Tréner SR18 Ivan Feneš po zrušení MS: Situácia je vážna, rozhodnutie akceptujeme

BRATISLAVA (SZĽH) – Pätnásteho marca mala slovenská hokejová reprezentácia do 18 rokov odštartovať záverečnú fázu prípravy na aprílový turnaj A-skupiny I. divízie majstrovstiev sveta v Spišskej Novej Vsi. Situácia ohľadom šíreniu koronavírusu však plány realizačného tímu skomplikovala. Najskôr ich pre zavádzané preventívne opatrenia v krajine odsunula, piatkovým oznámením o zrušení šampionátu definitívne prekazila.

Trénera našej osemnástky Ivana Feneša správa zamrzela. Na návrate do elitnej kategórie MS pracoval s početnou skupinou potenciálnych reprezentantov od leta minulého roka v centralizovanej príprave tvrdo a dôsledne. Štyri zo šiestich medzinárodných turnajov so zverencami vyhral. Dlho očakávaného boja o jedinú postupovú miestenku medzi elitu sa však nedočká. „Očakával som, že šampionát bude zrušený. Situácia je vážna. Hokej je súčasť spoločenského života, preto musíme akceptovať toto rozhodnutie. Už pred troma týždňami, keď IIHF začala postupne rušiť šampionáty v nižších kategóriách, som začal tušiť, že rovnaký osud môže postihnúť aj ten náš,“ povedal pre hockeyslovakia.sk tréner Ivan Feneš.

Začiatok prípravy na aprílový vrchol sezóny pôvodne plánoval na 15. marca. „Vzhľadom na zhoršenie situácie ohľadom koronavírusu a prijímanie preventívnych opatrení sme chlapcom v predstihu oznámili, že v stanovený termín prípravu nezačneme a počkáme na ďalšie informácie. Tie, bohužiaľ, nie sú pozitívne. Veľmi nás to mrzí, celý rok sme pracovali, aby sme uspeli na majstrovstvách sveta. Nebol to však náš jediný cieľ. Počas sezóny sme chceli čo najviac hráčov posunúť do mužského hokeja. Trinásť chlapcov, s ročníkom narodenia 2002 a mladších, v ňom napokon pravidelne nastupovalo, čo je veľké plus pre nich a radosť pre nás,“ pokračoval 42-ročný kouč. 

Reprezentanti do 18 rokov absolvovali od začiatku sezóny prestížny Hlinka-Gretzky Cup, na ktorom obsadili konečnú siedmu priečku. Pokračovali Turnajom olympijských nádejí v Budapešti, Turnajom štyroch krajín v Kodani a podujatím s rovnomenným názvom opäť v Budapešti. Všetky tri akcie zverenci trénera Ivana Feneša ovládli bez prehry. Až v Zuchwile, počas vianočných sviatkov, našli premožiteľa. Hoci prehrali so Švajčiarskom a Nemeckom, predviedli dva trojgólové obraty proti Čechom a Fínom. Poslednú turnajovú previerku absolvovali doma v Piešťanoch. Turnaj Vladimíra Dzurillu zvládli bez prehry. 

Na klubovej úrovni absolvovali dvadsať duelov v juniorskej extralige, 16 v Slovenskej hokejovej lige. Spolu s prípravnými zápasmi odohrali v ročníku 2019/20 viac ako 70 súbojov. Ďalšie nepridajú, keďže všetky plánované stretnutia v príprave na aprílový šampionát v Spišskej Novej Vsi boli zrušené. „Som hrdý na chlapcov, ktorí vytvorili skvelú partiu. Na každom zraze i turnaji ukázali veľký charakter. Odviedli výbornú robotu, potvrdili, že majú chuť pracovať a napredovať,“ doplnil Ivan Feneš.  

Slovenská osemnástka si brúsila zuby na čo najskorší návrat do elitnej kategórie MS po vlaňajšom vypadnutí. Chcela si ho vybojovať tento rok doma v konkurencii Dánska, Nórska, Kazachstanu, Francúzska a Japonska. Vzhľadom na súčasnú situáciu si naň bude musieť počkať pravdepodobne ďalší rok. „Ak to nepôjde inak, opäť si budeme musieť vyhrnúť rukávy a tvrdo ďalej pracovať,“ dodal Ivan Feneš.