Topoľčany a Kompas sú nastavení správnym smerom

Topoľčany si podmanili úvod základnej časti TIPOS Slovenskej hokejovej ligy. Po piatich zápasoch majú „žochári“ na konte plný počet pätnástich bodov a pýšiť sa môžu štatútom neporazeného tímu. Takýto vydarený vstup do súťažného ročníka zaznamenali na západe republiky naposledy v sezóne 2005/06, kedy zvíťazili v úvodných šiestich vystúpeniach. Prekonať osobné maximum môžu zverenci Ľubomíra Hurtaja po šestnástich sezónach.

Ako jasný kľúč úspechu sa po prvých vystúpeniach javí brankársky faktor. Počas úvodných 300 minút inkasovali Topoľčany iba v dvoch prípadoch, prelomiť skalopevné obranné rady dokázali len hokejisti Žiliny. „Jasnou jednotkou nášho mužstva je Erik Kompas. Sme však veľmi radi, že popri ňom môže rásť mladý talentovaný brankár, ktorý si svoje miesto takisto zastane. Ide o pomerne vyrovnanú brankársku dvojicu, no Erik má viac skúseností,“ vraví na margo topoľčianskych maskovaných mužov hlavný tréner Ľubomír Hurtaj.

Erik Kompas s úspešnosťou zákrokov nad úrovňou 98 % a tromi čistými kontami jasne dominuje brankárskym štatistikám súťaže. Výborne ho zaskakuje taktiež 18-ročný Matej Marinov, ten je vďaka nule na ľade Slovana stopercentný. „Som za oboch veľmi rád, na tréningoch pracujú výborne, so skvelým trénerom brankárov. Hlavne na Matejovi je vidno, že napreduje a môže byť prísľub pre slovenský hokej a extraligu,“ s presvedčením pokračuje hlavný tréner HC Topoľčany.

Martin Hujsa

Tréner je spokojný s defenzívou aj ofenzívou. Zdroj: HC Topoľčany

Začiatku ako z ríše snov predchádzal COVID i nevydarená príprava

Sezóna sa ešte ani nerozbehla a celosvetová pandémia už zavítala do topoľčianskej kabíny. Klub musel úvodné dve stretnutia preložiť. „Veľmi nás vydarený vstup do sezóny teší, aj keď sme do nej kvôli karanténe vstúpili až v treťom kole. Prvé dve tretiny úvodného zápasu boli ťažšie, keďže sme tri týždne nehrali žiadny zápas. Našťastie sme sa z toho dokázali celkom rýchlo oklepať,“ vyjadruje sa k tejto téme hrdina posledných týždňov, brankár Erik Kompas.

K predsezónnym trampotám sa vracia takisto hlavný tréner Ľubomír Hurtaj. „Príprava z našej strany nebola ideálna. Mali sme niekoľko hráčov zranených, niektoré opory sa kvôli tomu predsezónneho obdobia vôbec nezúčastnili. Hneď na to sme navyše šli do karantény. Do ročníka sme vstupovali s obavami, avšak defenzíva a brankári nás držia,“ konštatuje so spokojnosťou.

Vďaka doterajšej neporaziteľnosti sa na letné nezdary pomaly zabudlo. Súčasťou kabíny „žochárov“ sú v tejto sezóne i známe mená ako Henrich Ručkay či Lukáš Novák. Zmluvu navyše predĺžila stálica a kapitán v jednej osobe Miloš Bystričan, opomenúť nemožno ani defenzívneho bojovníka Michala Nováka. „Vďaka obetavosti, bojovnosti a pomáhaniu si jeden druhému zatiaľ mužstvo šľape. Chlapci dokazujú, že hokej hrať vedia, podarilo sa nám dať dokopy slušné mužstvo. Aby to tak ostalo, musíme sa držať pri zemi.“

