Trenčania oslavujú zlaté body, Košičania vybuchli v presilovkách

KOŠICE (SZĽH) - Trenčania to spravidla nemajú v Steel aréne ľahké a za posledných osem rokov v nej vyhrali iba dvakrát. V oboch prípadoch išlo o víťazstvá 3:0 a navlas rovnako uspeli aj v piatkovom súboji 31. kola. Zatiaľ čo o predošlé dve nuly sa postaral Michal Valent, tentoraz zahasil domáce nádeje jeho kolega Connor LaCouvee.

Kanaďan zneškodnil všetkých 28 striel, ale „oceliari“ mu k jeho prvej nule v Tipos extralige dopomohli aj svojou nemohúcnosťou v presilových hrách. Tých nevyužili sedem, pričom až dvakrát vyšli naprázdno v dlhých početných výhodách o dvoch hráčov.

„Ako sa hovorí, ak nevyužijete presilovku piatich proti trom, tak si nezaslúžite vyhrať. A my sme ich nevyužili dve. Takéto situácie rozhodujú zápasy a my s nimi musíme naložiť oveľa lepšie,“ povzdychol si košický obranca Tomáš Slovák. Ako ďalej 37-ročný majster Slovenska i Česka pridal, celkovo išlo o zápas, ktorý nebol podľa jeho gusta. „Z oboch strán to bolo opatrené a tempo bolo také fádne. Bol to taký vlažný zápas a chýbal tomu správny drajv.“

S takýmto konštatovaním súhlasil aj strelec víťazného gólu Lukáš Paukovček. „Bol to taký zvláštny zápas. Rozkúskovaný s množstvom vylúčení a hra nemala tempo. Napokon rozhodli presilové hry piatich proti trom. My sme svoju využili, oni dve nie,“ zhodnotil Paukovček, ktorý strelil svoj tretí gól sezóny v 33. minúte. Jeho spoluhráč z obrany Tomáš Starosta vyzdvihol aj výkon brankára. „Pochytal všetko, čo bolo treba a možno aj niečo navyše. Základom však boli obetavosť a súdržnosť. To je cesta k úspechu.“

Košičania potvrdili nelichotivú pozíciu najtrestanejšieho tímu súťaže. V tridsiatich zápasoch nazbierali už 562 trestných minút a aj v súboji proti Trenčínu zaznamenali aj dva osobné tresty. Už v prvej tretine prišli o Davida Růžička, ktorý putoval pod sprchy za nešťastný kontakt s rozhodcom. V druhej tretine zinkasoval desaťminútový osobný trest aj ďalší obranca Tomáš Slovák. „Oceliari“ sa s týmito výpadkami vyrovnali celkom zdarne,  no sami nevyužili ani jednu zo siedmich presilových hier. A práve tam videl tréner Jan Šťastný hlavný problém.

„Rozhodla naša nemohúcnosť v presilovkách. Súper využil aspoň jednu a to de facto rozhodlo. Po prvej tretine bolo jasné, že kto dá prvý gól, ten môže pomýšľať na body. Počas zápasu nám pre tresty vypadli Růžička, Slovák a odstúpil Réway a keď nám niekto vypadne, tak je naša šanca na úspech nižšia. Dnes sme navyše narazili aj na výborne chytajúceho brankára hostí,“ zhodnotil prehru 0:3 český kormidelník.

Predzápasový štvorbodový rozdiel medzi Košicami a Trenčínom sa tak razom scvrkol na jediný bodík a Dukla je už naplno v hre o prvú šestku.

„Celý zápas bol otvorený a definitívne sme to rozhodli až do prázdnej bránky. Rozhodlo však to, že sme dvakrát ubránili oslabenia troch proti piatim a sami sme takúto šancu využili. Košice sme stiahli na jeden bod a sú to teda veľmi dôležité body,“ zdôraznil Starosta, ktorého doplnil Paukovček. „Bol to šesťbodový zápas a preto ide o zlaté víťazstvo. Chceme sa posunúť do prvej šestky a pomaličky sa dvíhame. Dôležité je, že sa nám do zostavy postupne vracajú skúsení hráči. Ani jeden zápas sme totiž ešte neodohrali v plnej sile. Teraz už však máme štyri kvalitné päťky a začína sa to ukazovať vo výsledkoch.“