej ploche. Čiže nie individuality ale práve tím bude rozhodovať o tom či budeme, alebo nebudeme úspešní.

 

S čím budete spokojný na konci týchto majstrovstiev sveta?

Spokojní budeme, keď si po šampionáte bude môcť každý z nás povedať že sme pre úspech spravili všetko, čo bolo v našich silách. A keď vyhráme na šampionáte posledný zápas.

 

Program slovenskej ženskej reprezentácie do 18 rokov na MS v Bratislave:

štvrtok 26.12.2019 Švédsko – SLOVENSKO (od 20.30 hod.)

piatok 27.12.2019 Švajčiarsko – SLOVENSKO (od 20.30 hod.)