Sila mužstva nespočíva v jednotlivcoch, ale kolektíve. V doterajších piatich duelov dokázalo získať minimálne jeden kanadský bod už sedemnásť korčuliarov Topoľčian, čo svedčí o širokom zábere bodujúcich hráčov. „Minulý rok sme síce mali najúdernejší útok v lige, no ostatní hráči sa k nemu nepridávali. Keď si našu prvú formáciu súper ustrážil, body chýbali. Stále sme hrali iba na niekoľkých hráčov, pričom zvyšok bol skôr na bránenie. Teraz ma veľmi teší, že útoky si vynikajúco rozdeľujú produktivitu, čas v súperovom útočnom pásme, kde vedia protivníka udržať,“ vraví kouč HC Topoľčany, ktorý narážal na minuloročný elitný útok v zložení Jurák – Kalináč - Varga. Najobávanejšie ligové trio sa po sezóne rozpadlo, všetci sa pobrali svojím smerom, avšak vedenie účastníka TIPOS SHL dokázalo nájsť adekvátne náhrady.

Spoluhráči mu gól dať môžu

Nakoľko sa opora minulej sezóny Juraj Halo rozhodla zavesiť korčule na klinec a pobrať do civilného zamestnania, Topoľčany potrebovali nájsť náhradu. Presvedčiť sa im podarilo známe meno. „Po sezóne som síce mal viacero ponúk, avšak v Topoľčanoch som už viackrát pôsobil, stále a dobré prostredie tu poznám, preto som sa rozhodol pre návrat,“ vracia sa k obdobiu medzi starou a novou sezónou brankár Erik Kompas. Trenčiansky rodák naposledy pôsobil v Leviciach, kde pomohol tímu dostať sa do play-off.

Na nemalú vyťaženosť je vo svojej kariére zvyknutý. Doteraz sa do bránky postavil v štyroch prípadoch, až trikrát odchádzal s čistým štítom. Zažil už niekedy predtým takýto vydarený štart? „Určite nie, ja neviem, či som to vôbec niekedy niekde videl. Som šťastný, že to takto vychádza, snáď to bude trvať čo najdlhšie. Najlepšie by bolo celú sezónu, ale to sa asi nepodarí,“ hovorí dobre naladený 26-ročný gólman.

VLCI Žilina

Kompasa mierne rozosmutnili len Žlinčania. Zdroj: Vlci Žilina

Nájsť recept na jeho prekonanie dokázali iba Žilinčania Kocúr so Skladaným. Rozvlniť sieť za chrbtom Kompasa sa zdá byť miestami nemožné. Dokážu to aspoň spoluhráči? „Na tréningu sem-tam povolím, dovolím im dať si nejaký gólik, aby sa nepovedalo,“ s nadhľadom a úsmevom hovorí Kompas. Do jedného duelu pustil medzi tri žrde aj svojho o osem rokov mladšieho kolegu Marinova, aj on nabehol na stanovený trend a zatiahol roletu. „Vraveli sme si, že už iba takých 30 zápasov nedostaneme gól a je to naše,“ smeje sa vynikajúco naladená topoľčianska jednotka.  

Vzrastom nevysoký Kompas naskočil už aj do ôsmich zápasov najvyššej súťaže, kde jeho služby využil materský klub z Trenčína a Nitra. Drvivú väčšinu kariéry odchytal v druhej najvyššej súťaži, pri takýchto výkonoch sa však rozhodne musia objavovať myšlienky o posune. „Samozrejme, premýšľam aj nad posunom, veď každý chce hrať čo najvyššie. Momentálne to však neriešim, sústredím sa na moju prácu v Topoľčanoch. Čo prinesie budúcnosť, to uvidíme neskôr.“

„Chceme hrať o vrchné priečky, to je našou primárnou ambíciou. Na jednotlivcov nepozeráme, pokiaľ sa bude dariť tímu, bude sa dariť aj mne s chalanmi. Spolu to môžeme zvládnuť!,“ sympaticky uzatvára brankár HC Topoľčany Erik Kompas.


Nasledujúce zápasy

Pre vybrané tímy nie sú naplánované žiadne zápasy