Tréner Boudreau absolvoval tisíci zápas v NHL, Slováci nebodovali

NEW YORK - Hokejisti New Jersey v zostave s Tomášom Tatarom a Christiánom Jarošom prehrali v noci na pondelok v NHL s Los Angeles 2:3. Slovenské duo nebodovalo. Vancouver v bránke bez Jaroslava Haláka podľahol doma St. Louis 1:3, tréner Canucks Bruce Boudreau odkoučoval jubilejný 1000. zápas v zámorskej profilige.

Devils nepomohli ani dva góly Jespera Bratta, o triumfe Los Angeles rozhodol v 52. minúte iný švédsky útočník Carl Grundström. Kings sa po troch prehrách dočkali triumfu, ktorým odštartovali výjazd po klziskách súperov. "Bol to náročný zápas. Kľúčom bolo nájsť cestu k víťazstvu. To bola najdôležitejšia vec, lebo v predošlých stretnutiach sme sa trápili. Je skvelé začať dlhý trip víťazne," povedal pre nhl.com Grundström, ktorý skóroval prvýkrát od 27. novembra. Ukončil tak 14-zápasový gólový pôst.

Devils sa nedarí, prehrali štvrtý zápas z uplynulých piatich. "Z Kings sálala o trochu väčšia energia ako z nášho tímu. My sme ich nedokázali dostatočne odstavovať od puku. Treba zložiť súperovi poklonu, odviedol dobrú prácu najmä po fyzickej stránke," konštatoval tréner New Jersey Lindy Ruff. Tatar strávil na ľade 14:05 min., Jaroš absolvoval 11:30 min., na bránku Kings vyslal jednu strelu a rozdal štyri bodyčeky.

Na triumfe St. Louis na ľade Vancouveru 3:1 sa gólom a asistenciou podieľal obranca Justin Faulk. Veľkou oporou Blues bol fínsky brankár Ville Husso, ktorý predviedol 38 úspešných zákrokov, z toho až 20 v prvej tretine. Z domácich hráčov ho prekonal iba Tanner Pearson. V piatom zápase po návrate po zranení vychytal piate víťazstvo. "Myslím si, že chytal úžasne. Ak niekto hrá dobre, dodá pozitívne emócie celému tímu, no obzvlášť to platí o brankárovi, ktorý v každom zápase podáva takéto neskutočné výkony," pochválil Hussa ruský krídelník "bluesmanov" Vladimir Tarasenko.

Halák aj brankárska jednotka Canucks Thatcher Demko sú na covidovej listine, v bránke tak dostal šancu iba 22-ročný Michael DiPietro, pre ktorého to bol len druhý štart v profilige. Vykryl 14 zo 17 striel súpera. Významné jubileum oslávil domáci kouč Boudreau, ktorý absolvoval okrúhly 1000. zápas v NHL. "Momentálne sa nám nedarí v koncovke. Dokážeme sa dostať do brejkov, vieme predviesť zopár pekných akcií, no strelecky sa nám nedarí. Som spokojný s tým, ako mužstvo pracovalo, no určite nie som spokojný s výsledkom," vyjadril sa Boudreau. Blues potvrdili dobrú formu, vyhrali tretí zápas za sebou a šiesty z uplynulých siedmich.

Hráči Pittsburghu zdolali Winnipeg 3:2 po samostatných nájazdoch. Penguins prehrávali 0:2, ale v tretej tretine dokázali dvomi gólmi v priebehu deviatich sekúnd vyrovnať, keď skórovali Kasperi Kapanen a Jeff Carter. V rozstrele rozhodol o ich výhre kapitán Sidney Crosby, ktorý bol jediný úspešný nájazdový exekútor. "Tučniaci" predĺžili sériu víťazstiev na päť zápasov, doma vyhrali už siedmy duel v rade. Obranca Pittsburghu Kris Letang odohral jubilejný 900. zápas v profiligovej kariére, prvýkrát po desiatich stretnutiach však vyšiel bodovo naprázdno. Duel nedohral pre zranenie jeho spoluhráč Teddy Blueger.

Nováčik zo Seattlu dokázal pokoriť ambicióznu Floridu 5:3. Víťazný gól domácich strelil Mason Appleton, ktorý za stavu 3:3 v úvodnej minúte tretej tretiny prelomil nerozhodný stav. V zápase pridal aj jednu asistenciu. "Krakeni" sa rozbiehajú, vyhrali tretí zápas z uplynulých štyroch. Panthers nepomohli ani gól a dve asistencie ich najproduktívnejšieho hráča Jonathana Huberdeaua.

Sumáre NHL:

Pittsburgh Penguins - Winnipeg Jets 3:2 sn (0:1, 0:1, 2:0 - 0:0, 1:0)
Góly:
47. Kapanen (Malkin, Heinen), 48. Carter, rozh. nájazd Crosby - 4. Wheeler (Scheifele, Dillon), 29. Connor (Šťastný, Wheeler). Brankári: Jarry - Hellebuyck, strely na bránku: 38:29, 17.962 divákov.

Columbus Blue Jackets - Ottawa Senators 1:2 (1:1, 0:1, 0:0)
Góly:
20. Kuraly (Voráček, Werenski) - 8. Zub (Gaudette, Ennis), 37. Stützle (Formenton). Brankári: Merzlikins - Forsberg, strely na bránku: 36:33, 15.037 divákov.

New Jersey Devils - Los Angeles Kings 2:3 (2:1, 0:1, 0:1)
Góly:
3. Bratt (Severson), 18. Bratt (Hughes, Severson) - 6. Iafallo, 36. Arvidsson (Moore), 52. Grundström (Brown, Björnfot). Brankári: Gillies - Quick, strely na bránku: 25:37, 11.354 divákov.

Seattle Kraken - Florida Panthers 5:3 (0:1, 3:2, 2:0)
Góly:
26. Johansson (Giordano, McCann), 31. Gourde (Larsson, Donato), 31. Blackwell (Appleton, Sheahan), 41. Appleton (Wennberg, Dunn), 60. Järnkrok - 5. Duclair (Huberdeau, Ekblad), 33. Huberdeau (Ekblad, Barkov), 35. Barkov (Huberdeau). Brankári: Grubauer - Bobrovskij, strely na bránku: 29:31, 17.151 divákov.

Vancouver Canucks - St. Louis Blues 1:3 (1:1, 0:2, 0:0)
Góly:
17. Pearson (Chiasson, Pettersson) - 19. Faulk (Sundqvist, Saad), 24. Schenn (Tarasenko, Krug), 37. Kyrou (Tarasenko, Faulk). Brankári: DiPietro - Husso, strely na bránku: 39:17, 9424 divákov.

Slováci v akcii:

Tomáš Tatar (New Jersey) 14:05 0 0 0 0 0 0
Christián Jaroš (New Jersey) 11:30 0 0 0 0 1 0

/pozn.: počet odohratých minút, góly, asistencie, body, +/-, strely na bránku, trestné minúty/