Trenčiansky štadión prejde rozsiahlou rekonštrukciou, SZĽH s ním má medzinárodné plány

TRENČÍN (SZĽH) – Vzhľad Zimného štadióna Pavla Demitru v Trenčíne sa už onedlho oblečie do ešte modernejšieho šatu. Len pár dní po sobotňajšom prípravnom zápase medzi reprezentáciami Slovenska a Česka (3:4 sn) na ňom začne prebiehať rozsiahla rekonštrukcia, ktorá okrem mnohých vylepšení zahŕňa najmä opravu strechy. Na tlačovej konferencii v gescii Slovenského zväzu ľadového hokeja o inováciách informovali jeho prezident Miroslav Šatan, primátor Trenčína Richard Rybníček aj Ladislav Križan, predseda Správnej rady Fondu na podporu športu, ktorý rekonštrukciu významne podporil.  

Zimný štadión Pavla Demitru prešiel v minulých rokoch dvoma zo štyroch plánovaných fáz  dlhodobej rekonštrukcie. Doterajšími viditeľnými zmenami boli vynovenie interiéru vrátanie sedačiek, zveľadenie šatní či výmena chladenia, na ktorej sa podieľal aj Slovenský zväz ľadového hokeja. V aktuálnej tretej fáze čaká štadión rozsiahla rekonštrukcia opláštenia strechy. Nasledovať bude príprava na kompletne novú vzduchotechniku, výmena osvetlenia ako aj čistenie a montovanie nových žľabov. V interiéri sa výrazne zlepší kvalita akustiky. V neskoršej štvrtej fáze bude nasledovať kompletné opláštenie štadióna.  

„Trenčín je športové mesto a hokej k nemu neodmysliteľne patrí. Chcem sa poďakovať pánovi Križanovi, ktorý s nami intenzívne rokoval a tiež členom Správnej rady Fondu na podporu športu, ktorí nás dokonca navštívili. Úprimne ďakujem aj Mirovi Šatanovi. Často sme komunikovali a rozprávali sa o podpore v rámci rekonštrukcií. Je evidentné, že v meste ani vo vláde nemáme prostriedky, aby sme v Trenčíne mohli postaviť nový multifunkčný štadión. Preto sme sa rozhodli ísť cestou zveľaďovania Zimného štadióna Pavla Demitru,“ vravel na sobotňajšej tlačovej konferencie primátor Trenčín Richard Rybníček.

Na rekonštrukciu, ktorá by mala trvať maximálne osem mesiacov, vynaložia dvaja investori dovedna približne 2,5 milióna eur. Prvým je Fond na podporu športu, ktorý celý projekt podporí príspevkom siahajúcim k 1 250 000 eur. Jeho výšku schválili v piatok členovia Správnej rady podpornej organizácie. Rovnakú čiastku pripojí mesto Trenčín.

„Chcel by som vyzdvihnúť spoluprácu s mestom Trenčín, ktorú sme naštartovali pred niekoľkými mesiacmi. Vďaka patrí aj klubu a Slovenskému zväzu ľadového hokeja. Bez nich by to len ťažko bolo možné. Projekt rekonštrukcie by sa mal začať už pár dní po reprezentačnom zápase Slovensko – Česko,“ informoval Ladislav Križan, predseda Správnej rady Fondu na podporu športu.

Keď bude rekonštrukcia dokončená, vieme si predstaviť reprezentačné zápasy v Trenčíne častejšie. Dokonca môžeme uvažovať aj o tom, že sem prinesieme medzinárodnú prestížnu akciu, napríklad Hlinka Gretzky Cup. MIROSLAV ŠATAN

Špecifický vzťah k trenčianskemu zimnému štadiónu prechováva prezident SZĽH Miroslav Šatan. Nečudo, veď práve v Trenčíne naštartoval niekdajší vynikajúci reprezentačný útočník svoju bohatú kariéru. Do Dukly prišiel ako 17-ročný pred štartom sezóny 1992/93 a zažiaril. V poslednom ročníku v rámci federálnej ligy pomohol „vojakom“ k zisku bronzovej medaily a v nasledujúcom, premiérovom v rámci samostatnej slovenskej súťaže, bodovo aj výkonnostne explodoval. Nastrieľal 42 gólov a nasmeroval Trenčín k zisku prvého slovenského titulu.

„V prvom rade by som sa chcel poďakovať pánovi primátorovi, že sa rozhodol pre takúto rozsiahlu investíciu do hokejovej infraštruktúry. Rovnako tak pánovi Križanovi z Fondu na podporu športu, ktorý ju pomôže realizovať. Súčasná hokejová infraštruktúra na Slovensku pochádza z osemdesiatich percent ešte z dôb minulých. Investície na skvalitňovanie prostredia pre rast mládežníckeho o profesionálneho hokeja preto vítame a vysoko oceňujeme,“ rozhovoril sa Miroslav Šatan.

V následných vetách neopomenul ani svoj osobný hokejový príbeh, ktorého začiatku sú spojene s trenčianskym štadiónom: „Prišli sme sem v roku 1992 spolu s Pavlom Demitrom, ktorého meno štadión nesie. Rozbiehali sme svoje profesionálne kariéry. O to je pre mňa táto investícia cennejšia. Trenčín je z nášho pohľadu v poradí tretí štadión, ktorý po Bratislave a Košiciach bude niesť prvky modernej arény. Keď bude kompletne dokončená, vieme si predstaviť reprezentačné zápasy v Trenčíne častejšie. Dokonca môžeme uvažovať aj o tom, že sem prinesieme medzinárodnú prestížnu akciu, napríklad Hlinka Gretzky Cup, ktorý sa dosiaľ pravidelne konal v Piešťanoch.“